JUTARNJI DOZNAJE

U Zagreb iz Atene iznenada stigao nalog: ‘Smjesta uhitite te ljude i izručite ih u Grčku!‘

Pravni stručnjaci upućeni u problematiku postupanja po Europskom uhidbenom nalogu rekli su nam da Hrvatska ima relativno malen manevarski prostor

Uhićeni Boysi

 Ronald Gorsic/Cropix

"Uhitite i izručite nam ove Bad Blue Boyse." Navedeno je to u zahtjevu grčkih vlasti s listom od desetak imena Dinamovih navijača koje grčke vlasti sumnjiče da su sudjelovali u neredima u Ateni večer uoči utakmice 2. pretkola Lige prvaka između AEK i Dinama 7. kolovoza, u kojima je smrtno stradao 29-godišnji navijač AEK Michalis Katsouris.

Da su Europski uhidbeni nalozi stigli hrvatskom pravosuđu potvrđeno nam je neslužbeno iz više izvora u pravosuđu, ali tko je na listi osoba za koje su zainteresirane grčke vlasti i za što ih točno terete, nismo uspjeli doznati.

Izdani Europski uhidbeni nalozi

Da su izdani Europski uhidbeni nalozi, potvrdio nam je i izvor blizak Bad Blue Boysima i njegova se informacija pokazala točnom, ali ni on ne zna za što se točno terete hrvatski navijači. MUP smo pitali jesu li dobili Europske uhidbene naloge, hoće li po njima postupati i u kojem roku, a njihov je odgovor vrlo znakovit: "Iz taktičkih razloga takve informacije ne potvrđujemo".

Kako smo neslužbeno doznali, radi se o navijačima koji su bili registrirani prilikom ulaska u Grčku, njihova je imena grčkim vlastima dostavio hrvatski MUP prije nego što su krenuli u Grčku, ali su oni nakon nereda uspjeli napustiti tu zemlju. Kako su rekonstruirale grčke vlasti, većina njih prvo je trajektom otputovala u Italiju te se kopnenim putem vratila u Hrvatsku. Među onima čija su imena bila na popisu navijača koji su se vratili su i neki istaknuti vođe Bad Blue Boysa, za koje se spekuliralo da su također sudjelovali u neredima ili imali značajnu ulogu u tučnjavi i incidentima koji su završili smrtonosnim ozljedama Michalisa Katsourisa.

Hrvatska policija već se ranije očitovala s ciljem rasvjetljavanja svega što se događalo uoči utakmice u Ateni, nakon koje je uhićeno više od stotinu navijača Dinama koji su u istražnom zatvoru više od mjesec dana, te surađuje s grčkom policijom. I Ministarstvo pravosuđa očitovalo se kako je već nakon saznanja o uhićenju na zahtjeve odvjetnika uhićenih navijača dostavljalo podatke tko od uhićenih ima ili nema kaznene i prekršajne evidencije za potrebe postupka u Grčkoj.

Hrvatska nema izbora?

Pravni stručnjaci upućeni u problematiku postupanja po Europskom uhidbenom nalogu rekli su nam da Hrvatska ima relativno malen manevarski prostor da ne postupi po zahtjevu grčkih vlasti i ne preda im naše državljane ako se traži da se postupak vodi u Grčkoj.

- Smisao je Europskog uhidbenog naloga povjerenje u pravosuđe među državama članicama i razlog zbog kojeg se može odbiti predaja vlastitog državljana uglavnom se svodi na nacionalnu sigurnost. Kod Europskog uhidbenog naloga nije uvijek nužno čak ni provjeravati je li navedeno kazneno djelo kažnjivo u našem zakonodavstvu - kaže naš sugovornik iz pravosuđa. Kad je pak riječ o konkretnom postupanju, policija bi trebala u što kraćem roku uhititi i tužiteljstvu predati tražene osobe, a nakon što ih ispita tužitelj trebali bi biti odvedeni pred suca istrage. Ako se odluči o njihovoj predaji Grčkoj, mogu se žaliti višem sudu, ali kad je riječ o EU, to su postupci koji se rješavaju relativno brzo.

U, kako smo doznali, vezano uz samu istragu nema novih informacija. I dalje nema odgovora na ključno pitanje, a to je tko je zadao smrtonosni udarac nožem Michalisu Katsourisu i jesu li gotove ekspertize forenzičara. Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, prije nekoliko dana izjavio je kako treba očekivati da će istraga kroz nekoliko tjedana dati i neke konkretne rezultate i da bi tada neki od hrvatskih navijača mogli biti pušteni iz istražnog zatvora, koji u Grčkoj može trajati 18 mjeseci.

Prikupljeno 180.000 eura

Inače, Bad Blue Boysi su pokrenuli prikupljanje novčane pomoći za obrane i, kako neslužbeno doznajemo, dosad su prikupili oko 180.000 eura, od čega je oko 100.000 eura već transferirano u Grčku. Dio novca dobili su odvjetnici koji brane uhićene navijače, a dio je poslan pritvorenima za osobne potrebe. Neki su novac uspjeli dobiti izravno preko Western Uniona, a nekima je on dostavljen putem odvjetnika, ovisno o zatvorskim pravilima. Većinu novca, gotovo 80 posto, koji su primili uhićeni navijači potrošili su na telefonske kartice i na javljanje obiteljima, ali i na potrepštine koje mogu kupiti u zatvorskim kantinama. Kako doznajemo iz krugova navijača, i neki igrači GNK Dinamo, kako iz sadašnje momčadi, kao i oni koji su nedavno napustili klub, dali su značajan novčani prilog za obrane Boysa. Prilozi se skupljaju i uoči značajnih utakmica te se o svemu vodi evidencija.

Kad je riječ o uhićenima, sasvim je izvjesno da će to opet biti, osim pravosudne, i politička tema. Jer, predsjednik Zoran Milanović već je u nekoliko navrata izjavio kako smatra da su hrvatski navijači u Grčkoj taoci i kako je neshvatljivo da je toliki broj navijača u pritvoru, dok je premijer Andrej Plenković govorio uglavnom o naporima koji se čine da se olakša njihov položaj, ali da Hrvatska ne može i ne želi utjecati na grčko pravosuđe, a o sudbini navijača razgovarao je u više navrata i s grčkim premijerom Mitsotakisem. Hoćemo li se desetak Bad Blue Boysa uskoro pridružiti skupini njih stotinjak u grčkim zatvorima, mogli bismo znati vrlo skoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:56