STRAVA U ZAGREBU

U VOJARNI U ILICI PRONAĐENA MRTVA KADETKINJA (22) Nesretna djevojka je pala i poginula?

 Srdjan Vrancic / CROPIX

M. Ć., dvadesetdvogodišnja kadetkinja Oružanih snaga, poginula je pod još nerazjašnjenim okolnostima tijekom noći s petka na subotu u vojarni Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) Petar Zrinski u Zagrebu.

Kako je priopćio MORH, tijelo kadetkinje pronađeno je subotu oko 6.45 sati u krugu navedene vojarne, a kriminalisti iz Vojne policije obavili su očevid kako bi se utvrdile sve okolnosti slučaja. Prema neslužbenim informacijama, sumnja se da je djevojka stradala nesretnim slučajem, najvjerojatnije pri padu. Međutim više informacija o okolnostima nesreće te točnome mjestu gdje se dogodila - u prostorijama ili na poligonu vojarne - nije se moglo doznati. MORH je također priopćio kako je riječ o 22-godišnjoj kadetkinji inicijala M. Ć., pripadnici treće godine Kadetske bojne HVU. Djevojka je pristupila u Oružane snage RH 2012. godine, priopćio je MORH. Budući da je riječ o časničkoj školi, to bi značilo da je za godinu dana trebala diplomirati s časničkim činom poručnika.

Prije točno godinu dana na HVU se također dogodila tragedija kada je ročnik koji je pohađao tu ustanovu izvršio samoubojstvo. Međutim, to se nije dogodilo u krugu Hrvatskog vojnog učilišta, nego se kadet V. P., također 22-godišnjak, bacio sa zgrade na Trešnjevci gdje je živio s roditeljima. Vojni policajci proveli su istragu, no nisu otkrili što je mladog ročnika nagnalo na očajnički čin, V. P. je tu tajnu ponio sa sobom u grob. Utvrđeno je samo da je na dan samoubojstva s uputnicom otišao civilnom liječniku, no nije došao do njega, nego je otišao do zgrade gdje je živio s roditeljima i bacio se u smrt.

U 12 godina otkako je pokrenut program obrazovanja na HVU Kadet na Hrvatskom vojnom učilištu, smrt kadeta V. P. bio je prvi smrtni slučaj s kojim su se susreli, međutim sada, godinu dana kasnije, dogodio se još jedan smrtni slučaj. V. P. je pri primanju u Oružane snage i kasnije u HVU prošao sva zadana psihička i fizička testiranja, no prema tadašnjim nalazima ništa nije upućivalo na to da bi mogao biti suicidalan.

Ako se i pokaže da je smrt kadetkinje bila nesretan slučaj, istraga će morati utvrditi je li ipak bilo propusta u postupanju nadležnih osoba u HVU te noći, odnosno je li se nesretni slučaj mogao spriječiti. Prije svega trebat će utvrditi što je kadetkinja radila u mrklo doba noći u vojarni te kako se moglo dogoditi da je pala. Zbog toga će Vojna policija morati ispitati i sve dežurno osoblje vojarne.

Program Kadet na Hrvatskom vojnom učilištu postoji već trinaestu godinu, a riječ je zajedničkom projektu MORH-a i Ministarstva obrazovanja za školovanje časnika Hrvatske vojske. Kadeti nakon prijavljivanja i prolaska testova polažu prisegu, a učilište ima nekoliko smjerova, poput inženjerstva i vojnog vođenja i upravljanja. Tijekom četverogodišnjeg studija kadeti imaju podmirene troškove studiranja, prehrane i smještaj te stipendiju, kao i potrebne knjige i opremu, a ako diplomiraju, dobivaju najniži časnički čin poručnika te osigurano zaposlenje u Oružanim snagama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:46