DETALJI HORORA

Ubio brata pa skočio u smrt, a prije šest godina zaklao je majku: ‘Zašto je bio na slobodi?‘

M. G. (42) skočio je kroz prozor nakon što je brata, koji mu je postao skrbnik, nasmrt izbo nožem
Mjesto zločina
 Darko Tomas/Cropix

Zašto je Džeri bio na slobodi? - pitanje je koje su si postavljali stanovnici Ruždjakove ulice na zagrebačkoj Savici dok su s nevjericom u petak u popodnevnim satima promatrali policijski očevid.

Jer riječ je o 42-godišnjem M. G. koji je tijekom dana u stanu bratu zadao višestruke ubode nožem i potom presudio sebi skokom s prozora, a inače je prije šest i pol godina na isti način život oduzeo i vlastitoj majci.

Kazna zatvora

Za potonji zločin, koji je zaprepastio susjede, M. G. se nagodio s tužiteljstvom te je zbog majčine smrti osuđen na šest godina zatvora. A kako je tada bio smanjeno ubrojiv te je imao ozbiljne psihičke probleme, izrečena mu je i mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja. S obzirom na okolnosti koje su rezultirale novom tragedijom, nemoguće je ne zapitati se je li poduzeto baš sve da se ovakav zločin ne dogodi.

image
Mjesto zločina
Darko Tomas/Cropix

Susjedi tragično skončane obitelji ostali su zaprepašteni prizorom beživotnog muškarca u ograđenom vrtnom dijelu zgrade. Većina je njih za stravičan zločin doznala tek kad su vidjeli policiju, jedna je susjeda čula tupi udarac tijela o zemljanu površinu.

- Susjeda koja stanuje ispod te obitelji nije vidjela pad već je čula buku i tupi udarac. Pogledala je kroz prozor i odmah nazvala policiju. Mislili smo da se slučajno poskliznuo i pao dok je nešto radio. Kad je policija ušla u stan, otkrilo se da je skočio kroz prozor nakon što je brata, koji inače živi u Novom Zagrebu, i koji mu je postao skrbnik, ubadao nožem dok nije izdahnuo. Ni buku ni svađu nismo čuli - kaže za Jutarnji list susjeda muškarca koji je ubio vlastitu obitelj. Druga susjeda se prisjeća kobnog dana kad je M. G. ugasio majčin život. Jutro na dan ubojstva, kaže, srela je M. G. u stubištu. Spuštao se niz stepenice prema izlazu gdje su garaže.

image
Mjesto zločina
Darko Tomas/Cropix

Susret na hodniku

- Trknuo me desnim ramenom dok se lijevom rukom držao za vrat. Kao da si ga je stiskao. Imao je razrogačene oči te sam ga od straha pozdravila. On mi je odgovorio isprikom da me nije uočio jer da mu je mama netom prije digla živac. Odjurio je dalje da bi mu sutradan na vrata stana kucali članovi obitelji jer do njegove mame nitko nije mogao doći - dodala je druga susjeda koja je ostala iznenađena da je M. G. ranije otpušten sa odsluženja kazne.

A taj 5. veljače 2014. godine M. G. je uzeo kuhinjski nož i, držeći ga, išao za mamom po stanu. U spavaćoj sobi u leđa joj je šest puta zario štricu u tijelo, a ukupno ju je ubo 16 puta. Kariranom dekom joj je prekrio glavu, a dio tijela jaknom. Spustio je rolete, zatvorio vrata sobe, zakrvavljenu majicu ostavio u kupaonici, a u sudoperu je oprao nož. Kad mu je na vrata pozvonio brat, lagao mu je da je majka izašla s prijateljicama. Pripremio mu je večeru te su se razišli.

image
Vatrogasci
Darko Tomas/Cropix

“Dragi brate. Ukoliko čitaš ovo, onda znaš da se desilo ono najgore. Ubio sam mamu, a onda i sebe, makar nisam želio da do ovoga dođe...” napisao je M. G. svom bratu 2014. godine nekoliko sati nakon zajedničke večere. Zatim je popio nekoliko Normabela i nožem si rezao podlaktice na obje ruke. Za razliku od njega, njegovoj majci više nije bilo spasa. Je li i nakon druge tragedije ostavio oproštajno pismo, nije poznato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:45