ŽELJKO KRUNEŠ

Uhićen je bivši načelnik riječke krim policije: ‘Rekao mi je da bi trebao zgaziti jednog sina‘

Tereti ga se zbog kaznenog djela poticanja na teško ubojstvo, sprječavanja dokazivanja i oštećenja tuđe stvari
Željko Kruneš
 Niksa Stipanicev/Cropix

Uhićen je bivši načelnik riječke krim policije Željko Kruneš, kojemu se, kako doznajemo, na teret stavlja kazneno djelo poticanja na teško ubojstvo te oštećenje tuđe stvari, odnosno osobnog automobila. Kruneš je uhićen temeljem rješenja Županijskog državnog odvjetništva u Puli i pritvoren je u pulskom istražnom zatvoru. Njegov odvjetnik Saša Jelušić kazao nam je da ne može komentirati slučaj.

- Ne mogu vam ništa reći uz najbolju volju, jer istraga je tajna - kazao je Jelušić.

Pored navedenih kaznenih djela, Županijsko državno odvjetništvo Krunešu stavlja na teret i kazneno djelo sprječavanja dokazivanja u kaznenom postupku, odnosno prikrivanje dokaza u vrijeme dok je bio načelnik riječke krim policije. Zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela te opasnosti od utjecaja na svjedoke, Krunešu je određen jednomjesečni istražni zatvor.

Iako DORH ne daje službene informacije o samim detaljima ovog slučaja, prema neslužbenim saznanjima, uhićenje je povezano s Krunešovim navodnim sukobom sa samozvanom riječkom aktivisticom Slavicom Šotom iz neformalne skupine 'Pokret otpora - Riječani protiv korupcije' koja je u više navrata godinama tvrdila da joj je bivši načelnik krim policije prijetio da će joj ubiti unuka. Slučaj je ponovo pobudio medijsku pažnju u ožujku ove godine, nakon emisije "Provjereno" Nove TV, u kojoj je objavljen iskaz Krunešove bivše partnerice. Ona je u lipnju 2015. godina Slavicu Šotu i njezinu kćer Josipu Novaković upozorila kako njezin partner planira ubojstvo Josipine djece, odnosno Slavičinih unuka. Razlog je, navodno, bio Šotin poslovni prostor koji je bivši načelnik, kako je ona tvrdila, pokušavao priskrbiti za jednog svojeg prijatelja.

Iako je Slavica Šota godinama tvrdila da joj bivši načelnik krim policije prijeti ubojstvom unuka, nitko te njezine tvrdnje nije uzimao za ozbiljno sve do listopada prošle godine, kada je održano jedno od ročišta u parnicama koje je Kruneš pokrenuo protiv Šote i njezine kćeri. Oni su, pak, na ročište pozvali Krunešovu bivšu partnericu koja je pred sudom sve ispričala. U emisiji "Provjereno" ove godine objavljen je njezin iskaz.

- Ja u dnevnom boravku spavam, a on malo dalje u sobi leži i razgovara na telefon s nećakom, koji je imao prometnu nesreću i ima epilepsiju. Rekao mu je da bi jedan dan trebao zgaziti jednog sina. Sad ne obojicu, nego jednog sina i da se njemu neće to moći dokazati jer ima epilepsiju. Kad sam to čula, prvo nisam znala što da radim, ispričala je Krunešova bivša partnerica.

Ona je u emisiji kazala i da ju je Kruneš, u vrijeme dok je još uvijek bio načelnik, zlostavljao jer je svjedočila da planira ubojstvo unuka Slavice Šote.

- Svjedokinja iskazuje da je gospodin Kruneš saznao da je ona to prenijela gospođi Šoti i tražio je od nje da to demantira ili ako je policija zove na razgovor, da o tome ne govori. Pet dana prije odlaska u Karlovac Željko joj je gurnuo dva prsta u grkljan i kazao joj je da će joj izvaditi grkljan jer tako se radilo u ratu. Uspjela je pobjeći, išla je na hitni trakt na Sušak. Međutim, on ju je presreo automobilom, stoji u sudskom iskazu bivše partnerice.

U "Provjerenom" je pričala i majka dječaka kojeg je Kruneš navodno htio ubiti, kazavši kako je rekao da će im "zabiti slamku u vratnu žilu, da će im se napiti krvi i da će njihovu krv nositi oko vrata u bočici kao pobjedu protiv Šote".

Cijeli je slučaj imao dosta turbulentan put kroz pravosuđe. Šota je, navodno nakon što je doznala za prijetnje, protiv Kruneša podigla kaznenu prijavu koja je obrađena u Karlovcu, ali je odbačena nakon nedostatka dokaza. Krunešova bivša partnerica je, navodno nakon ozbiljnih prijetnji, tada odlučila ne svjedočiti, a po odbacivanju kaznene prijave, Kruneš je, pak, tužio Šotu. Tako je i došlo do novog suđenja, a potom i do svjedočenja njegove bivše partnerice koja je na sudu ispričala puno kompromitirajućih detalja.

- Pokazivao je na svom mobitelu unuke od gospođe Šota i govorio je njoj o planu da će ih zgaziti njegov rođak. Našao je njihove slike na nekom Facebooku, govorio je o tom rođaku da ima epilepsiju i da će ih zgaziti, govorila je na sudu.

Tvrdila je i da je Kruneš saznao da je ona to prenijela Šoti te od nje tražio da to demantira ili ako je policija zove na razgovor da o tome ne govori.

Željko Kruneš tvrdio je nakon emisije da su sve to neistine, a nakon svjedočenja njegove bivše partnerice, ponovno je pokrenuta istraga. U travnju ove godine, suspendiran je zbog teže povrede službene dužnosti te je protiv njega pokrenut kazneni postupak pri ŽDO-u u Puli.

Oglasio se i DORH

O uhićenju bivšeg načelnika riječke krim policije oglasilo se i Županijsko državno odvjetništvo u Puli, ističući da su donijeli rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela, i to teškog ubojstva poticanjem, sprječavanja dokazivanja i oštećenja tuđe stvari).

"Osnovano se sumnja da je okrivljenik tijekom lipnja 2015. godine u Rijeci, nagovarao drugog da počini kazneno djelo pokušaja ubojstva, ali poticana osoba nije poduzela radnju kako bi navedeno i učinila. Osnovano se sumnja da je, s ciljem da navede na davanje lažnog iskaza i da spriječi i oteža dokazivanje prema svjedokinji u prethodnom kaznenom postupku uporabio prijetnju, uslijed čega ona na dokaznom ročištu kod suca istrage nije iskazivala o svojim saznanjima glede kaznenih djela za koja je okrivljenik terećen. Osnovano se sumnja i da je 15. travnja 2018. u Rijeci, s nakanom da iz osvete oštetiti osobni automobil koji je koristila hrvatska državljanka (1971.), pristajući da time ošteti službeno vozilo, prednjim dijelom službenog vozila udario u prednji dio parkiranog osobnog automobila, nanijevši štetu na tom vozilu, kao i na službenom vozilu jednog ministarstva", ističu u DORH-u.

Sudac istrage Županijskog suda u Puli je, na prijedlog ovog državnog odvjetništva, odredio okrivljeniku istražni zatvor zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoka i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:55