PRIČA SE NE STIŠAVA

U vukovarsko-srijemsku policiju poslan izvanredni nadzor zbog županove nesreće: ‘Želimo razjasniti proturječnosti‘

U Potrazi RTL-a objavljena je izjava svjedoka koji tvrde da je iz razbijenog vozila, i to s vozačevog mjesta, izašao ‘vidno pijani župan‘

Damir Dekanić

 Vlado Kos/Cropix

Ne stišava se priča oko prometne nesreće HDZ-ovog vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića u kojoj je sudjelovao na Uskrs 17. travnja nešto iza ponoći u mjestu Cerna.

Potraga RTL-a, naime, u ponedjeljak je objavila prilog u kojem imaju i izjave jednog mladog para koji je skrivenog identiteta ustvrdio da su osobno vidjeli kako je Škodom Superb, u vlasništvu Vukovarsko-srijemske županije, upravljao osobno Dekanić te da je on bio jedina osoba u automobilu. Time demantiraju službenu Dekanićevu verziju priče, prema kojoj je on bio suvozač, dok je automobil vozio njegov rođak Krešimir Bičanić, a što je u konačnici ušlo i u službeni policijski zapisnik.

Ovaj mladi par tvrdi da su se sa županom prvi put susreli na cesti jer je prešao automobilom u njihov kolnički trak i umalo udario u njih. U tom trenutku nisu znali tko je to bio, ali su vidjeli da vozilo vrluda po cesti pa su krenuli za njim, misleći da je vozaču možda pozlilo. Signalizirali su mu da stane, ali on to nije učinio.

- Jednostavno, auto ide od bankine do bankine. Pokušao sam, blicao sam, svirao sam da zaustavim... Međutim, u jednom trenutku je skrenuo lijevo i udario u auto, auto je udario u ogradu i srušio je od siline udarca – kazao je mladić za RTL. On i djevojka izašli su iz automobila i tek su tada shvatili da je riječ o Dekaniću.

- Kad smo došli na mjesto nesreće on je jednostavno izašao iz auta s vozačevog mjesta. Vidno pijan. Doslovce je ispao iz auta. Tako da, molio je da se ne zove policija, da će se sve riješiti. Međutim, i ta žena kojoj je razbio automobil, ona je, kako bih vam rekao, i sama rekla u nekom smislu, ali tiho: 'To je župan, nemojte zvati policiju'. Međutim, u tom trenutku, mislim da nema toga valjda zakona... Jer ako si u HDZ možeš jednostavno raditi što god hoćeš po cesti. Valjda je zakon za sve isti – rekli su svjedoci za Potragu.

Mladić je, kaže, potom pozvao policiju i rekao im da se dogodila prometna nesreća u Cerni u kojoj je sudjelovao župan. Nakon toga su se, kazali su, udaljili s mjesta nesreće, ali su se još dva puta vraćali i snimali video zapise o tome što se događa na mjestu nesreće. Tako su snimili i Škodu Karoq u vlasništvu Krešimira Bičanića koja se naknadno našla na mjestu nesreće pa se postavilo pitanje kako se Bičanićev automobil našao tamo, ako je on upravljao županijskom Škodom Superb. Dekanić je za Potragu odgovorio da je s Bičanićevim automobilom na mjesto nesreće došla njegova supruga. RTL Potraga objavila je i da im je još jedna gospođa, mještanka Cerne, anonimno potvrdila da je župan bio sam u automobilu.

Podsjetimo, Dekaniću je nakon nesreće utvrđeno 1,44 promila alkohola u organizmu, dok je Bičanić bio trijezan. Župan se u utorak, dan nakon objave priloga na RTL-u, oglasio novim priopćenjem u kojem i dalje staje pri svojoj verziji događaja, optužujući pri tome političke suparnike da stoje iza ovog, kako ga je nazvao, medijskog linča.

- Posljednjih devet dana vrši se brutalni medijski pritisak na mene, moju obitelj, susjede i sumještane, a vezano na prometnu nezgodu u kojoj sam sudjelovao kao suvozač, o čemu sam se proteklih dana već javno očitovao. Poticatelje ovog medijskog linča, naravno, nije teško determinirati, a javnost lako može uočiti kako je njihov jedini cilj izazivanje prijevremenih izbora pa makar i putem navodnih, nevjerodostojnih svjedoka, svjedoka kojih nema na mjestu događaja niti u policijskom zapisniku. Zbog toga se ne mogu oteti dojmu da su priželjkivali nezgodu s puno tragičnijim posljedicama, a ne ovakvu bez stradalih, povrijeđenih, s isključivo materijalnom štetom – kakvih je svakodnevno uistinu mnogo. Zahvaljujem se još jednom svima koji mi daju potporu u ovim, za mene i moju obitelj, mučnim trenucima, a tvorcima ove priče poručujem da će unatoč svojim nastojanjima morati pričekati redovne izbore, poručio je Dekanić.

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima još je prošloga tjedna od PU vukovarsko-srijemske zatražilo dostavu izvješća o poduzetom u svezi istraživanja ove prometne nesreće.

Iz Ravnateljstva policije su nam, pak, danas odgovorili kako je ''nevezano uz provođenje izvida i ne ulazeći u odgovornost sudionika prometne nesreće, glavni ravnatelj policije Nikola Milina današnjeg dana u Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku uputio policijske službenike Ravnateljstva policije, a kako bi u suradnji sa Službom za unutarnju kontrolu proveli izvanredni nadzor. Cilj izvanrednog nadzora jest inspiciranje taktičnosti i zakonitosti postupanja policijskih službenika tijekom navedene prometne nesreće i to posebice u odnosu na zaprimanje dojave o prometnoj nesreći, a budući da su se u javnosti pojavile proturječne informacije.'".

Dodali su i kako je PU vukovarsko-srijemska do sada javnost o ovoj nesreći izvijestila u okvirima saznanja kojima su tada raspolagali, a prema kojima je vozač bio Bičanić, a Dekanić suvozač. Potvrdili su i da su u suradnji s ODO-om u Vinkovcima zajedno nastavili provoditi izvide koji još uvijek traju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:12