SRNEC NA SLOBODI

Ubila je sestru, leš skrivala u zamrzivaču 19 godina, a sada sa suprugom šeta Varaždinom

Smiljana Srnec, po koju je u utorak u požeški zatvor došao suprug, naručena je na operaciju u KBC-u Zagreb 18. rujna, a na izdržavanje kazne mora se vratiti 13. prosinca

Smiljana Srnec sa suprugom u Varaždinu

 Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

Smiljana Srnec privremeno je puštena na slobodu iz zatvora u Požegi, gdje služi 15-godišnju kaznu za ubojstvo svoje sestre Jasmine Dominić čije je tijelo, prema optužnici i presudi, 19 godina skrivala u zamrzivaču u obiteljskoj kući u Palovcu.

Srnec je u srijedu ujutro sa suprugom šetala Varaždinom te otišla tamošnji Probacijski ured. Njemu će se morati svaki dan javljati. Srnec na sebi nije imala elektroničku narukvicu za nadzor, a u njezinoj blizini nije bilo policajaca, piše 24 sata.

Srnec je, naime, zatražila privremeno puštanje na slobodu zbog liječenja, odnosno kroničnog zdravstvenog problema koji ima od prije, a za koji je ustanovljeno da se ne može liječiti u zatvorskom sustavu.

- Sudac izvršenja Županijskog suda u Slavonskom Brodu odredio je prekid izdržavanja kazne zatvora za zatvorenicu u trajanju od tri mjeseca. Rješenje je doneseno 28. kolovoza, a kako se DORH na tu odluku nije žalio, ono je postalo pravomoćno 5. rujna i zatvorenica je iz zatvora puštena 12. rujna, dok se 13. prosinca mora vratiti na izdržavanje kazne - rekao je Mile Soldo, glasnogovornik Suda u Slavonskom Brodu.

Prekid izdržavanja, objasnio je, određen je "zbog pogoršanja njezine kronične bolesti s kojom je i došla na izdržavanje kazne."

- Nakon što je zatvorenica putem svoga branitelja uputila zahtjev s priloženom medicinskom dokumentacijom iz koje je bilo vidljivo da je 18. rujna naručena na operaciju u KBC Zagreb, sudac izvršenja zatražio je od Zatvorske bolnice u Zagrebu mišljenje može li se priprema za operaciju i postoperativni oporavak obaviti u zatvoru. Iz bolnice su odgovorili da se ta bolest ne može liječiti u okviru zatvorskog sustava i na temelju toga je određen prekid - dodao je Soldo. Srnec je tako u utorak napustila požeški zatvor, a po nju je došao suprug.

Podsjetimo, Jasminino tijelo nađeno je u zamrzivaču obiteljske kuće u Palovcu početkom 2019. Njezin je nestanak prijavljen 16. kolovoza 2005., a zanimljivo je to da ga je obitelj prijavila čak pet godina nakon što je tada 23-godišnja djevojka nestala. Slučaj je od prvoga dana bio i ostao zavijen velom tajne, iako su istražitelji vrlo brzo nakon otkrića tijela uhitili Jasmininu sestru Smiljanu. Obdukcijom tijela ubijene ustanovljeno je da je usmrćena s najmanje pet udaraca tvrdim predmetom u glavu.

Srnec se od početka do kraja suđenja branila da nije ubila sestru, odnosno da joj nikada ne bi naudila. No, Sudsko vijeće Županijskog suda u Varaždinu nije joj povjerovalo, već ju je osudilo na 15 godina zatvora, što je poslije u žalbenom postupku potvrdio i Vrhovni sud, istaknuvši kako je Srnec ubojstvo počinila ‘‘s najvišim stupnjem krivnje - izravnom namjerom, u stanju pune ubrojivosti i svijesti o protupravnosti". Uz to, Srnec je tijelo žrtve držala cijelo vrijeme u škrinji u kući u kojoj je živjela i tako prikrila počinjeno djelo, dok je roditelje i rodbinu dugo vrijeme držala u zabludi u pogledu sudbine žrtve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:11