NEZAKONITI DOKAZI

UBOJICI ŽENE SRUŠENA PRESUDA: Prvo ju je pretukao, a onda pucao u glavu dok je klečala. Sada mu se zbog greške tijekom suđenja mora opet suditi

Damir Matan
 Robert Fajt / CROPIX

Karlovčanin Damir Matan (57), koji je na Županijskom sudu u Karlovcu osuđen na 31 godinu zatvora jer je u srpnju 2015. ubio svoju suprugu Snježanu te ozlijedio punicu i potom pokušao suicid, ponovno će sjesti na optuženičku klupu.

Vrhovni je sud, naime ukinuo prvostupanjsku presudu, uvaživši žalbu Matanova branitelja zbog bitne povrede odredbi kaznenog postupka i Kaznenog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te zbog odluke o kazni. Važući presudu i žalbu, Vrhovni sud smatra da se pobijana presuda temelji na nezakonitim dokazima - zapisnicima o ispitivanju svjedoka koji su zbog svog srodstva s Matanom oslobođeni obveze svjedočenja, a prethodno na to nisu bili upozoreni.

Zapisnik

Preciznije, tijekom suđenja ispitani su okrivljenikova kći, punica i brat, ali nisu bili upozoreni na mogućnost korištenja blagodati, odnosno nije im dano do znanja da će se njihovi iskazi moći koristiti kao dokaz u postupku, niti je to bilo navedeno u zapisniku sa suđenja.

Podsjetimo, Matan je nepravomoćno osuđen na 31 godinu zatvora zbog teškog ubojstva supruge Snježane Matan u srpnju 2015. u kući u karlovačkom naselju Drežnik. Dan prije ubojstva su se posvađali, on ju je pijan optuživao za nevjeru jer joj je u mobitelu pronašao poruke nekog muškarca. Tukao ju je, čemu je svjedočila kći koja je pozvala baku u pomoć, nakon čega su pozvale policiju gdje je proveo noć. Nakon što je drugi dan Snježana došla s posla, a on izišao iz zatvora, s više od 3 promila alkohola u krvi ju je napao.

Pucao u leđa

Prvo ju je odgurnuo, nakon čega je pala na staklenu stijenu i ozlijedila se. Nakon toga ju je rukama i nogama tukao po cijelom tijelu. Zatim je u nju uperio pušku dok je klečala, a čim je stavila ruku na cijev ispalio je hitac i pogodio je u glavu. Nakon što je pala licem na tlo, ponovno joj je pucao u leđa i pogodio aortu.

Matan je na kraju i sebi pokušao oduzeti život propucavši si usnu šupljinu. Od početka suđenja Matan je tvrdio da nije obiteljski zlostavljač, odnosno da nije riječ o teškom ubojstvu. Rekao je da je Snježana bila dobra žena i majka, a negirao je i zlostavljanje punice. Neki od svjedoka bračni su par opisivali kao skladan i bez problema u braku. Ukupno tri puta žena ga je prijavila za nasilje u obitelji, a prvi put 1999. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:14