DOLIJALI PREVARANTI

Uhićena kriminalna skupina koja je računalnim prijevarama došla do 300 tisuća kuna

Koristeći ukradene podatke počinitelji su obavljali razne transakcije poput prebacivanja novca ili otvaranja računa za klađenje

Ilustracija

 Patrick Daxenbichler/Panthermedia/Profimedia

Splitska policija uhitila je sedam osoba zbog računalne prijevare u kojoj su telekomunikacijsku tvrtku oštetili za preko 300 tisuća kuna.

Uhićeni će, kako se doznaje iz izvora bliskih policiji, tijekom jutra biti odvedeni u policijski pritvor, dok se i dalje traga za osmim osumnjičenikom koji je u bijegu.

Prema prvim informacijama počinitelji, svi s područja Splita i Kaštela, otuđivali su račune na kojima je bilo vidljivo ime i prezime korisnika te OIB, a potom su s internetskih baza podataka o njima prikupljali javno dostupne podatke.

Tada bi se, u telefonskom pozivu operateru telekomunikacijske tvrtke, predstavili imenima osoba čije su podatke ukrali, rekli da su izgubili lozinku i da ne mogu pristupiti mailu te tražili novu lozinku za taj korisnički račun.

Koristeći te podatke počinitelji su, nakon pristupa računu, obavljali razne transakcije poput prebacivanja novca ili otvaranja računa za klađenje.

Akciju je, kako se doznaje, provela Kriminalističko-obavještajna služba (KOS) splitske policije. Uhićene očekuje i ispitivanje na državnom odvjetništvu koje za njih može zatražiti istražni zatvor o čemu odlučuje sudac istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 13:32