OPERACIJA POLICIJE

U velikoj međunarodnoj akciji otkriveno 39 zlostavljača djece, spašeno jedno dijete u Hrvatskoj

Policija je provela 41 raciju u zemljama Zapadnog Balkana, nastavno na istrage o dijeljenju slika i video zapisa

Ilustracija

 Artit Oubkaew/Alamy/Alamy/Profimedia/Artit Oubkaew/alamy/alamy/profimedia

MUP je izvijestio o velikoj operaciji protiv seksualnog iskorištavanja djece u balkanskoj regiji koja je dovela do identifikacije 39 osumnjičenih zlostavljača djece i zaštite dviju žrtava u osam zemalja.

Policijski službenici za kibernetičku sigurnost RH sudjelovali su u provođenju međunarodne akcije naziva „MOZAIK“ kojoj je cilj razotkriti slučajeve seksualnog zlostavljana djece na internetu, spriječiti daljnje zlostavljanje djece, osigurati sigurnost potencijalnim žrtvama i razotkriti te sankcionirati seksualne zlostavljače djece.

Akcija je trajala od 6. do 19. studenog 2023. godine, a hrvatska policija identificirala je osam počinitelja kaznenih djela, provela je devet pretresa domova osumnjičenih osoba. Pritom su oduzeli više od 50 digitalnih uređaja za pohranu podataka koji su korišteni za počinjenje kaznenih djela, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

Tijekom trajanja akcije identificirano je jedno dijete, hrvatska žrtva kaznenog djela koja je tijekom kriminalističkog istraživanja zbrinuta i svako daljnje zlostavljanje je prekinuto.

Policija je za sada potvrdila da su osumnjičeni hrvatski državljani počinili ukupno sedam kaznenih djela, a dio kriminalističkih istraživanja i dalje je u tijeku.

Operaciju MOZAIK 2023 vodila je slovenska nacionalna policija, a koordinirao Europol u okviru Europske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih djela (EMPACT). Cilj joj je bio identificirati i uhititi osobe koje koriste online forume i aplikacije za razmjenu poruka u svrhu slanja i dijeljenja materijala povezanih sa seksualnim zlostavljanjem djece. Osam zemalja - Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Slovenija, Hrvatska i Mađarska - provelo je niz mjera u razdoblju između 6. do 17. studenog.

Policija je provela 41 raciju u zemljama sudionicama, nastavno na istrage o dijeljenju slika i video zapisa koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece. Navedeno je rezultiralo uhićenjem tri osumnjičenika i podizanjem optužnica zbog počinjenja kaznenih djela vezanih za distribuciju slika zlostavljanja djece.

Zaplijenjeno je više od 200 predmeta koji sadrže fotografije ili videozapise seksualnog zlostavljanja djece, uključujući računala, mobilne telefone, računalne poslužitelje i memorijske kartice.

Europol je pomogao pri razmjeni informacija između svih uključenih zemalja te dodatno ojačao operativnu sliku u regiji unakrsnom provjerom zaplijenjenih podataka i pružanjem obavještajnih podataka u svrhu nastavka provedbe istraga u regiji i šire.

Na kraju priopćenja policija poziva građane da dolaskom u policijsku postaju ili pozivom na broj 112 mogu prijaviti saznanja o svim vrstama zlostavljanja djece. Mogu to učiniti i putem on-line aplikacije Red Button.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2023 15:50