NOVA KORUPCIJA

UHIĆEN I IVAN ČEHOK! Uz pomoć varaždinskih čelnika jedan od najbogatijih Hrvata oštetio grad za 6 milijuna kuna

 Željko Hajdinjak/CROPIX

NOVO 20:54 Bivši gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok i trojica suosumnjičenih za korupciju još nisu svi stigli u sjedište USKOK-a u Zagrebu gdje bi trebali biti ispitani, te još nije donijeta odluka o tome hoće li biti izvedeni pred suca istrage, izjavio je večeras glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić.

"Da bi se donijela odluka o tome hoće li biti zadržani i privedeni pred istražnog suca osumnjičene prvo treba ispitati, no oni još nisu svi stigli", kazao je Đuričić za Hinu.

Odluka o daljnjem postupanju bit će donijeta tek nakon ispitivanja pa se tako još ne može znati ni hoće li biti privedeni pred istražnog suca, kazao je. Pod uvjetom da nakon ispitivanja USKOK predloži istražni zatvor, ročište bi se održalo najvjerojatnije sutra, napomenuo je Đuričić.

----------------------------------------------------------------------

Ivan Čehok - drugi put. Bivši gradonačelnik Varaždina danas je ponovno uhićen po nalogu USKOK-a. Prvi put uz njega je bio priveden varaždinski poduzetnik Davor Patafta. Ovoga puta uhićen je vlasnik tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslav Bunić.

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE, USKOK u kući vlasnika Zagorje Tehnobetona: Imao najveću plaću u zemlji, a sad mu prijeti zatvor!

Osim njih privedeni su nekadašnji Čehokov zamjenik Zlatko Horvat, te prijašnji šef gradskog Ureda za prostorno uređenje Stanko Vitez.

Kako neslužbeno doznajemo, istražitelji su došli do podataka da su sva četvorica osumnjičenika osobno profitirali u poslovima koje su dvije Bunićeve tvrtke obavljale za Grad Varaždin. Na štetu Grada. USKOK sumnjiči Čehoka, Horvata i Viteza da su pogodovali Bunićevim tvrtkama na razne načine, prvenstveno pri dobivanju poslova za Grad Varaždin, ali i vezano za plaćanje obveza koje su te tvrtke imale prema Gradu. Zagorje Tehnobeton i još jedna Bunićeva tvrtka također su imale povlašten status pri izdavanju građevinskih i ostalih potrebnih dozvola.

Bunić, odnosno njegove tvrtke, kroz takav odnos s čelnicima Varaždina navodno su ilegalno zaradile više od 6 milijuna kuna, naravno na štetu Grada. A tadašnji čelnici, Čehok, Horvat i Vitez nisu to radili samo iz usluge.

Tko je Miroslav Bunić: Jedan je od najutjecajnijih i najbogatijih hrvatskih gospodarstvenika

Prema podacima koje su do sada prikupili istražitelji, čini se da je svaki od njih stavio u džep po više stotina tisuća kuna i to uglavnom u nekretninama. Naime, iz dokazne dokumentacije proizlazi da je Bunić sudjelovao u kupnji stana Ivana Čehoka, plativši mu dio ugovorene cijene. Usto je platio i radove u Čehokovu stanu, te su dogovorili da će mu Bunić i opremiti stan, kao i stan Čehokova zamjenika Horvata.

Horvat je, pak, također kupio jedan stan koji je u cijelosti financirao Bunić, a drugi, na sinovo ime, Bunić je dijelom financirao.

Pročelnik Ureda za prostorno uređenje Stanko Vitez sumnjiči se da je kao “naknadu” za pogodovanje Bunićevoj tvrtki, dobijao od njega znatne popuste pri kupnju nekretnina. Spominju se tri stana koja je kupio od njegove tvrtke, pri čemu je ukupni popust bio veći od vrijednosti jednog stana.

Spomenutu finanacijsku pomoć, uređenje stanova i odobrene visoke popuste, Uskok tretira kao kazneno djelo davanja i primanja mita. Osumnjičene se osim toga tereti i za zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno poticanje na to kazneno djelo. Sva četvorica trebala bi večeras biti dovedena na ispitivanje u prostorije USKOK-a u Zagrebu, nakon čega će usljediti odluka o tome hoće li im biti određen istražni zatvor ili će se braniti sa slobode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:56