SKANDAL U POSTUPKU PROTIV BIVŠEG MINISTRA

'UCJENJIVALA ME DA LAŽNO TERETIM PRIMORCA' Bivši Primorčev savjetnik teško optužuje Bajićevu zamjenicu

 Davor Pongračić/CROPIX

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda kojim je predsjedavala sutkinja Jasna Smiljanić danas je, nakon vrlo intenzivne sjednice, ipak ocijenilo da je iskaz Mirka Smoljića, bivšega savjetnika ministra prosvjete obrazovanja i športa Dragana Primorca , a u kojemu je Smoljić teretio Primorca, zakonit dokaz usprkos Smoljićevim tvrdnjama da bio ucijenjen kako bi navodno teretio svojega bivšega šefa. Riječ je u postupku u kojem u je Županijsko državno odvjetništvo optužilo Primorca te bivšega ravnatelja Hrvatskoga zavoda za norme, Dragutina Fundu da su na štetu Zavoda 2008. Primorcu nabavili VW Tuareg čijim je korištenjem Zavod bio oštećen za 449.000 kuna.

Smoljić, koji je inače svjedok u postupku protiv Primorca je iza zatvorenih vrata sudnice Županijskoga suda ispitan o navodima izjave koju je prije dva mjeseca dostavio sudu i u kojoj tvrdi da mu je zagrebačka Županijska državna odvjetnica, Željka Pokupec prijetila kaznenim progonom ako ne bude teretio Primorca, te je ponovio navode iz svoje izjave.

Premda je sud prihvatio prijedlog obrane da se Smiljića sasluša o okolnostima pod kojima je davao iskaz, prijedlog obrane da se taj njegov raniji iskaz, koji je inkriminirajući za Primorca, izdvoji iz spisa jer je navodno iznuđen prijetnjama, sud je odbio uz obrazloženje da je iskaz dan po zakonu te jer ga je Smiljića sam ovjerio svojim potpisom. Na odluku optužnoga vijeća Primorac ima pravo žalbe Vrhovnome sudu, a bivši ministra je jučer izjavio ako je protiv Željke Pokupec podnio i kaznenu prijavu kao i da je zatražio njezino razrješenje.

Primorac je,pak, nakon rasprave izjavio kako je o čitavom slučaju obaviješten i veleposlanik EU u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren te Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović, te da će se sva raspoloživa dokumentacija dostavit i Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću, predsjedniku Vrhovnog suda Republike Hrvatske Branku Hrvatinu,kao i Glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Državno odvjetništvo je ,pak, izdalo priopćenje u kojemu kaže da je o optužabama za navodno iznuđivanje iskaza sud donio svoju odluku te da je svaki daljni komentar suvišan.

Inače, Smoljićev iskaz i nije krucijalan za čitav slučaj budući je sam Funda tijekom istrage priznao krivnju tvrdeći da mu je Smoljić rekao kako Primorac traži da se za njega nabavi Tuareg te da će ukoliko se to ne ostavri “Obojica imati probleme”. Smoljića je, pak, tužiteljstvo ispitivalo nekoliko puta te je najprije tvrdio kako Fundini navodi da je on Fundi prenio Primorčeve željel nisu istininiti već da je on uputio Primorca da se direktno dogovori s Fundom, da bi na trećemu ispitivanju rekao kako je zbog straha da ne ostane bez posla zatajio da mu je Primorac zapovjedio da od Funde zatraži nabavku vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:32