TUŽITELJSTVO SE ŽALILO>>>VRHOVNI SUD ODLUČIO

Ubojica Luke Ritza od utorka NA SLOBODI: Izašao nakon odslužene dvije trećine kazne

Njegovo ponašanje na izdržavanju kazne bilo je besprijekorno, čak je i maturirao, kaže njegov odvjetnik

ZAGREB - Vrhovni sud odlučio je da 19-godišnji R. L., pravomoćno osuđen zbog brutalnog napada na Luku Ritza, nakon što je devet mjeseci proveo iza rešetaka mora izaći na slobodu pa je tako mladić u utorak poslijepodne u pratnji oca napustio kaznionicu u Požegi.

Tako je zapravo potvrđena odluka Izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je još u siječnju R. L. odobrilo uvjetni otpust na slobodu.

Uvjeti za otpust

Međutim, na dan kada je Lukin napadač trebao izaći iz kaznionice, Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je Vrhovnom sudu žalbu na takvu odluku smatrajući da devet mjeseci zatvora nije dovoljna kazna za Lukinu smrt.

Mladić se već tada pripremio za povratak kući, no produljen mu je boravak u zatvoru dok se ne riješi žalba.

Iako nije bilo moguće dobiti službenu informaciju o tome koji su bili argumenti tužiteljstva da R. L. odbije uvjetni otpust jer je riječ o tajnom postupku, neslužbeno doznajemo da je tužiteljstvo tvrdilo kako se svrha kažnjavanja neće ispuniti ako mladić izađe na slobodu. Tužiteljstvo je ionako smatralo da je godinu i pol zatvora, na koliko je ukupno R. L. bio pravomoćno osuđen, premala kazna za premlaćivanje zagrebačkog maturanta.

Ipak, Vrhovni sud smatrao je da su ispunjeni svi uvjeti za R. L.-ov uvjetni otpust, kao što je naglašavao njegov odvjetnik Krešimir Škarica.

- Izdržao je dvije trećine kazne, njegovo ponašanje na izdržavanju kazne bilo je besprijekorno i roditelji su ga posjećivali kada im je god to bilo omogućeno. Ova je odluka dokaz da sustav funkcionira i da se svaki predmet gleda zasebno, kao i da se detaljno razmatraju sve okolnosti pojedinog slučaja - ističe odvjetnik Škarica. Osim toga, naglašava, mladić je tijekom izdržavanja kazne i maturirao.

Izvanredni pravni lijek

Odluku Vrhovnog suda u Županijskom državnom odvjetništvu još nisu primili. Hoće li se podnositi neki izvanredni pravni lijekovi, nije poznato, no doznajemo da se tužitelji vrlo rijetko odlučuju na takav korak kad je riječ o uvjetnim otpustima.

- Ako je mladić na slobodi, znači da nisu prihvaćeni naši argumenti. No, odluku ne možemo komentirati jer je još nismo dobili - kaže glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva Dunja Pavliček.

Najteža kvalifikacija

R. L. je, podsjetimo, jedini od petorice Lukinih napadača osuđen na zatvorsku kaznu, a njemu je tužiteljstvo i jedinom stavljalo na teret nanošenje teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom, dok su ostali napadači prošli s lakšom kvalifikacijom.

Prvostupanjskom presudom osuđen je na godinu dana zatvora, no Županijski sud mu je povisio kaznu za pola godine. Budući da mu je u kaznu uračunato tri mjeseca koliko je proveo u pritvoru, ostalo mu je odslužiti još 15 mjeseci. No, pušten je šest mjeseci ranije kada je odslužio dvije trećine kazne. Uvjetni otpust mogao je tražiti i nakon samo šest mjeseci. Do kraja kazne, koja istječe 3. kolovoza, mora se dva puta mjesečno javljati Centru za socijalnu skrb, stoji u odluci Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:55