GOSPODARSKI KRIMINAL

Uhićen muškarac koji se sumnjiči da je oštetio pet tvrtki za 660 tisuća kuna

Kaznena djela je počinio u periodu od nekoliko godina, točnije između 2018. i 2022. godine

Ilustracija

 Ranko Šuvar/Cropix

Policija je kazneno prijavila 52-godišnjaka kojeg sumnjiče da je oštetio pet tvrtki, dvije novčarske ustanove i nadležno ministarstvo za sveukupno otprilike 660.000 kuna, izvijestila je PU primorsko-goranska.

Kako navode, kaznena djela je počinio u periodu od nekoliko godina, točnije između 2018. i 2022. godine kao odgovorna osoba tvrtke s područja Primorsko-goranske županije.

Sumnjiči ga se da u vrijeme nesposobnosti za plaćanje i blokade računa, na račun tvrtke nije uplaćivao novac iako je tvrtka izdala fiskalizirane račune u iznosu većem od milijun kuna. Priopćili su kako je dio novca koristio za plaćanje tekućih obveza i tako oštetio vjerovnike za oko 276.000 kuna, a za sebe zadržao više od 386.000 kuna i za isti iznos oštetio svoju tvrtku.

Također, tereti ga se da u zakonskom roku nije podnio prijedlog za pokretanje stečajnog postupka navedene tvrtke, a nakon pokretanja postupka je potpisao i ovjerio izvještaj s neistinitim navodima i nepropisno vodio poslovne knjige. Sumnja se i da je u tri navrata, između srpnja 2020. godine i ožujka 2022. godine prilikom osnivanja nove tvrtke i preuzimanja druge dvije tvrtke, dao lažni iskaz da njegova tvrtka nema dugovanja po osnovi poreza i doprinosa. Navode da kao i u ranijem razdoblju, u još dva slučaja nije u zakonskom roku podnio prijedlog za pokretanje stečaja.

Završetkom istrage 52-godišnjak je prijavljen za počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta kojima je učinjena šteta od otprilike 660.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:02