AKCIJA USKOKA

Uhićena još trojica policajaca, među njima zamjenik načelnika Uprave i prvi čovjek krim policije!

Nakon što su jučer uhićena dvojica policajaca, istraga se danas proširila i na šefove sisačke policije

Igor Pasanec

 Davor Pongracic/Cropix

Slučaj prekomjerne upotrebe sile, odnosno pucanja na automobil navodnih dilera u Mošćenici početkom mjeseca, zbog kojega su u utorak uhićena dvojica policajaca iz Odjela za droge, odnosno zbog optužbi da su lažirali izvještaj o događaju, nenadano se proširio i na druge visoko rangirane službenike sisačke policije.

Nakon što su u utorak tvrdili kako se kriminalističko istraživanje provodi u odnosu na dvojicu policajaca, danas su iz USKOK-a izvijestili kako se u vezi toga slučaja provode nova uhićenja.

Proširenje istrage

"Nastavno na jučerašnja uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji na području Sisačko-moslavačke županije, danas su u tijeku nova uhićenja koja provodi PNUSKOK u koordinaciji s USKOK-om u odnosu na još tri policijska službenika za koje se osnovano sumnja da su počinili kaznena djela protiv službene dužnosti. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika odlučiti o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će obavijestiti javnost", izvijestio je danas USKOK.

Kako pak neslužbeno doznajemo, kriminalističko istraživanje policije i USKOK-a danas se proširilo i na aktualnog prvog čovjeka kriminalističke policije čitave Uprave, odnosno načelnika Sektora Igora Pasaneca, te voditelja Službe za javni red i sigurnost PU moslavačke Marijana Brnadu koje su njihovi kolege danas uhitili.

Kako neslužbeno doznajemo, treći uhićeni policijski službenik u Sisku je zamjenik načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke Nikica Batinović. On je do sad najviše rangirani policijski službenik koji je uhićen zbog sumnje da je neistinito prikazao činjenice u službenom izvješću s namjerom izbjegavanja disciplinske odgovornosti.

Premda danas ni iz policije, a niti USKOK-a ništa podrobnije nisu htjeli izvijestiti o ovom naglom proširenju istrage i to u smjeru nekih od vodeći policajaca sisačko-moslavačke policijske uprave, kako neslužbeno doznajemo, Pasanca i Brnadu sumnjiče da su krivotvorili izvješća - odnosno svjesno krivo ocijenili postupanje dvojice kriminalista koji su pucali u navodne dilere, a kako bi ih zaštitili.

Zasjeda pored škole

Name, dvojica policajaca iz Odjela za droge, I. K. i I. P. su 8. studenoga pored jedne škole u Mošćenici postavili zasjedu želeći presresti primopredaju veće količine marihuane.

No, vidjevši policiju dvojica navodnih kupaca droge su se automobilom dala u bijeg, a policajci su, nakon što su iz službenih pištolja ispucali ukupno 9 metaka, prijavili kako su ih kupci automobilom pokušali u dva navrata pregaziti vozeći u rikverc, te da su ostali živi samo zahvaćajući tome što su skočili u stranu.

U izvješću su naveli i kako su najprije ispalili tri hica upozorenje u zrak, a zatim još 6 u automobil kojim su ih kupci droge pokušali pregaziti i kojim su pobjegli s mjesta događaja. Inače, napušteni automobil je ubrzo pronađen, a pored njega su bile odbačene torbe s oko 23 kg marihuane.

Sporna snimka

Budući da su podnijeli protiv nepoznatoga počinitelja i kaznenu prijavu zbog pokušaja teškoga ubojstva, odnosno gaženja automobilom, policajci su idućega dana iz škole pribavili video nadzor koji je trebao potkrijepiti njihovu prijavu, a snimku video nadzora su telefonom poslali svojem nadređenome koji ju je proslijedio Pasancu, kao prvome čovjeku kriminalističke policije te Brnadu, koji je bio zadužen za provođenja nadzora zakonitosti postupanja nad dvojicom policajaca, a što je normalna procedura pogotovo kada policajci upotrijebe vatreno oružje.

Obojica su, svaki u svojim izvještajima pak navela kako su policajci postupili po zakonu.

No, po svemu sudeći događaj se nije odvio onako kako su policajci opisali već su upotrijebili prekomjernu silu, a što je navodno jasno bilo vidljivo iz snimke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:26