LOCIRAN PREKO MOBITELA

Uhićen osumnjičeni za ubojstvo iz tramvaja br. 6: Sinišu ubo nožem, kupio kartu i odletio u Rim?

21-godišnjak je prije dvije godine svojom tužnom životnom pričom punio novinske stupce

Ubojica iz tramvaja

 Cropix/UNHCR

Nepuna dva mjeseca nakon stravičnog zločina u tramvaju linije 6 u Novom Zagrebu kada je jednim ubodom kuhinjskog noža u vrat ubijen Siniša V. (52), policija je uhitila 21-godišnjeg pakistanskog državljanina Muhammada S., inače stranca sa stalnim boravkom u Lijepoj našoj. No, osumnjičeniku za ubojstvo lisice na ruke nisu stavljene u Hrvatskoj nego u Italiji u koju je pobjegao na sam dan zločina.

Kupio je avionsku kartu po punoj cijeni toga dana te se u Zračnoj luci normalno ukrcao i sletio u Rim. Paralelno s time, zagrebački kriminalisti Odjela općeg kriminaliteta intenzivno su radili na slučaju, izuzimali tragove te vrlo brzo detektirali mogućeg počinitelja čiji su otisci ostali na nožu koji je odbacio nakon zločina, a koji je iz podstanarskog zagrebačkog stana iz neutvrđenog razloga ponio to jutro Muhammad S.

Uhidbeni nalog

Istraga se vrlo brzo zahuktala te je raspisan europski uhidbeni nalog protiv 21-godišnjaka, a s obzirom na mobitel koji je koristio, podaci o broju su ustupljeni Europolu pa je preko bazne stanice lociran mobitel, a samim time i njegovo daljnje kretanje po Italiji. Sva ta saznanja naša Služba općeg kriminaliteta držala je u strogoj tajnosti kako počinitelj ne bi znao da je povezan s mjestom svirepog zagrebačkog zločina.

Koji su točni razlozi ubojstva, tek se treba utvrditi, no upućeni u problematiku otkrivaju kako postoji mogućnost da je pokojni 52-godišnjak na neki način iznervirao mladića koji je uzvratio na posve neprimjeren način.

Inače, 21-godišnjak je prije dvije godine svojom tužnom životnom pričom punio novinske stupce. Pakistan je napustio s 14 godina, a u Hrvatsku je ušao ilegalno 2017. Na kolodvoru u Vinkovcima nastradao je u svibnju tijekom te ilegalne putešestvije kao maloljetnik i pritom ostao bez noge. Policija je očevidom tada utvrdila da su se tri osobe, koje su na nezakonit način ušle na teritorij Hrvatske, pokušale popeti na vlak, no u trenutku penjanja, vlak je kretao pa su nesretni ilegalci pali na tračnice.

Pomagao u integraciji

Muhammad S. izgubio je nogu, a jedan od njegovih prijatelja naočigled im je preminuo. Institucije su se potom pobrinule za ozlijeđenog pakistanskog dječaka koji je bez pratnje završio u dugavskom Centru za pružanje usluga u zajednici.

Za Jutarnji list je 2019. o Muhammadu S. ravnatelj Centra imao samo riječi hvale, rekavši kako im je često bio ključan u komunikaciji s drugim maloljetnim izbjeglicama koji su završili u istom domu. Bio im je, kazao je još, odličan prevoditelj i kulturni medijator između Hrvata i stranih štićenika.

- Ja samo želim dobar život u sigurnom okruženju. Ne znam koliko će teško to putovanje biti. Izgubio sam svoja dva prijatelja i nogu - rekao Muhammad S. za portal UNHCR.org prije tri godine kada se navikavao na umjetnu protezu i novi početak života u Zagrebu. Djetinjstvo iz sela u okolici pakistanskog Pešavara mu ne izlazi iz misli. Volio je igrati kriket, ali pucnjava na sve strane na rodnoj grudi mu nije davala nadu pa se s rođakom 2016. zaputio prema Europi.

- Bog me poslao anđelima - ustvrdio je Muhammad S. nakon što mu je pružena liječnička pomoć u vinkovačkoj, a zatim i zagrebačkoj bolnici. Stekao je prijatelje, integrirao se u društvo. Živio je za ponovni susret sa svojim rođacima koji su 'zapeli' u Bosni i Hercegovini, ali i da posjeti grob svog poginulog prijatelja kobne vinkovačke noći kada je on, pak, pod vlakom ostao bez noge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 17:06