SKANDAL U BIH

Učitelj pedofil otplatio svoju zatvorsku kaznu pa se vratio na nastavu: ‘Ima toliko moćnu štelu...‘

Profesor je od suda stekao uvjete da nesmetano obavlja svoj raniji posao

Osnovna škola Grbavica 1

 Službena Stranica Osnovne škole Grbavica 1/

Učitelj tjelesnog odgoja i trener Odbojkaškog kluba ORT iz Sarajeva vraćen je na posao u školu unatoč presudi kojom je osuđen na godinu dana zatvora zbog krivičnog dijela bludnih radnji.

Radi se o učitelju sarajevske Osnovne škole Grbavica 1 koji je u prvostupanjskoj presudi proglašen krivim 2018. godine, nakon što je dvije godine ranije optužen da je razmjenjivao poruke i fotografije s maloljetnom učenicom. Slučaj su prijavili roditelji učenice, nakon čega je nastavnik priveden, piše Klix.ba.

Nakon prvostupanjske presude tužiteljstvo nije predložilo nikakve mjere pa je mogao nesmetano raditi kao nastavnik, čekajući drugostupanjsku presudu. Nakon konačne presude u studenome prošle godine i jednogodišnje kazne zatvora te zabrane obavljanja posla nastavnika također na godinu dana, učitelj je platio zatvorsku kaznu te time izbjegao odlazak u zatvor. Potom se vratio na posao jer ga, kako piše Klix.ba, zakon u tome ne sprječava.

Učitelj je od suda ishodio uvjerenje o neprovođenju krivičnog postupka čime je stekao uvjete da nesmetano obavlja svoj raniji posao. Tijekom sudskog procesa bio je na neplaćenom dopustu.

Kako piše portal, škola nije bila u mogućnosti spriječiti osuđenog pedofila da se vrati u učionicu jer zakon nije adekvatno reguliran. Novinari nisu uspjeli dobiti komentare ministrice odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naide Hota-Muminović.

Sarajevskom nastavniku presuđeno je prema članku 208. Krivičnog zakona FBiH, koji propisuje da se nastavnik, odgojitelj, roditelj, usvojitelj, staratelj, očuh, maćeha ili druga osoba koja iskorištavajući svoj položaj ili odnos prema maloljetniku koji joj je povjeren radi učenja, odgoja, čuvanja ili njege izvrši s njim spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

image

Osnovna škola Grbavica 1

Službena Stranica Osnovne škole Grbavica 1/

Isti portal prenosi objavu žrtve, ne skrivajući njezin identitet. Navodi da je kao maloljetnica i žrtva seksualnog zlostavljanja bila zaštićeni svjedok u procesu suđenja, a prijavu kako navodi nije podnijela zbog sebe već i zbog drugih djevojčica nakon što je saznala da su i one žrtve učitelja tjelesnog odgoja.

"Učinila sam to onda kada sam saznala da nisam jedina, iako sam se ja već do tada uspjela iščupati. Saznala sam da seksualno zlostavlja i druge djevojčice i to nisam mogla prešutjeti. Proces suđenja je trajao godinama, bio je beskrajno mukotrpan i bolan i samo Bog zna koliko sam puta htjela odustati, osjećajući da mi se posljednji atomi snage i nade gase. Uz podršku divne tužiteljice koja me je zastupala uspjela sam izdržati beskonačno mnogo trigera i vraćanja u proživljene traume kako bismo dokazale njegovu krivicu. Uspjele smo, osuđen je na prvostupanjskoj presudi na koju je uložio žalbu, pa je drugostupanjskom presudom potvrđeno da je kriv. Slavila sam tu vijest, kao uspjeh jedne djevojčice u misiji da zaštiti sve ostale", stoji u njezinoj objavi.

Vijest da se učitelj vraća u radni odnos, u školu i među djecu po nju je, poručuje, poražavajuća.

"On je čovjek koji ima toliko moćnu štelu da je, kako škola navodi, od suda dobio potvrdu o nekažnjavanju", napisala je u svojoj objavi na Facebooku, uz dodatak da škola također navodi kako nema zabilježenih prigovora od strane roditelja. Zbog toga je u svojoj objavi apelirala na roditelje da ne sjede skrštenih ruku već da nešto konkretno poduzmu, budući da su institucije po tko zna koji puta zakazale.

Roditelje moli da preuzmu na sebe zaštitu djece, pišu dopise na sve moguće adrese, povuku svoju djecu sa satova tjelesnog dok se situacija ne riješi.

"Jedino adekvatno rješenje je njegov otkaz i molim vas da ni na što manje od toga ni pod kojim uvjetima ne pristajete", poručila je.

Odluka o povratku osuđenog učitelja na posao u školi, izazvala je ogorčenje roditelja, navodi pak regionalni N1. Dalibor Tanić, predsjednik Vijeća roditelja, napominje da je slučaj vrlo osjetljiv te je neophodno kretati se isključivo u okvirima zakona. Napominje kako se priča vuče niz godina.

"2018. godine je postojala prvostupanjska presuda, koja je krajem studenoga prošle godine postala i pravosnažna. Zakon o osnovnom obrazovanju i odgoju jasno definira u jednom članu da osoba koja je počinila potvrđeno krivično djelo, neće biti zaposlena u školi. Isto tako, svi mi koji pokušavamo konkurirati u nekoj javnoj instituciji, moramo dobiti i potvrdu o nekažnjavanju. Kako se sada sve to dogodilo", pita se roditelj i napominje da i ostali roditelji, zgroženi ovakvom odlukom, reagiraju u skladu sa činjenicama, ali i s emocijama.

"Da ovaj čovjek ponovo bude među djecom, apsurdno je", izjavio je Tanić za N1 BiH.

Vijeće roditelja sazvalo je za ponedjeljak sastanak s upravom škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:17