TRAGEDIJA U ŠPANSKOM

Ubojica kćeri i žene pokopan u svom selu bez vojnih počasti

 Ranko Suvar / CROPIX

Dok se ožalošćena obitelj te nekolicina mještana opraštala jučer na lokalnom groblju u Đurđancima od nagrađivanog bojnika Željka Košte (50) koji je izvršio suicid skokom sa zgrade nakon što je ubio suprugu Sanju (31) i četverogodišnju kćer Anđelu te teško ozlijedio supruginu baku Ankicu (85), mještani Nove Kapele od petka ne prestaju liti suze i pogledavati prema kući njihove susjede Ankice u kojoj od Božića nema nikoga.

- Ankica nam je i dalje jako, jako loše i u bolnici je. Čekamo danima da se netko od obitelji pojavi tu u njezinoj kući u selu, da pitamo kad će sprovod. Nikom nije jasno kako je Željko odlučio pobiti obitelj.

Svaki Božić u Zagrebu

Znate, Ankica je unuci svakog Božića odlazila u posjet u Zagreb i bila tamo par tjedana. Ako Željko nije sam mogao doći po ženinu baku, onda je organizirao prijevoz preko kolege iz MORH-a koji stanuje dva sela dalje od nas. Tako je bilo i ovaj put. Pokupili su Ankicu i odvezli je k njima. Ankica je bila oduševljena Željkom. Bila je sretna da joj je unuka konačno izabrala dobrog čovjeka - priča za Jutarnji list jedna od prvih susjeda Radmanovih u Novoj Kapeli. Dodaje da je Sanju odgojila baka Ankica nakon što je Sanjina majka Ivanka otišla za Ameriku s drugim čovjekom. Upravo ta povezanost dovela je do toga da su Ankici, koja dolazi iz brojne obitelji, Sanja i Anđela bile sve.

Uzajamno poštovanje

Ankica se sa suprugom doselila u Hrvatsku iz Bosne početkom rata u Hrvatskoj. Neko je vrijeme bila kod jedne od kćeri u Trogiru, nakon čega su se odlučili za kupnju kuće. Skrasili su se u miru u Novoj Kapeli.

- Kad je Željko poslom odlazio u Požegu, znao je i po tjedan dana boraviti kod Ankice. Uzajamno su se poštovali. Sanja joj je također često s kćeri dolazila u posjet. Sanjina majka Ivanka s novim mužem, koji je dosta stariji od nje, uglavnom dođe ljeti. Možda budu pokopane u Bosni, odakle su rodom. Ankica je ostala bez najdražih članova obitelji - zaključuje druga susjeda.

Košta je, pak, pokopan bez vojnih počasti u nazočnosti tek jednog časnika u vojničkoj odori i nekolicine časnika u civilu. Osim majke Sofije koja je jecala: “Srce moje, zašto me napusti”, drugi nisu plakali. A što misli o Koštinom zločinu pokazao je i župnik koji nije bacio grumen zemlje u grob.

Podsjetimo, Košta se u petak u zoru posvađao sa suprugom prigovorivši joj da vodi dvostruki život. Ankicu je prvu udario čekićem i porezao nožem. Zatim je ubio Sanju i četverogodišnju kćer. Ne bi li zameo tragove, zapalio je torbu u stanu i potom skočio s petog kata zgrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:02