OSTAJE U ZATVORU

Ubojica Anđele Bešlić tražio uvjetni otpust, sud ga odbio: ‘Imam masnoću, tlak, šećer...‘

Bulj je tražio da ga se uvjetno pusti zbog zdravstvenog stanja njegove kćeri, ali i njegovog

Ivan Bulj i Anđela Bešlić

 Cropix/privatni Album/

Ivan Bulj, osuđen da je prije 21 godinu ubio tada 17-godišnju Anđelu Bešlić iz Sinja, ipak neće na slobodu. Visoki kazneni sud odbio je njegovu žalbu protiv rješenja Županijskog suda u Velikoj Gorici, koji je ranije odbio prijedlog da ga se uvjetno otpusti iz zatvora.

Bulj je tražio da ga se uvjetno pusti zbog zdravstvenog stanja njegove kćeri, odnosno skolioze kralježnice. Otpust je tražio i zbog svog zdravstvenog stanja, odnosno krvnog tlaka, masnoće u krvi, otkucaja srca i šećera.

- Riječ je o okolnostima koje ni prvostupanjski ni drugostupanjski sud nije razmatrao odlučujući o ranijem prijedlogu za uvjetni otpust, iste ni prema ocjeni Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske nemaju takav značaj da opravdavaju otpuštanje zatvorenika prije izdržane kazne u cijelosti, niti utječu na zaključak suda u ranijem rješenju kojim je vrednovanjem svih pozitivnih i negativnih okolnosti odbijen zahtjev zatvorenika I. B. za uvjetnim otpustom, stoji u odluci suda.

Na slobodu bi trebao 10. travnja 2024.

Bulj je do sada iza rešetaka proveo 21 od ukupno 22 godine zatvorske kazne, na koju ga je osudio Vrhovni sud, smanjivši za 5 godina kaznu Županijskog suda u Splitu. Na slobodu bi trebao izaći 10. travnja 2024.

Okrutno ubojstvo mlade Anđele Bešlić dogodilo se u ožujku 2002. i duboko je potreslo sinjski kraj, ali i cijelu Hrvatsku.

Djevojka je poslije koncerta u kasnim satima pješačila državnom cestom D-1 prema svojoj kući na sinjskoj periferiji, a svega tristotinjak metara na domak kuće presreo ju je, strpao u automobil i ubio Ivan Bulj. Njeno tijelo bacio je u šikaru, a pronađeno je mjesec dana nakon ubojstva.

Našao ga je slučajni prolaznik u kamenjaru niti kilometar od njezine obiteljske kuće. Tijelo je bilo u lošem stanju, djevojku su identificirali pomoću otiska prsta. Mnogi su tada optuživali policiju za površnu pretragu, a Anđelina obitelj na svoju je ruku bila organizirala privatnu istragu.

Ivan Bulj tada je bio je direktor Radio Sinja, član sinjskog HKDU-a i svojedobno čovjek zadužen za promidžbu Alke, a nekoliko dana nakon pronalaska tijela sam se predao policiji. Spominjalo se tada da se predao u strahu da će ga ubiti netko od članova obitelji Bešlić jer su njihova privatna istraživanja upućivala na njega.

U sinjsku policijsku postaju, pisalo se tada, stigao je u alkoholiziranom stanju i rekao kako je kobne večeri, vraćajući se automobilom kući, nehotice naletio na Anđelu Bešlić i usmrtio je.

Na Županijskom sudu u Splitu je osuđen za teško ubojstvo maloljetne osobe na 27 godina zatvora. Vrhovni sud je kaznu smanjio s 27 na 22 godine. Presuda je postala pravomoćna tek na drugom suđenju, nakon što je ona s prvoga 2005. godine ukinuta.

Prema presudi, Bulj je djevojku oko 3 sata u noći na prevaran način ukrcao u vozilo govoreći joj da će je odvesti kući. Unatoč njezinu protivljenju, skrenuo je s ceste i odvezao je na nepristupačan predio Vidovo kod Suhača s namjerom da je liši života što je i učinio udarajući je tupim predmetom.

Nanio joj je više ozljeda po glavi i drugim vitalnim dijelovima tijela. Tijelo je odvukao preko žičane ograde i bacio u jamu i prekrio suhim granjem gdje je i pronađena mjesec dana kasnije. Tužiteljstvo je u optužnici tvrdilo i kako je djevojku silovao, ali je za taj dio oslobođen krivnje jer nije bilo dokaza, pisala je Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:28