HOROR U ZAGREBU

Ubio suprugu i dobio 13 godina zatvora, a sad je batom premlatio muškarca: ‘Ma to je bio neki drugi ljubavnik...‘

Sumnja da je Damir Kosmač pokušao ubiti vlasnika stana V.J. kod kojeg je svraćao i s kojim se navodno i prisno družio

Privođenje Damira Kosmača, osumnjičenog za pokušaj ubojstva

 Marko Todorov/Cropix

Povišeni tonovi odzvanjali su višim katovima nebodera Vučetićeva prilaza u novozagrebačkom Zapruđu u ponedjeljak u zoru, kada su se dvojica muškaraca posvađala i potukla te je potom, stariji na mlađega, nasrnuo izraubanim batom za meso po glavi. Napadnuti 49-godišnji V.J., inače vlasnik stana u kojem se dogodio zločin, uspio je alarmirati policiju pa je odmah na mjesto događaja pristigla i Hitna pomoć kojom je oštećeni prevezen u KBC Zagreb.

Od popodnevnih sati jučer do kasno u noć trajao je policijski očevid, a ujedno su pretresli i osobni automobil jer se tragalo za svim dokazima, izuzimali su se tragovi krvi od obračuna, a tražilo se i sredstvo izvršenja kaznenog djela. No našla se i manja količina droge poput amfetamina zbog koje će, doznajemo, prekršajno odgovarati napadnuti muškarac.

Sumnja da je pokušao ubiti vlasnika stana V.J. kod kojeg je svraćao i s kojim se navodno i prisno družio, bačena je na starog policijskog znanca Damira Kosmača (58). Osumnjičeni je nakon noći provedene u policiji danas doveden na Županijski sud u Velikoj Gorici na ispitivanje u tužiteljstvo, zbog sumnje u pokušaj ubojstva, Riječ je, inače, o sudu na koji je prvi puta kročio u životu 2009. godine nakon svirepog zločina – ubojstva supruge pred djecom!

image

Privođenje Damira Kosmača, osumnjičenog za pokušaj ubojstva

Marko Todorov/Cropix

Pred organima progona hladan kao špricer Kosmač se branio šutnjom, a kako doznajemo, odmah po dojavi kad se policija pojavila na vratima zaprudskog stana navodno im je rekao: "Nisam to bio ja. To je bio netko drugi, neki ljubavnik je bio u stanu prije..."

A kako neslužbeno doznajemo, oštećeni je policiji odmah nakon događaja opisao cijeli tijek obračuna koji je uslijedio nakon što mu je u popodnevnim satima Kosmač iz Brdovca pristigao u stan. No razgovor i druženje su krenuli krivim putem.

- Posvađali smo se oko odlaska na more. Rekao sam mu da ne želim da ide sa mnom. Na kraju me je počeo gurati, daviti i uzeo je bat za meso - kazao je, među ostalim, pod vidnim dojmom oštećeni muškarac.

Kosmačev odvjetnik Neven Antić tek je kratko potvrdio da je njegovom branjeniku određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke.

- Određen je istražni zatvor prema prijedlogu Županijskog državnog odvjetništva. No smatramo da u ovom trenutku ne postoji dovoljan stupanj osnovane sumnje za određivanje pritvora. Čekamo pisani otpravak rješenja na koje ćemo uložiti žalbu - kaže za Jutarnji Antić ne želeći dalje ništa otkrivati zbog tajnosti istrage.

image

Privođenje Damira Kosmača, osumnjičenog za pokušaj ubojstva

Marko Todorov/Cropix

Suprugu zatukao rukama i nogama

A Kosmač je prvi puta u javnost dospio zbog zločina iz 2009. godine, radi kojeg ga je prvostupanjski sud osudio na 13 godina zatvora, a s izdržavanja zatvorske kazne, zbog dobrog ponašanja, izašao je na uvjetnu slobodu nekoliko godina ranije. Tog studenog pod okriljem noći na smrt je zatukao rukama i nogama svoju suprugu Ivanu u dnevnom boravku obiteljske kuće u Brdovcu i to pred djecom. Potom je njezin leš umotao u deku i utrpao ga u svoj auto te odvezao svojim Yugom do Vrbina gdje je tijelo, kod prilazne rampe uz skelu, bacio u Savu.

Od početka je mijenjao iskaze, pa je čak tvrdio da su tu noć odlučili oboje počiniti suicid, ali da se on predomislio čim je ona skočila u hladnu rijeku. Nestanak supruge pravdao je u startu čak i njezinim navodnim samovoljnim bijegom iz bračnog doma odnosno tvrdio je da ga je možda ostavila zbog dobne razlike jer njoj je tada bila tek 31 godina. Nakon nekoliko dana istrage slomio se i priznao da je sukob prvo počeo u kafiću koji se nalazio u sklopu njihove kuće. Zatekao ju je s prijateljicom u kafiću kako piju gemište, pjevaju i zabavljaju se.

- Ja sam otišao kući po CD za Ivanu, vratio se, ona je pjevala, stajala na šipki... Plesala je na šanku, a prijatelj ju je držao za noge da ne padne. Odjednom je primila jaknu i otišla, a ja sam krenuo za njom kako bih je pitao što se dogodilo. Po ulasku u kuću udarila me nekoliko puta po licu i htjela me zaključati u kupaonicu. Naguravali smo se pa je ona pala na pod i udarila nosom te joj je potekla krv – prisjetio se bio Kosmač. Supruga mu se otišla nakon toga otuširati, a po povratku u dnevni boravak, dok ga je on pospremao, navodno mu je rekla da želi da se seksaju.

- Skinuo sam hlače, krenuo prema njoj govoreći da sam pijan i da ne mogu, a ona me lijevom rukom uhvatila za testise vičući da će me ubiti - rekao je dalje Kosmač koji je suprugu potom u tučnjavi ubio. Glavom joj je udarao o pod.

image

Privođenje Damira Kosmača, osumnjičenog za pokušaj ubojstva

Marko Todorov/Cropix

Vještaci su tijekom tog suđenja ustvrdili da je Kosmač osoba s opsesivno-narcisoidnim poremećajem ličnosti, što je jedan od tri faktora koja su, prema vještačenju psihijatra, doveli do ubojstva.

Drugi je dugotrajni sukob, odnosno prijeteći raspad obitelji, a treći akutna svađa i fizički sukob. No, prema mišljenju psihijatra, Ivanin udarac u testise, i navodna bol u njima, imali su samo simboličnu ulogu, s obzirom na njegovu nesigurnost u spolnu moć u odnosu na partnericu.

- Damirov opsesivno-narcisoidni poremećaj znači da ima potrebu za kontrolom svojeg i tuđeg života, štedljiv je do razine škrtosti, ukočen, nikada se ne ponaša spontano. Ipak, to ne znači da nema emocije, ali nema načina da ih pokaže. Marljivim kuhanjem ručka i brigom za kućanstvo želio je postići da Ivana bude orijentirana samo na njega, a čak je i djecu doživljavao kao rivale. Kupovao joj je darove i cvijeće, s ciljem da je zadrži kraj sebe i da joj pokaže svoju odanost. Damirovo samopouzdanje krajnje je krhko i ako se naruši, za posljedicu ima ljubomoru i posesivnost – naveli su bili još vještaci braneći svoj nalaz i mišljenje.

Je li Kosmačevo psihičko stanje iz tog vremena ostalo isto ili se promijenilo, utvrđivat će se novim vještačenjem tijekom istrage, a možda dođe i do prekvalifikacije djela u pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

image

Privođenje Damira Kosmača, osumnjičenog za pokušaj ubojstva

Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 12:10