SUDI MU SE ZA LIHVARSKE UGOVORE

UHIĆEN VLASNIK LANCA MIJENJAČNICA Optuženi kamatar nazivao svjedoke i prijetio im smrću

Istražitelji koji su prisluškivali Čalušića čuli su svašta: od nuđenja novca i uputa za laganje do ozbiljnih prijetnji
Zagreb,200913.Opcinski kazneni sud,Ilica.Sudjenje Miri Calusicu za stavljanje u optjecaj krivotvorenog novca. Zanimljivija od samog sudjenja jest cinjenica da je Miro Calusic tijekom devet mjeseci pritvora u Remetincu smrsavio 40 kg.Na fotografiji: Hrvoje Calusic, pravosudni policajac i Miro Calusic.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

Miro Čalušić, vlasnik lanca mjenjačnica optužen za sklapanje lihvarskih ugovora sa 25 osoba i ilegalnu zaradu od oko 31,1 milijun kuna, uhićen je s dvojicom pomagača zbog pokušaja utjecanja na svjedoke.

Konkretno, Čalušić te Zvonko Rajić (32) i Hrvoje Begić (41) lani su od rujna nazivali žrtve, ujedno i svjedoke na suđenju za lihvarenje, nudili im novac i prijetili ako se odluče svjedočiti protiv optuženog kamatara.

Kako neslužbeno doznajemo, Čalušić je pojedine pozive osobama koje je svojedobno nazivao “pokretom otpora koji ga lažno optužuje” odrađivao i s telefonskih govornica po Zagrebu, no ojađene žrtve odlučile su posljednje poteze njegove ekipe prijaviti policiji. Izvidi, prikupljeni dokazi, ali i tajne mjere praćenja rezultirali su nizom prijava. Sva su trojica prijavljena za pokušaj sprečavanja dokazivanja na štetu više osoba kojima su, svakoj na svoj način, opet utjerali strah u kosti.

Osim toga, Čalušić je dvojicu prijatelja poticao na kaznena djela, a ujedno će odgovarati i za ilegalno posjedovanje malokalibarske puške s više komada streljiva. Ilegalno naoružan bio je i Begić: kod njega su policajci pronašli tri ručne bombe, improvizirani pištolj i streljivo. Istražitelji sumnjaju da je trojac od rujna prošle godine pa sve do 23. veljače pokazao neviđenu upornost u kontaktiranju Čalušićevih žrtava. Svjedoke su pokušavali uputiti kako da lažu i usput im obećavali novčane iznose. A ako netko od svjedoka, dodaju u zagrebačkoj policiji, nije želio promijeniti iskaz, koristili su ozbiljne prijetnje.

- Policija mi je rekla za uhićenje i to je sve. On s obitelji više nema veze. Ja sam samo Mirin otac i drugo ne znam. Znam jedino da do danas nije pronađen piroman koji mi je prije dvije godine zapalio auto - kaže Frano Čalušić, otac uhićenog Mire.

Podsjetimo, optužnica Čalušića tereti da je prije sedam godina počeo sklapati lihvarske ugovore o zajmu uz vrtoglave kamate s lakovjernim osobama. Uz njega su optuženi i brat Hrvoje, stric Marijan (70) te Ivan A. i Ana P. Dok je bio u pritvoru, Čalušić se žalio na zdravstvene probleme te da je klaustrofobičan. A 2013. nepravomoćno je osuđen na godinu i osam mjeseci zbog dilanja lažnih eura.

Ženi su rekli da će dobiti metak u čelo

Svjedoci koje je uhićeni Miro Čalušić kontaktirao pozdravili su njegovo uhićenje.

- Lani u svibnju podnio sam prijavu, a već u srpnju krenuli su dodatni pritisci, pa i preko odvjetnika koji nam je slao prijedloge o nagodbi. Jednu su, pak, ženu pokušali izbaciti iz nekretnine i zaprijetili joj metkom u čelo. Dokle tako mogu - pita se jedna od Čalušićevih žrtava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:53