PROŠIRENA ISTRAGA

Ugledni HDZ-ovac i bivši direktor opet na udaru europskih tužitelja: ‘Sredio mu je milijunski posao pa dobio vikendicu‘

Predsjednik uprave GR grupe Robert Gotić i šef varaždinske komunalne tvrtke Varkom Željko Bunić uhićeni su u srpnju

Željko Bunić; pretres doma Željka Bunića; Robert Gotić

 Željko Hajdinjak/cropix; Facebook//

Nakon što su u srpnju prošle godine u Varaždinu po nalogu Europskog tužiteljstva (EPPO) uhićeni bivši šef tamošnje komunalne tvrtke Varkom Željko Bunić, istaknuti varaždinski HDZ-ovac i predsjednik uprave GR grupe Robert Gotić te poduzetnik Stjepan Ptiček, zbog sumnje u namještanje natječaja za izvođenje projekta Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) u Varaždinu, danas je protiv dvojice okrivljenika proširio istragu.

EPPO sada tereti Gotića da je Buniću kao protuuslugu za sudjelovanje u poslu vrijednom preko 20 milijuna eura, besplatno izveo radove na njegovoj vikendici u Mulinama na otoku Ugljanu.

Priopćenje EPPO-a prenosimo u cijelosti:

"U srpnju prošle godine (15. srpnja 2022.), Ured EPPO-a u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv trojice hrvatskih državljana zbog sumnje na primanje i davanje mita vezano za natječaj za posao dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Varaždin. Sve tri osobe uhićene su 14. srpnja 2022. nakon istražnih radnji provedenih u suradnji Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Od tada, istražnim radnjama utvrđene su osnove sumnje da su prvi i drugi od te trojice okrivljenika dogovorili da će drugookrivljenik poduzeti sve potrebne radnje kako bi društvo prvookrivljenika bilo uključeno u izvođenje navedenih radova.

Navodno je prvookrivljenik zauzvrat obećao izvesti radove na kući drugookrivljenika u mjestu Muline na hrvatskom otoku Ugljanu, koristeći resurse vlastitog (prvookrivljenikovog) trgovačkog društva.

Prema rezultatima istrage, slijedom tog dogovora, drugookrivljeni je osigurao da društvo prvookrivljenoga bude uključeno u izvođenje radova Projekta UPOV, čija je vrijednost 21.560.514 eura (162.447.700,00 kuna), a koji je financiran iz Kohezijskog fonda Europske unije. Potom je prvookrivljenik održao obećanje i izveo građevinske radove na kući drugookrivljenika u vrijednosti od najmanje 22.543 eura.

U daljnjem tijeku istrage provest će se daljnje istražne radnje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti kaznenih djela koja se istražuju", izvijestio je EPPO.

Okrivljenici su u međuvremenu pušteni da se brane sa slobode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 20:17