ISPITALA GA POLICIJA

UHAPŠEN ICO MATEKOVIĆ! Sudionik otmice sina bivšeg generala Zagorca ponovno u lisicama, uhitili ga na petu godišnjicu puštanja iz zatvora

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Icu Matekovića, jednog od sudionika otmice sina bivšega generala Vladimira Zagorca 2004. godine, ponovno je u utorak uhitila zagrebačka policija, ovaj put zbog sumnji u sprječavanje dokazivanja kaznenog djela kod višemilijunskih prijevara.

Kako smo neslužbeno doznali, Mateković je priveden jer je sa srbijanskog broja mobitela slao poruke nekim svjedocima u slučaju spektakularne milijunske prevare na dan kada su u Heinzelovoj trebali doći na prepoznavanje mogućega sumnjivca za prevaru.

Njegovi branitelji, odvjetnici Liljana Planinić i Ivan Krnić, potvrdili su nam da je njihov klijent ispitan, ali nisu željeli govoriti o detaljima njegove obrane.

Njega je u četvrtak istražni sudac pritvorio zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke. Njegova odvjetnica Ljiljana Planinić rekla nam je da će se žaliti na pritvaranje.

Dobro se vladao

Mateković je praktički uhićen uoči petogodišnjice puštanja iz zatvora za otmicu Zagorčeva 17-godišnjeg sina. Naime, Mateković je 13. srpnja 2012. godine, 11 mjeseci prije isteka kazne, uvjetno pušten na slobodu. Pravomoćna presuda od sedam godina zatvora, na koju je bio osuđen u odsutnosti, jer je bio u bijegu, bila mu je potvrđena u prosincu 2007. godine. Nakon što je na prvome suđenju osuđen u odsutnosti, Mateković je u kolovozu 2005. lociran i uhićen na Bundeku te je zatražio obnovu postupka.

Zagorčev maloljetni sin Tomislav otet je ispred svoje kuće na Pantovčaku 23. veljače 2004. godine, a pušten je poslije četiri dana kad je, nakon brojnih peripetija, njegov otac otmičarima platio 750.000 eura, polovinu traženog iznosa. Upravo je, prema tvrdnjama policije, s tim iznosom novca uspio umaći Ico Mateković. Osim Matekovića, njegove braće Libera i Nikola te još nekoliko osoba, kao naručitelj otmice bio je osuđen Zagorčev prijatelj, poduzetnik Hrvoje Petrač.

Tijekom prvoga suđenja, Hrvoje Petrač i Ico Mateković bili su u bijegu pa im je suđeno u odsutnosti, a zbog toga su kasnije imali pravo na ponovljeno suđenje. Godinu dana kasnije i Mateković i Petrač su uhićeni te su zatražili obnovu postupka. Mateković je na ponovljenom suđenju priznao krivnju, pokušavši, međutim, od odgovornosti ekskulpirati Hrvoja Petrača. No sud im nije povjerovao te ih je osudio obojicu.

Visoka otkupnina

Upravo spomenutih 750.000 eura otkupnine koji nikad nisu pronađeni bili su temelj za tužbu koji je prije nekoliko godina Zagorec podigao i protiv Petrača i protiv Matekovića, tražeći da mu solidarno naknade štetu. Sud je Zagorcu dao za pravo te presudio da Petrač i Mateković moraju vratiti novac.

Matekovićevo ime ponovno se pojavilo u crnim kronikama nekoliko godina kasnije, kada je otkriveno da su tadašnji čelnici Kaznionice u Lepoglavi pogodovali nekim zatvorenicima pri odsluženju zatvorskih kazni, premda na to po zakonu nisu imali pravo. Zbog tih zloporaba su 2010. godine nepravomoćno su osuđeni na zatvorske kazne, a otkriveno je da je među zatvorenicima kojima se pogodovalo bio i Mateković. Nakon puštanja s odsluženja zatvorske kazne zbog otmice Zagorčevoga sina, Mateković je, barem se tako vjerovalo, vodio povučen i miran život, te se ničim nije dalo naslutiti da bi imao problema sa zakonom.

Međutim, u prosincu 2014. godine tjednik Nacional je pisao da policija ima saznanja da netko prijeti Ici Matekoviću, a o navodnim prijetnjama ispitivala ga je i policija.

Policajce je zanimalo je li se Mateković zamjerio nekome u Srbiji, gdje se jedno vrijeme skrivao dok se nalazio u bijegu. Mateković u Srbiji ima registriranu tvrtku.

Skrivao se u Zemunu

Osobe bliske Matekoviću tvrde da se i on sam u Srbiji pokušavao raspitati prijeti li mu netko iz te države. Unatoč nastojanju da nešto dozna, Mateković nije uspio rekonstruirati tko bi mu mogao prijetiti.

Uhićenje Matekovića u utorak nije bilo ni izbliza tako spektakularno kao uhićenje 28. kolovoza 2005. godine kada je zbog njega formiran poseban policijski tim i nadzirana državna granica.

Tijekom bijega od kazne za otmicu skrivao se u Srbiji i Crnoj Gori, imao je nekoliko lažnih putovnica, a dojavu o njegovu kretanju policija je dobila od srbijanske tajne službe kao znak zahvale za pomoć hrvatskih službi za lociranje haaškog optuženika Milana Lukića. “Zahvaljujemo. Zauzvrat ćemo rešiti slučaj vašeg lepotana”, glasila je navodno poruka iz Beograda, a Mateković je bio nadziran u svom stanu u Zemunu, koji je napustio sluteći uhićenje.

Otputovao je u Istru gdje mu živi otac, a lociran je po signalu mobitela u jednome stanu u Zapruđu. Uspio je pobjeći do Bundeka gdje ga je okružila i uhitila specijalna policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:20