NA PUTU ZA REMETINEC

UHIĆEN HRVAT S EUROPSKE LISTE NAJTRAŽENIJIH BJEGUNACA! Radi se o organizatoru bande koja je prevarama utajila milijune kuna

 
 CROPIX

Nakon osam mjeseci bijega, jutros oko 10 sati u Crikvenici hrvatski policajci uhitili su Darija Horvata (35), organizatora skupine poreznih prevaranata koji su od siječnja 2018. na tzv. prevarama 'nestajućeg trgovca', utajili 7,2 milijuna kuna PDV-a.

Horvat se trenutno nalazi na putu za zagrebački Remetinec, a na tjeralici se nalazi od ožujka ove godine kada je vješto uspio izbjeći uhićenje nekoliko trenutaka prije nego što su na njegova vrata stana u Drežničkoj ulici na Trešnjevci pokucali kriminalisti s nalozima za pretragu i uhićenje.

On je iskočio kroz prozor stana pritom odbacujući mobitele koje je imao kod sebe. Njegov bijeg su tada snimile nadzorne kamere, a policajcima nije preostalo ništa drugo nego da zaplijene obimnu poslovnu dokumentaciju iz stana i krenu u potragu za Horvatom.

Zanimljivo je da su pretragom vrta tom prilikom našli i zakopani pištolj. Za razliku od odbjeglog Horvata, ostalih 14 osumnjičenika je odmah pritvoreno i svi su redom se, ili branili šutnjom, ili negirali krivnju.

USKOK ih tereti da su 16 mjeseci pod Horvatovim vodstvom činili mrežu koja je pri uvozu željezne armature, pšenice i drugih roba iz EU varali na porezu.

Pojam “nestajućega trgovca”, naime, odnosi se na princip porezne prijevare po kojem se između stvarnih kupaca u RH, a radilo se o četiri tvrtke kojma su direktori bili osumnjičenici, te prodavatelja iz inozemstva, ubacuju fantomske tvrtke-trgovci koji fiktivno posreduju u stvarnoj prodaji. Međutim, kada te tvrtke-trgovci trebaju platiti porez, iz njih se jednostavno izvuče novac a one idu u likvidaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:34