RATNI ZLOČIN

Uhićen 65-godišnjak, sumnjiči se da je ‘91 ubio dvojicu radnika VUPIK-a: ‘Zapucali su po kombiju...‘

Na mjestu su smrtno stradali 41-godišnjak i 21-godišnjak, dok su muškarci iz kombija u dobi od 37, 51 i 44 godina zadobili ozljede

Policijski automobil; ilustracija

 Biljana Gaurina/Cropix

Zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina nad šestoricom civila, zaposlenika vukovarske tvrtke VUPIK, u srpnju 1991. godine, uhićen je 65-godišnji državljanin Republike Hrvatske, koji je u inkriminirano vrijeme bio pripadnik TO Negoslavci.

Sumnjiči ga se da je zajedno s drugim nepoznatim počiniteljima 29. srpnja 1991. godine oko 6,45 sati na cesti između Negoslavaca i Orolika sačekao kombi VUPIK-a u kojem su se nalazila šestorica radnika ovog poljoprivrednog kombinata te su prema njima zapucali iz automatskih pušaka i tom prilikom dvojicu radnika u dobi od 41 i 21 godine usmrtili, dok su ostala četvorice ozlijeđeni.

''Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je osumnjičeni, tada 34-godišnjak, na cesti između sela Negoslavci i sela Orolik na mjestu udaljenom 162 metra od takozvanog "T" križanja, odnosno skretanja za selo Svinjarevce, a u smjeru Orolika, iz polja kukuruza koje se nalazilo s istočne strane navedene ceste, neposredno uz cestu, kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica TO Negoslavci, zajedno s drugim počiniteljima, pucao iz automatskog vatrenog oružja na civilno kombi vozilo vukovarskih registarskih oznaka, vlasništvo VUPIK-a, koje se kretalo cestom iz smjera Orolika ka skretanju za Svinjarevce, s namjerom da usmrti osobe koje su se prevozile vozilom. U vozilu su se nalazili radnici VUPIK-a koji su išli na posao u selo Svinjarevce,'' stoji u priopćenju MUP-a.

Navodi se i kako su osumnjičeni i ostali počinitelji ''pucali rafalnom paljbom iz automatskog vatrenog oružja u smjeru kombija koje se kretalo cestom te ga pogodili više puta. Kombi je tada sletio s ceste i zaustavio se u jarku s iste strane ceste gdje su se nalazili počinitelji koji su pucali.''

Na mjestu su smrtno stradali 41-godišnjak i 21-godišnjak, dok su muškarci iz kombija u dobi od 37, 51 i 44 godina zadobili ozljede od vatrenog oružja, a 22-godišnjak je pretrpio posjekotine i ogrebotine uslijed slijetanja i zaustavljanja vozila. Nakon što su pucali iz vatrenog oružja, osumnjičeni 65-godišnjak i ostali osumnjičeni su se udaljili smjeru Negoslavaca.

Osumnjičeni 65-godišnjak uhićen je 18. siječnja te je po dovršetku kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku. Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijeta je kaznena prijava za počinjeno kazneno djelo "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva" iz čl. 120. OKZ RH.

Inače, riječ je o akciji Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina, uz potporu Policijske uprave osječko-baranjske i u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku. Ova Radna skupina je od osnivanja u veljači 2018. godine podnijela devet kaznenih prijava protiv 22 počinitelja, od čega su osmorica bila uhićena i predana pritvorskom nadzorniku, zbog 50 kaznenih djela ratnih zločina na štetu 253 oštećenika.

Ukupno je, navode iz Ravnateljstva policije ''od 2018. godine kazneno prijavljeno 85 osoba, od čega je njih 17 bilo uhićeno i predano pritvorskom nadzorniku zbog počinjenja ukupno 205 kaznenih djela iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, na štetu 627 oštećenika. Sva kaznena djela odnose se na zločine počinjene u Domovinskom ratu na području Vukovara, Cetingrada, Šibenika te mjesta Vodice, Zaton i Rasline, kao i ratnog zločina u Mekim Docima na području općine Obrovac na štetu 67 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:54