GODIŠNJE REKETARENJE

Ugostitelj o svom iznuđivaču: Don Fanucci mi je prijetio i nakon izlaska iz pritvora

Tko zna koliko bi hvarski ‘don Fanucci’, umirovljenik Prosper Maričić, još harao otokom da nije odlučio podići cijenu svojih ‘usluga’
 Damjan Tadić/CROPIX

Tko zna koliko bi hvarski ‘don Fanucci’, umirovljenik Prosper Maričić, još harao otokom da nije odlučio podići cijenu svojih ‘usluga’. Barem tako razmišlja ugostitelj Kristijan Kelam, glavni akter velike USKOK-ove akcije kojom se stalo na kraj višegodišnjem iznuđivanju ugostitelja s otoka.

Poskupio reket

Kelam je Maričića prijavio USKOK-u, rekavši da mu već deset godina mora platiti po dvije tisuće eura kako bi nesmetano radio. Maričić mu je, kaže, prijetio da će u suprotnom prijaviti ga svim inspekcijama i zatvoriti lokal, navodno zbog prekomjerne buke koja bi iz Kelaminog Lion’s puba stizala do kasno u noć.

- Svake godine sam mu plaćao po dvije tisuće eura, a sada me tražio tri tisuće. Prekipjelo mi je. Zapošljavam 12 ljudi i nemam kako plaćati te novce. Ako neka inspekcija utvrdi da nešto s mojim lokalom nije u redu, kao i uvijek dosad - platit ću kaznu i to je to. Ali više ne želim plaćati reket - ispričao nam je Kelam kojem je puna kapa prašine koja se digla oko USKOK-ove akcije. Želi samo nastaviti mirno raditi. Tvrdi kako Maričić, umirovljeni djelatnik HRT-a, godinama ne prijeti samo njemu, već i drugim hvarskim ugostiteljima. Kelama kaže kako si je nadimak ‘don Fanucci’ Maričić sam nadjenuo prije više vremena.

Uvijek nosi šešir

- Rekao mi je da je on ‘don Fanucci na Hvaru’, a ako ne znam što to znači neka pogledam film ‘Kum’. Uvijek hoda okolo sa svojim šeširom, baš je tim šeširom uvijek pokrivao novac koji bih stavio na stol pred njega. U tom je uzimanju novca bio nevjerojatno bahat i umišljen, a takav je bio i za vrijeme USKOK-ove akcije jer nije znao da ga se snima. Kada sam otvorio prvi lokal prije 10 godina došao je k meni i pitao me tko sam ja ako mislim da ću ovdje raditi bez da i njemu nešto dam - otvoreno govori Kelam.

Prosper Maričić

Kada je priča o iznuđivanju na Hvaru dospjela u javnost, postavilo se pitanje tko su ‘veze’ kojima je Maričić prijetio. Pitanje buke, naime, već je godinama uzrok sukoba mještana i ugostitelja, te se međusobno prepucavaju inspekcijskim nalazima. Kelamu je stoga bitno istaknuti kako on ne zna ima li Maričić uopće ‘veze’ kojima se hvalio.

Višegodišnje prijetnje

- Ja ne znam ima li on veze ili ne. Samo znam da mi je prijetio inspekcijama. Kada mi je nedavno lokal na osam dana zatvoren zbog buke, rekao je da je to njegovo djelo i da će me drugi put zatvoriti trajno. Povjerovao sam mu jer svi živimo od tog objekta i uplašila me mogućnost zatvaranja. Možda sam ispao naivan, možda on nema nikoga u državnim službama - kaže.

Iako je maksimalno surađivao s USKOK-om koji ga je u tajnoj akciji ozvučio, dao mu označene novčanice i snimao svaki njegov pokret, ne osjeća se zaštićeno. Kada je Maričić uhićen, mislio je da je višegodišnjem zastrašivanju došao kraj. No, umirovljenika je policija pustila samo dan nakon uhićenja, a sud mu je izrekao mjeru zabrane približavanja Kelamu.

- Nije mi se približavao, nego mi je iz daljine pokazao znak na vratu, kao da će me zaklati. Nisam to prijavio policiji jer mi je dosta svega. Samo se želim malo odmoriti sa svojom obitelji, nije ni njima lako - tvrdi Kelam. Maričić je, dakle, prema optužnici Kelamu prijetio da će mu na vrat poslati svu silu inspekcija i policijskih ophodnji. Učestali dolasci policije uništili bi posao u svakom lokalu, a kamoli ne u noćnom klubu na jednom od najfrekventnijih turističkih otoka.

Ekološka renta

No, za naknadu od dvije, odnosno, tri tisuće eura, buka mu ne bi smetala. To je i priznao, rekavši u medijima da je on zapravo samo uzeo svojevrsnu ‘ekološku rentu’, odnosno novac kako bi ostvario suživot s Kelamom i njegovim objektom. Maričić je ustvrdio i da je novac, po tisuću eura, uzeo dva puta, i to baš kada ga je USKOK nadzirao. Otvoreno je priznao da mu je Kelam kupio klima uređaj, a sve to smatra posve normalnim jer je ‘riječ o suradnji’.

Poruka kolegama

Ne reketari samo mene, ali drugi se boje prijaviti ga

- Ne mogu vjerovati kako laže u novinama. Ne reketira samo mene, nego puno hvarskih ugostitelja, ali ja se jedini imam hrabrosti suočiti s njime. Laže da mi je obavljao neke poslove, nikada ga nisam angažirao i nikada s tim čovjekom nisam imao drugi odnos osim što me iznuđivao i tražio novac. Volio bih kada bi se sada i drugi hvarski ugostitelji ohrabrili i prijavili Maričića, da već jednom cijela ta priča završi - priča Kelam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:22