ISTRAGA

UHIĆENA UGLEDNA SUTKINJA Uskok pokrenuo veliku akciju: Uz Vesnu Malenicu za izvlačenje novca iz tvrtki u stečaju sumnjiči se i Milan Lučić

 
Vesna Malenica (lijevo), Pero Hrkać (pored Malenice), Milan Lučić (desno)
 CROPIX

Državno sudbeno vijeće ukinulo je u utorak na izvanrednoj sjednici sudački imunitet sutkinji Trgovačkog suda u Zagrebu Vesni Malenici, po zahtjevu USKOK-a koji protiv nje pokreće istragu zbog sumnje u počinjenje niza kaznenih djela zlouporaba vezanih za stečajne postupke koji se vode na spomenutom sudu.

Kako neslužbeno doznajemo, policija je u suradnji s USKOK-om u utorak poslijepodne, odmah nakon što je DSV donio odluku o skidanju imuniteta, kada je informacija o tome procurila u medije, krenuo u akciju privođenja osumnjičene sutkinje, ali i još pet suosumnjičenih osoba, među kojima je stečajni upravitelj Pero Hrkać (60). Iako službenih informacija o konkretnim optužbama u utorak nije bilo moguće dobiti, tužiteljstvo je, kako doznajemo, detaljno potkrijepilo svoj zahtjev DSV-u, opisavši pregršt zlouporaba u stečajevima niza tvrtki koje je, po odluci sutkinje Malenice, u proteklih desetak godina vodio Pero Hrkać.

Pritom se, uspjeli smo doznati, spominje i stečaj gotovo zaboravljene Glumina banke. No, tvrde naši izvori, istražitelji su došli do podataka da su osumnjičena sutkinja i stečajni upravitelj godinama koristili razne stečajne postupke kako bi osobno profitirali. Navodno je bilo i slučajeva u kojima su pogodovali vlasnicima tvrtki u stečaju da protuzakonito izvuku materijalnu korist na štetu vjerovnika.

Prema prvim neslužbenim informacijama, jedna od inkriminacija odnosi se na određene postupke tijekom stečaja tvrtke Amfora Maris Milana Lučića. Navodno su mu sutkinja Malenica i stečajni upravitelj Hrkać omogućili da preko druge tvrtke dođe do dijela imovine, jedne vrijedne nekretnine Amfora Marisa iz stečajne mase. Istražitelji su pritom došli do podataka da je Lučić nezakonito kupio tu nekretninu putem dražbe i to upola cijene, da bi istu odmah prodao jednom trgovačkom lancu te na taj način profitirao za više milijuna kuna.

Išao u Austriju

Zbog toga, ali navodno i drugih nezakonitih pogodovanja, USKOK je, prema neslužbenim informacijama, istragom obuhvatio i Milana Lučića. No, prema svemu sudeći u utorak nije došlo do njegova uhićenja. Naime, u utorak je na Zemaljskom sudu u Klagenfurtu nastavljeno suđenje u kraku afere Hypo, nazvanom Hilltop, u kojemu Milan Lučić sjedi na optuženičkoj klupi zajedno s bivšim šefovima Hypo banke te Ivićem Pašalićem i Igorom Mlinarom. Rasprava je zakazana i za petak tako da je upitno hoće li se Lučić prije toga vratiti u Hrvatsku.

Pored toga, tužiteljstvo je istragom obuhvatilo i još jednog vlasnika tvrtke u stečaju kojemu su osumnjičena sutkinja i stečajni upravitelj navodno pogodovali na nezakonit način. No, tu je i niz optužbi za međusobna pogodovanja Hrkaća i sutkinje Malenice, kao i pogodovanja s njima povezanih osoba. Navodno su istražitelji došli do podataka da je i sama osumnjičena sutkinja osobno profitirala, pa čak i stjecala imovinu tvrtki u stečaju. Tako se, primjerice, spominje da je jedan član obitelji osumnjičene sutkinje na sudskoj dražbi kupio poslovni prostor u Zagrebu, koji je bio u stečajnoj masi tvrtke u stečaju. Taj isti poslovni prostor kasnije je prešao u vlasništvo same sutkinje, a ona ga je, prema podacima kojima raspolažu istražitelji, nastavila iznajmljivati istoj toj tvrtki u stečaju.

Počele pretrage

Zanimljivo je nadalje da je Pero Hrkać prijavio sjedište niza tvrtki u kojima je stečajni upravitelj, na adresu na zagrebačkoj Trešnjevci, na kojoj se nalazi njegov poslovni prostor, kao i poslovni prostor njegove suradnice Tatjane K. Glumina banka, Glumina Gradnja, Haustra, Ex-Cito Gradnja, Hermesgraf, Stečajna masa iza Poljoprivredne zadruge Sutla, Stečajna masa iza Amfore Maris te još neke tvrtke u stečaju, navodno nisu imale samo preneseno sjedište na njihove privatne poslovne prostore. Hrkaća i njegovu tajnicu navodno se tereti i da su od svih tih tvrtki u stečaju uredno naplaćivali najam prostora i tako nezakonito zarađivali.

Zagreb, 141117.
Lipovecka 1 na Tresnjevci. 
Zbog navodnih malverzacija na Trgovackom sudu pod policijskom istrgom se nalazi kuca i ured stecajnog upravitelja Pere Hrkaca.
Na fotografiji: Policija ulazi u prostorije ureda
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Policija ulazi u prostorije ureda stečajnog upravitelja Pere Hrkaća
Zagreb, 141117.
Lipovecka 1 na Tresnjevci. 
Zbog navodnih malverzacija na Trgovackom sudu pod policijskom istrgom se nalazi kuca i ured stecajnog upravitelja Pere Hrkaca.
Na fotografiji: Policija na ulazu.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Policija ulazi u prostorije ureda stečajnog upravitelja Pere Hrkaća

Ali ni to navodno nije bilo sve. Spominje se i zapošljavanje članova obitelji, davanje poslova tvrtkama u vlasništvu članovima obitelji i slično, a sve u firmama čije je stečajeve po odluci sutkinje Malenice vodio Hrkać.

Izvidi u ovom slučaju trajali su navodno gotovo godinu dana. S obzirom da su razni vjerovnici, ali i drugi stečajni upravitelji, često izražavali nezadovoljstvo, ali i podnosili kaznene prijave zbog navodnih nezakonitosti u stečajnim postupcima, ne bi čudilo je neka od tih prijava inicirala istraživanje osumnjičene sutkinje i suosumnjičenog stečajnog upravitelja.

Ravnateljstvo policije potvrdilo uhićenje petero osumnjičenika

O ovome se slučaju u utorak navečer priopćenjem oglasilo i Ravnateljstvo policije, u kojemu su potvrdili da policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Ravnateljstvo policije) u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode 'kriminalističko istraživanje nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta s elementima koruptivnosti'.

- U tijeku je provođenje dokaznih radnji i nastavak kriminalističkog istraživanja nad petero osumnjičenih osoba koje su uhićene. Vezano uz upite medija možemo potvrditi da se među uhićenima nalazi i dužnosnik Trgovačkog suda, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 12:50