KOD DONJEG LAPCA

U VRT IM PAO ZRAKOPLOV 'Uletjela samu spavaćici suprugu Peri koji je spavao ukuhinji i viknula mu: Pao je avion!'

'Sve se zatreslo. Nisam se prestrašio koliko moja Nada. Imao sam što i vidjeti. U vrtu mi je bio avion'
 Mario Pušić/CROPIX

Prve zrake sunca nisu se još bile probile kroz maglovito jutro u brdovitim Blanušama, zaseoku u Krugama na području Donjeg Lapca, kada je Nada Blanuša, oko 6.40 sati, još u krevetu, začula snažno brujanje motora.

- U prvi tren sam pomislila da to naša policija patrolira na motorima kroz selo, jer to znaju često raditi, ali mi je nekako predugo trajalo, pa si mislim, idem ja do prozora pogledati što je to. Izađem je tako i vidim avion kako kruži, ali nije napravio ni krug, možda dva kad je počeo padati. Direktno, nasadio se na nos, a onda prevrnuo naopako. I onda je puklo. Eksplozija. Uletjela sam onako u spavaćici suprugu Peri koji je spavao u kuhinji i viknula mu: Pao je avion! - ispričala nam je šokirana Nada Blanuša (59).

Petar kaže da je dokasna gledao televizijski program pa je zaspao u kuhinji. Začuo je i on kroz san brujanje motora, ali nije reagirao. No, iz sna ga je trgnula snažna eksplozija.

- Sve se zatreslo. Nisam se nje toliko prestrašio koliko moja Nada. Imao sam što i vidjeti. Na 30 metara od kuće, u vrtu, mi je bio avion. Prišli smo zajedno do tamo, ali već na pet metara vidjeli smo čovjeka kako leži. Ispao je van. Nije davao znakove života. Eno, noge su mu, jadniku, i sada na krilu. Dali smo plahtu policiji da ga prekriju - priča nam Petar Blanuša.

FOTOGALERIJA: Pad aviona kod Donjeg Lapca

Bez traga

- Vidjela sam da mu nema spasa pa smo umjesto Hitne odlučili nazvati policiju, ali je došao susjed Jovo koji nam je rekao da ne trebamo jer ih je on već pozvao - dodaje Nada.

Zrakoplov zelene boje bio je dvosjed, pa su očevici pomislili da je možda osim pilota u njemu bio i putnik te su se dali u potragu, ali uokolo nisu pronašli nikakve tragove, a nije ni policija koja je ubrzo stigla na mjesto događaja. Tamo su se našli i mjesni vatrogasci, ali nisu imali posla. Sve detalje tragedije otkwrit će istraga kojom će rukovoditi Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu. Prema prvim i neslužbenim informacija, avionom je upravljao 37-godišnji Siščanin, a zasad nije poznato o kojem je tipu aviona riječ.

Tehnički kvar

Od ožujka to je već jedanaesta avionska nesreća u kojoj su sudjelovali manji zrakoplovi. U tim nesrećama poginulo je ukupno sedmero ljudi, a jedna je osoba teško ozlijeđena. Najteže nesreće dogodile su se početkom lipnja u Zvekovcu kod Vrbovca, kada su poginule dvije osobe. Riječ je o avionu RV-7A koji spada u skupinu amaterske gradnje. Dosadašnja istraga utvrdila je da na avionu nije bilo tehničkog kvara.

Ugašen motor

Avion je u velikoj brzini udario u zemlju pod vertikalnim kutom i raspao se. Krajem istog mjeseca u Kaštel Štafiliću pao je laki amfibijski avion LAKE LA-4-200 i tom prigodom poginule su dvije osobe, a jedna je teško ozlijeđena. Istraga je ustanovila da se avionu tijekom leta ugasio motor, ali uzrok gašenja još nije poznat. Prošle subote kod aerodroma Daruvar pao je sportski rekreativni avion 1 Apollo Fox, pri čemu su dva muškarca smrtno stradala.U ostalim avionskim nesrećama koje su se dogodile u Čepinu, Vodicama, Zadru, na Braču, u Lučkom te Malom Lošinju nije bilo stradalih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:51