'PAO' NA BAJAKOVU

'UHAPŠEN SI ZBOG SUMNJE DA SI TI UBOJICA!' Ovo je čovjek kojeg terete za brutalne likvidacije u Zagrebu, čini se da je pronađen i krunski dokaz!

 
 CROPIX

Nakon što je Jutarnji razgovarao s Damirom Minkovićem (35), muškarcem kojeg od subote popodne zagrebački kriminalisti traže radi obavljanja razgovora zbog sumnje da je bešćutno u kući na Strugama masakrirao svoju strinu Maricu Minković (77) i njezina posinka Sinišu (51), prokazani nećak sjeo je jučer u Beogradu u autobus.

Zaputio se, baš kao što nam je i obećao, prema hrvatskoj granici gdje je u utorak oko 7 sati ujutro na Bajakovu “skinut” uz upozorenje da je u statusu osumnjičenika i da se s njim mora obaviti razgovor. Policija ga je odmah nakon privođenja odvela u prostorije kriminalističke policije u Heinzelovoj gdje mu je ubrzo i formalno rečeno da je uhićen zbog dvostrukog ubojstva.

Krv žrtava

Policija je u međuvremenu detaljno rekonstruirala što je Minković radio neposredno nakon ubojstva. Premda u Minkovićevu stanu, koji je policija detaljno pretražila u nedjelju navečer, nije pronađen nož kojim je počinjeno ubojstvo, to je oružje policija uz velike napore ipak pronašla, i to u višesatnom prekopavanju kontejnera za smeće nedaleko od mjesta ubojstva. Na nožu se nalaze biološki tragovi, odnosno krv s DNK profilom žrtava, ali navodno i Minkovićev DNK što bi predstavljalo nepobitni dokaz da je on ubojica.

Rekonstruirajući dane Damira Minkovića prije nego što je susjed otkrio masakrirana tijela na Strugama u subotu nešto nakon podneva, otkriveno je da je Minković to jutro, malo prije 6.30 sati, napustio kuću i dvorište te se zaputio na okretište prema autobusu. Najvjerojatnije je tada zakrvavljeni nož bacio u jedan od kontejnera pokraj autobusnog stajališta, a nakon toga se ZET-ovim autobusom odvezao bliže centru gdje je, pretpostavlja se, sjeo na tramvaj sve do Autobusnog kolodvora kako bi se u 8.10 sati ukrcao na autobus za Beograd. Autobusnu kartu imao je već kupljenu.

Otisak cipele

Ekipa za očevid temeljito je u stanu u kojem je počinjeno dvostruko ubojstvo, a zatim i u susjednom stanu u vlasništvu Damira Minkovića izuzela tragove. Skinuli su, između ostaloga, i sifone sa sudopera i kada kako bi vještačenjem utvrdili je li prilikom pranja ruku ubojice krv žrtava ostala u odvodu. U dvorištu je iza ubojice ostao zakrvavljeni otisak cipele koji tek trebaju usporediti s obućom koju je nećak ubijene nosio prilikom uhićenja.

Iako je u razgovoru za Jutarnji list, dok se nalazio u Beogradu, rekao da nije volio posuđivati novac od drugih, nego da je znao samo od pokojne tete posuditi po 50-ak kuna koje ona nikad nije tražila natrag, čini se da to ipak nije točno. Jer, kako smo uspjeli doznati, policija je, rekonstruirajući njegovo kretanje, uočila da je večer prije ubojstva od jednog prijatelja tražio 1800 eura na posudbu, ali mu on nije dao ni lipe. Nakon toga je i od vlastite majke tražio da mu pošalje novac. No, ostaje upitno je li okidač za dvostruko ubojstvo bila potraga za novcem koji ubijeni, međutim, nisu imali u izobilju jer su preživljavali od socijalne pomoći i skromne mirovine. Krvavi nož, krunski dokaz koji navodno povezuje Minkovića s ubojstvom, policija je pronašla tako što je sve kontejnere u blizini prevezla kamionom u Heinzelovu gdje su krim tehničari kopali po njima te u jednom pronašli nož.

Premda se u medijima pojavila informacija da je nož pronađen detektorom za metal u dvorištu, to nije istina. Detektor za metal policajcima je zazvonio, ali zbog nečega drugog. Naime, policajci su u dvorištu pronašli odbačeni mobitel iz kojega je bila izvađena baterija. “Dođi, dođi”, rekao je policajac s detektorom kolegama u subotu, na što ga je kolega pitao: “Jel’ nož?” “Ma nije, nego mobitel”, odgovorio mu je policajac s detektorom. Ima li taj mobitel veze s ubojstvom ili je slučajno bio odbačen u vrtu, nismo uspjeli doznati.

“Možda sam i rekao da ću ga ubiti, ali to je bilo više u afektu”

Nisam sto posto siguran. Možda i jesam rekao da ću ga ubiti, ali to je bilo u afektu”, ispričao je Minković u svojoj obrani na suđenju za prijetnje dečku svoje bivše djevojke 2015. godine. Kako smo doznali, Minković, koji je neposredno prije izrečenih prijetnji izašao iz zatvora gdje je služio 6-godišnju kaznu zbog oružane pljačke Zlatarne Celje u Vlaškoj ulici, prema svojemu tadašnjemu “suparniku” demonstrirao je izrazito nasilje. Zvao ga je i govorio mu “ubit ću te ne ostaviš li je. Ja ću te kad-tad naći i tebi i njoj polomiti i ruke i noge”. Jednom ga je sačekao nakon posla te njegov automobil svoji m počeo u vožnji gurati s ceste. Mladić je jedva izvukao živu glavu nagazivši gas i pobjegavši Minkoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:38