ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Ubojici iz Senja potvrđeno 35 godina zatvora. Hladnokrvno je ubio redara u disko-klubu

Ubojstvu je prehodila svađa nakon što je Mesić od pijanog Tomljanovića, koji je dosađivao njemu i društvu, zatražio da napusti klub
Suđenje, lisice, ilustracija
 Robert Fajt/Cropix

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je drugostupanjsku presudu istog tog suda od 35 godina zatvora Ivanu Tomljanoviću (59) za ubojstvo i dva pokušaja ubojstva u senjskom disko-klubu "Konoba" u rujnu 2017. godine. Tomljanović je iz bezobzirne osvete hicem iz pištolja ubio 38-godišnjeg Tomislava Lopca, te ranio dvojicu gostiju lokala Tina Rončevića i Josipa Mesića. Prvotno je bio osuđen na 40 godina zatvora, a tu mu je kaznu za pet godina smanjio Vrhovni sud koji je sada i potvrdio tu presudu i odbio kao neosnovane i žalbu državnog odvjetnika i Tomljanovićeva branitelja.

Ubojstvu je prethodila svađa nakon što je Mesić od pijanog Tomljanovića, koji je dosađivao njemu i njegovu društvu, zatražio da napusti klub. Tomljanović je tada od redara Lopca tražio da ga zaštiti, na što mu je ovaj rekao da ga ostavi na miru te da izađe iz kluba, dok ga je Mesić udario nogom u stražnjicu pa je Tomljanović pao, na što se dio gostiju smijao.

Prema presudi, Tomljanović je potom otišao kući i uzeo pištolj i revolver s više desetaka komada streljiva, te se vratio u klub s ciljem da se osveti onima koji su ga ismijavali i ponižavali.

Prvo je hicem iz pištolja u grudi pogodio Mesića, koji je ipak uspio pobjeći iz kluba, a zatim je s više hitaca pogodio Lopca koji ga je na podu molio da ga ne ubije, ali mu je Tomljanović iz neposredne blizine pucao u glavu. Rončević je tada pokušao pobjeći iz kluba, ali ga je Tomljanović stigao te mu pucao u glavu.

Suci Vrhovnog suda zaključili su da nije u pravu Tomljanović kad tvrdi da su počinjene bitne povrede odredaba kaznenog zakona, kao i to da se radilo o ubojstvu u afektu, a ne iz bezobzirne osvete. Da je Tomljanović hladnokrvno ubijao i pucao po ocjeni suda svjedoče njegove riječi upućene žrtvama: "aj me sad istjeraj...što se sad ne smiješ, sad ti nije smišno...neće mene nitko šutati...kome ćete se smijati...ti ćeš mene izbacivati...nemojte se sa starim ljudima zaj...imaju oni već dosta problema.."

Gosti kluba koji su se zatekli kad je Tomljanović došao s pištoljem sakrili su se pod stolove ali njih je umirivao riječima "ne bojte se curice neću vama ništa samo ću one koji su krivi...vas neću, vi mi niste ništa napravili" što je po ocjeni suda dokaz kako je postupao smišljeno i isplanirano. Zbog svega toga, Vrhovni sud zaključio je da u Tomljanovićevu slučaju nije bilo povrede zakona, da su sve činjenice pravilno utvrđene i vrednovane, te je odbio žalbe i potvrdio drugostupanjsku presudu od 35 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:33