ODLUKA SUDA U ZAGREBU

U ZAGREBU DONESENA PRESUDA ZA DOGOVORENI BRAK MALOLJETNIKA Roditelji se izvukli s blagim kaznama: 'To je običaj star stotine godina'

 
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Kazneno procesuiranje slučaja dogovorenoga braka dvoje maloljetnika, a što su njihovi roditelji, inače pripadnici jedne etničke skupine, dogovorili u ljeto 2014., dobio je svoj nepravomoćni epilog na zagrebačkome Županijskome sudu.

Državno odvjetništvo je naime, slučaj okarakterizirao kao trgovanje ljudima, te spolnu zloporabu djeteta mlađega od 15 godina, za što su bili optuženi i roditelji oboje maloljetnika, ali i "mladoženja" koji je u vrijeme dogovaranja braka i stupanja u seksualni odnos s tada 14-godišnjakinjom i sam imao oko 16, odnosno tek napunio 17 godina.

Međutim, nakon provedenoga suđenja sudsko vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda kojim je predsjedavao sudac Tomislav Juriša, sve ih je oslobodio za ovo djelo. Sud je tada ipak zaključio kako su roditelji oboje maloljetnika krivi za drugo, puno lakše kazneno djelo, a to je omogućavanje izvanbračnoga života s djetetom. Sve četvero roditelja, sada već bivših "supružnika" osuđeni su na uvjetne zatvorske kazne od 11 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje.

Kao olakotne okolnosti sud je ocijenio njihovu raniju neosuđivanost, činjenicu da i danas brinu o svojoj kćeri, koja se u međuvremenu razvela, te o dvoje unučadi iz braka njihove kćeri s drugim muškarcem. Također, sud je kao olakotnu okolnost ocijenio da je stupanje u brak u vrlo mladoj dobi jedno od običaja etničke zajednice kojoj oni pripadaju.

"Naravno da ih to ne ekskulpira od kaznene odgovornosti, no riječ je o jednom od običaja koje postoji u kulturi zajednice već stotinama godina, te predstavlja olakotnu okolnost", rekao je sudac obrazlažući presudu. Što se pak oslobađajućeg djela presude tiče, sud je zaključio kako ne postoje bitna obilježja djela poput prodaje ili trgovanja čovjekom, a što im je tužiteljstvo stavljalo na teret.

Naime, optužnicom se roditelje maloljetnice teretilo da su svoju kći prodali 2014. za 6000 eura obitelji "mladoženje", no tijekom suđenja je sud utvrdio kako se novac doista skupljao ali s obje strane obitelji, a kako bi se platili troškovi dogovorene svadbe.

Iako je tijekom istrage govorila da se radi o prisilnome braku, na suđenju je pak, danas 20-godišnja djevojka, rekla kako se iz današnje perspektive može samo smijati tome što je tada rekla. "Bila sam mlada i sada mi je to sve smiješno. Tako sam iskaz dala jer mi je nedostajala moja obitelj", rekla je na suđenju.

Što se tiče oslobađajućeg djela presude u odnosu na djelo spolnoga odnosa s djetetom koje se na teret stavljalo 17-godišnjaku, sud je iz nekoliko razloga zaključio kako maloljetnik nije bio svjestan da se radi protuzakonitoj radnji.

Naime, utvrđeno je kako je i mladić osoba slabijih kognitivnih sposobnosti, te je neobrazovan, a pod potpunim utjecajem svojih roditelja je zaključio kako stupanje u dogovoreni brak i stupanje u intimne odnose nije ništa nezakonito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:02