KONAČNO DOLIJALI

U velikoj akciji uhićeno 27 osoba: Punih osam godina lažirali su nesreće i varali na osiguranju

Prvoosumnjičeni 57-godišnjak je već od ranije u zatvoru, a među osumnjičenima su i zastupnica osiguranja i neki odvjetnici
Policija/Ilustracija
 Ranko Suvar/Cropix

Osam godina fingirali su prometne nesreće na području Pule i Istre i sada su konačno dolijali. Od utorka u riječkom USKOK-u traje ispitivanje okrivljenih da su od velječ 2012. do travnja 2019. godine sudjelovali u namještanju lažnih prometnih nesreća, krivotvorenju medicinske dokumentacije na temelju koje su izvlačili oštete na nepostojeće ozljede i varali osiguravajuća društva.

U "ekipi" koja je u svemu tome sudjelovala je i nekoliko odvjetnika s istarskog područja koji su zastupali "oštećene" a često ih nisu ni vidjeli, već su im samo bile potpisane punomoći za zastupanje, predstavnica osiguranja, medicinski tehničar i osobe raznih profesija koje su za nagradu koja je često iznosila nekoliko tisuća kuna pristajale biti sudionikom prometnih nesreća koje se zapravo nikad nisu ni dogodile.

Okrivljenici bi "namjestili" automobile, lažirali prometnu nesreću na nekoj od prometnica u Puli ili nekim drugim gradovima, a nakon bi po ustaljenom "modusu operandi" slijedilo ishodovanje novca od osiguravajućeg društva. Ali, kad je postalo sumnjivo da se u tim nesrećama uvijek pojavljuju isti akteri i odvjetnici koji ih zastupaju nekome se upalila lampica i otvorena je istraga koja je okončana u utorak kada su privedeni osumnjičeni za ovu prijevaru u osiguranju. Prema onome što smo uspjeli doznati, jer u srijedu policija još nije ništa priopćila jer je čitavu akciju koordinirao USKOK u Rijeci, osim opsežne dokumentacije koja je priložena USKOK predlaže ispitivanje tridesetak svjedoka.

- Ovo mi je prvi glas. USKOK nas nije dužan obavijestiti ako je uhićen odvjetnik, ali pretraga odvjetničkog ureda može se obavljati uz prisustvo jednog odvjetnika kojeg odredi odvjetnički Zbor, a takav zahtjev nismo dobili - rekao nam je odvjetnik Radivoj Mačešić Biscouli, predsjednik Odvjetničkog zbora Istra HOK-a.

Policijska uprava Istarska priopćila je večeras da su djelatnici Sektora kriminalističke policije, Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave istarske dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje, započeto u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Puli-Pola, a finalno koordinirano s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Odsjekom Rijeka te su uhitili više hrvatskih državljana radi prijevara osiguravajućih društava.

Tijekom današnjeg i jučerašnjeg dana policijskih službenici uhitili su 27 osoba te su utvrdili sumnju da su 57-godišnjak koji se već od ranije nalazi u istražnom zatvoru, dvojica 48-godišnjaka i 50-godišnjakinja počinili kaznena djela zločinačko udruženje, počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, prijevara, krivotvorenje isprave i računalnog krivotvorenja. Preostale osobe tereti se da su, kao sudionici fingiranih prometnih nesreća, počinile kazneno djelo prijevare i pomaganja u prijevari.

Policija sumnjiči 57-godišnjaka da je u razdoblju od 2012. do 2018. godine na području Istarske županije, u dogovoru s drugoosumnjičenim 48-godišnjakom, planirao i organizirao fingiranje više prometnih nesreća. Sudionike nesreća pronalazio je 48-godišnjak, koji im je za to davao novčanu naknadu te su osobe nesreće prijavljivale policiji, a potom su odlazile na hitni medicinski prijem u bolnicu, gdje su se žalile na unaprijed dogovorene ozljede. Dobivenu medicinsku dokumentaciju 57-godišnjak je potom predavao trećeosumnjičenom 48-godišnjaku, inače medicinskom tehničaru, koji je u informacijskom bolničkom sustavu neovlašteno izrađivao nove specijalističke nalaze, unoseći u njih ozljede, koje svojom prirodom udovoljavaju uvjetima za ostvarivanje naknade štete od osiguravajućih društava. Ukupna šteta je veća od 1,7 milijuna kuna

Što se tiče 50-godišnjakinje, nju policija sumnjiči da je u dogovoru s 57-godišnjakom, kao zastupnica osiguravajućeg društva, za prethodno dogovorene prometne nesreće sačinjavala police osiguranja, i to bez znanja osoba koje su bili sudionici fingiranih nesreća te se u njihovo ime potpisivala i plaćala obroke premija za sačinjene police kako bi se iste aktivirale, a novac za to je osiguravao 57-godišnjak.

Kako je priopćio USKOK, trećeokrivljeni, a kako smo doznali radi se o medicinskom tehničaru, u krugu pulske Opće bolnice tražio je sudionike nesreća nudeći im mogućnost naknade štete zbog povreda preko agencije za posredovanje u osiguranju. Predao bi im posjetnicu I. okrivljenog ili broj telefona, a onda je na kraju medicinski tehničar mijenjao podatke u informacijskom sustavu o ozljedama.

Osim fingiranja prometnih nesreća, osumnjičeni su osiguravajuća društva varali i u slučajevima stvarnih prometnih nesreća. Naime, kada su sudionici stvarnih prometnih nesreća dolazili na hitni medicinski prijem u bolnicu, trećeosumnjičeni 48-godišnjak im je nudio pomoć oko naplate naknade štete zbog zadobivenih ozljeda te ih je upućivao na 57-godišnjaka, a nakon dogovora, postupao bi s njihovom medicinskom dokumentacijom kao i u slučaju fingiranih prometnih nesreća. Osim tako, sudionike stvarnih prometnih nesreća pronalazio je i drugoosumnjičeni 48-godišnjak te je daljnji postupak bio isti kao i kod fingiranih prometnih nesreća.

Nadalje su 57-godišnjak i drugoosumnjičeni 48-godišnjak, u ime sudionika fingiranih i stvarnih prometnih nesreća, potpisivali punomoći za zastupanje odvjetnicima u odvjetničkom društvu te se 57-godišnjak predstavljao kao posrednik u naplati naknade štete. Odvjetnici su potom u ime sudionika prometnih nesreća podnosili zahtjeve osiguravajućim društvima za naplatu naknade štete po policama osiguranja, a osiguravajuća društva su, ne sumnjajući u vjerodostojnost medicinske dokumentacije, isplaćivala naknadu štete odvjetnicima koji su podnosili zahtjeve, a oni su novac isplaćivali 57-godišnjaku kao navodnom posredniku radi predaje strankama.

Dobiveni novac 57-godišnjak, dvojica 48-godišnjaka i 50-godišnjakinja dijelili su među sobom te su tako oštetili osiguravajuća društva za preko 1,9 milijuna kuna.

Uhićene osobe su tijekom današnjeg i jučerašnjeg dana privedene u pritvorske jedinice PU istarske i PU primorsko-goranske, uz kaznenu prijavu koja je podnijeta Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:37