DROGA U BANANAMA

Udar na dilere u Rijeci: Kako su krijumčari s kokainom iz Ekvadora pali u policijsku zamku

Dilere stare 37 i 34 godine tereti se za zločinačko udruživanje s ciljem uspostave krijumčarskog lanca trgovine kokainom

Ilustracija

 Tonci Plazibat/Cropix

Rijeka je, uz Ploče, kao iskrcajna luka, postala omiljena meta prekooceanskih krijumčara.

Potvrdilo je to još jedno u nizu intenzivnih kriminalističkih istraživanja djelatnika PNUSKOK-a i PU primorsko-goranske, koji su u koordinaciji s USKOK-om uhitili dvojicu dilera starih 37 i 34 godine. Tereti ih se u konačnici za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama u sastavu zločinačkog udruženja, odnosno da su se od kolovoza 2020. do 10. ožujka 2022. na području Rijeke i Primorsko-goranske županije te u dalekom Ekvadoru međusobno povezali i udružili s više zasad nepozatih osoba radi uspostave krijumčarskog lanca trgovine kokainom.

Cilj im je bio, naglašava policija, ostvarenje nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavkom i daljnjom preprodajom te omogućavanjem izvlačenja kokaina iz kontejnera namijenjenih za iskrcaj u riječkoj luci, odakle se dalje prevozio, skladištio i preprodavao na ilegalnom narko tržištu.

- Nakon što su nepoznate osobe na području Republike Ekvador osigurale nabavu većih količina kokaina visoke čistoće, radi plasiranja u zemljama Europske unije, drogu bi radi krijumčarenja ubacile i sakrile u odabrani kontejner s legalnim teretom koji bi bio na putu prema Europi sve do Rijeke. Za potrebe samog izvlačenja kokaina angažirali su 37-godišnjaka i 34-godišnjaka te su ih prethodno upoznali s pozicijom u kontejneru gdje će se nalaziti skriveni kokain, a nakon čega su osumnjičeni u okviru dogovorenog plana i sukladno uputama osiguravali sigurno izvlačenje kokaina u Luci Rijeka na krajnje destinacije - otkrivaju iz policije, naglašavajući kako je u ovom slučaju kokain do Rijeke stigao u kontejneru sa 1080 kutija deklariranih banana.

Dvojac upućen u sadržaj kontejnera dovezao se do praznog kontejnera u Luci Rijeka automobilom u vlasništvu riječke tvrtke čiji je stariji osumnjičenik zaposlenik. Za cilj su imali preuzeti 150 paketa kokaina ukupne težine 174 kilograma koji su bili skriveni u stražnjoj oplati kontejnera. Ušli su u kontejner, alatom probušili i odstranili zakovice te otvorili vrata i ploču koja je skrivala drogu. Ali, ostali su zatečeni kad su uočili da izgled i količina paketa izgledom i količinom ne odgovara paketima u kojima se trebao nalaziti kokain. Kontejner su napustili, a uhićeni su nešto kasnije nakon što su kriminalisti prikupili još dokaza o njihovim aktivnostima.

Inače, navedeni je kontejner još u listopadu 2020. došao pod lupu policije. Pretragom je pronašla paket sa 1001,61 grama kokaina te 32 paketa kvadratnog oblika koji su korišteni kao zamjenska materija u provedenoj kontroliranoj isporuci. Prodajom prokrijumčarenih 174 kilograma kokaina na hrvatskom narko tržištu ekipa krijumčara stavila bi si u džep, prema nekim policijskim procjenama, oko 43,5 milijuna kuna.

Kontinuirana nabava kokaina punila im je džepove. Dilali su diljem Primorsko-goranske županije, ali je njihov kokain došao i do drugih dijelova zemlje. Pa je tako utvrđeno i da je stariji osumnjičenik od 19. listopada 2020. do 10. ožujka 2022. diljem Županije u najmanje deset navrata preprodavao od 1 do 10 grama kokaina kupcima, a gram je naplaćivao 500 kuna.

Dvojac je po dovršetku kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu USKOK-u. Sudac istrage riječkog Županijskog suda odredio im je u petak jednomjesečni istražni zatvor na prijedlog USKOK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:52