DRUGA TEŠKA NESREĆA U TJEDAN DANA

Učiteljici iz prevrnutog autobusa amputirana podlaktica, svi ozlijeđeni su stabilno

Autobus s 44 učenika OŠ I.B. Mažuranić iz Prigorja Brdovečkog kod Zaprešića prevrnuo se na povratku iz Plitvica
 Danijel Tuškan/Cropix

SLUNJ, KARLOVAC - Učiteljici koja je najteže stradala kada se jučer poslijepodne prevrnuo autobus pun učenika, u Veljunju kod Slunja, liječnici karlovačke bolnice noćas su amputirali podlakticu. Njezino se stanje sada stabilno, a i ona i ostali ozlijeđeni, njih ukupno 37, izvan su životne opasnosti.

Nije prošlo ni pola sata otkako su krenuli s Plitvičkih Jezera prema rodnom Prigorju Brdovečkom nedaleko Zaprešića. Predivan dan, prelijepa priroda i nezaboravna druženja - tako je svojim roditeljima mobitelima izlet opisivalo 44 učenika 3B razreda OŠ I.B. Mažuranić, koje je pratilo šestero odraslih.

U Veljunu, desetak kilometara poslije Slunja prema Karlovcu na Ličkoj magistrali dogodila se tragedija.

Njihovi roditelji preko mobitela nakon toga slušali su svoju dječicu kako im kroz plač prepričavaju kaotične i krvave prizore koji su ih okružili u sekundi. Put je organizirala agencija VTV Pavlić iz Zagreba.

Ne zna se zašto je njihov vozač autobusa Neoplan izgubio nadzor nad upravljačem. Zna se da je udario u hupser, polomio 20 metara bankine i izvrnuo autobus na lijevi bok. Na noge su dignute sve raspoložive interventne ekipe, HMP-a, vatrogasaca i policije, a u Općoj bolnici Karlovac desetogodišnje pacijente razbijenih glava očekivalo je osam spremnih kirurga.

Ravnatelj Opće bolnice Karlovac dr. Nedjeljko Strikić novinarima je rekao da je u bolnicu zaprimljeno ukupno 37 pacijenata od čega 33 djece i četiri odrasle osobe.

Razbacane školske putne torbe po plitvičkoj cesti, pored ceste neispijene bočice vode, brojne krvave maramice i gumene rukavice te autobus marke Neoplan razbijenog vjetrobranskog stakla - blagi je to opis strašnog prizora mjesta nesreće s kojeg su samo nekoliko minuta prije dolaska naše ekipe sa šest vozila hitne pomoći unesrećeni prevezeni u Opću bolnicu Karlovac.

Ozlijeđenu dječicu, kažu nam vozači koji su zastali u kolonama s obje strane mjesta događaja, u bolnicu su prebacivali čak i jednim vatrogasnim vozilom.

Deseci policajaca i vatrogasaca koje smo tamo zatekli su iz razvaljenog autobusa u kojem je samo sat vremena prije odjekivao dječji smjeh izvlačili osobne stvari malih putnika kako bi im ih dostavili u karlovačku bolnicu.

Svima im se na licima vidio grč, ali svojevrsno olakšanje jer na mjestu nesreće nisu zatekli kobni ishod.

Samo koju minutu nakon što su počeli pristizati mali ozlijeđeni putnici krvavih glava i slomljenih ruku, na parkiralište Opće bolnice Karlovac počeli su dolaziti njihovi roditelji u automobilima zagrebačkih registracija. Uplakani, pogledom su tražili svoje najmilije, koji su suznih očiju izlazili iz bolničkih kola.

- Moj Dino još nije stigao. Nazvala me žena i rekla da se autobus prevrnuo. On joj je javio. Rekao je da su mu leđa krvava i od plača nije mogao pričati. Stoput me danas zvao i rekao kako mu je lijepo i kako se zabavljaju i fotografiraju. A sada plače. Što se to događa na našim cestama - ispričao je u dahu brižni otac Mirsad Šabić.

Ružica Mamić kroz plač je prenijela što joj je o nesreći ispričala njezina kćerkica Gabrijela.

- Plakala je i govorila da su preko nje letjeli njezini prijatelji, bila je sva u njihovoj krvi. Ne zna što se dogodilo. U potpunom je šoku. Nema vidljivih ozljeda, ali njezina učiteljica Kristina je kritično. Teško je ozlijeđena i njezina najbolja prijateljca Karla - rekla je Ružica Mamić.

Troje roditelja s kojima smo razgovarali uopće ne znaju tko ih je obavijestio o nesreći.

- Žena mi je rekla da su se izvrnuli. Ni sam ne znam kako, ali stvorili smo se u Karlovcu učas. Vozači bi trebali posebno paziti kada voze djecu - rekao je jedan od njih.

- Prenosim pozdrave ozlijeđenoj djece i nadu u što brži oporavak od premijerke Jadranke Kosor. Kada završi policijska istraga o tim nesrećama će se sigurno razgovarati u Vladi. Prava je sreća što nitko nije teže smrtno stradao - rekao je ministar prosvjete Radovan Fuchs koji je odmah nakon nesreće posjetio ozlijeđene te zahvalio svim službama što su reagirale na vrijeme i doprinjele da posljedice budu što manje.

Desetak lakše ozlijeđenih pacijenata nakon obrade u kasnim večernjim satima napustilo je u pratnji svojih roditelja karlovačku bolnicu. Ostalima je osigurana medicinska skrb, a s obzirom da je riječ o malodobnoj djeci koja su u stanju šoka, osigurana su im i dva psihologa.

Zbog nesreće je u večernjim satima u potpunosti bio u prekidu promet Državnom cestom 1, te se nakon policijskog očevida odvijao naizmjenično jednim kolničkim trakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:29