TKO SU PUKLINI?

Uhićeni bračni par je dobro poznat iz ‘afere Janaf‘: ‘To su moji milijuni, a ne Kovačevićevi‘

Bivša tužiteljica Mirela Alerić Puklin i njezin suprug Goran Puklin uhićeni su u utorak prijepodne u novoj akciji policije i USKOK-a

Dragan Kovačević (lijevo), Mirela Alerić Puklin, Goran Puklin (desno)

 Damir Krajac/Cropix

Bivša zagrebačka zamjenica županijskoga državnog odvjetnika Mirela Alerić Puklin i njezin suprug Goran Puklin uhićeni su u utorak prijepodne u novoj akciji policije i USKOK-a. Uz spomenuti bračni par uhićeno je još nekoliko osoba.

Mirela Alerić Puklin radila je na slučaju Agrokor, a široj javnosti su ona i njezin suprug postali poznati tijekom afere Janaf. Naime, Puklin je tada osumnjičen da je skrivao oko 4 milijuna kuna uhićenog bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića.

Na ispitivanju pred tužiteljima, osim što je porekao da je skrivao Kovačevićev novac i izjavio da je riječ o novcu koji je stekao nasljedstvom od bogatih bliskih rođaka i prodajom udjela u tajnom društvu čiji je bio član, Puklin tada nije htio odgovarati na pitanja tužitelja.

Iako je bračni par tvrdio da je novac Puklinov, a ne Kovačevićev, USKOK je došao do snimke s nadzorne kamere na kojoj se vidi Puklina kako u više navrata dolazi i odlazi i spušta se u podrum s dvjema crnim torbama i plavom ukrasnom vrećicom, ali i vraća se bez njih.

Kako je Puklin upao u mrežu istražiteljima

Prateći Kovačevića, istražiteljima je tako u 16. rujna u mrežu upao i Goran Puklin kad se ujutro u Miramarskoj kod sjedišta Janafa kratko našao s Kovačevićem na kavi. Kasnije popodne, u 15.19 sati, istražitelji bilježe kako Kovačević u garaži Ban centra parkira službeni automobil, sjeda u očevu Toyotu Hilux i odlazi u Slovensku 9 u klub. Tamo Fiatom Puntom dolazi Dražen Obradović zvani Dugi, koji je prijavljen u jednoj od Kovačevićevih tvrtki, i odvozi crne torbe.

Istražitelji će dalje paralelno pratiti i Kovačevića i Puklina i Obradovića pa će tako locirati i Toyotu Hilux u Samoboru te u njoj naći oko 1,2 milijuna eura u kunama i valuti. Prateći dalje njihove aktivnosti, policijski su istražitelji ustanovili da su torbe završile u podrumskim prostorijama zgrade u Adžijinoj, a te večeri oko 20 sati u Metalčevoj ulici ispred Bipe sastali su se i kratko razgovarali Dragan Kovačević i Goran Puklin.

Iste večeri, 16. rujna, Puklin je snimljen s dva vozila, Nissanom Juke i BMW-om X1, te kako u više navrata silazi u podrum, provjerava jesu li vrata dobro zaključana i odlazi liftom u stan. Za istražitelje je činjenica da se Kovačević odjednom pojavio na lokaciji u koju rijetko ili gotovo nikada ne odlazi signal da je bio u panici kako sakriti još 4 milijuna kuna.

Nije prijavila milijune

Nakon što je afera dospjela pod povećalo javnosti Alerić Puklin podnijela je zahtjev za razrješenjem koji je Državnoodvjetničko vijeće (DOV) prihvatilo početkom listopada prošle godine.

- Cijelu karijeru svoj posao obavljala sam moralno, etično, ažurno i kolegijalno, a u odnosu na događaj zbog kojega sam višekratno prozivana u javnosti naglašavam da svojim radnjama niti u jednom dijelu nisam povrijedila dužnosti, obveze i odgovornosti postupanja zamjenika županijskog državnog odvjetnika. Novac pronađen u mojem stanu, koji koristi i moj suprug, nije novac Dragana Kovačevića, kojeg osobno i ne poznajem, već je to novac mog supruga, napisala je tužiteljica, osvrćući se i na slučaj Agrokor na kojem je radila te navodeći da je njezin rad na predmetu bio iznimno predan i savjestan.

Kako smo ranije pisali, USKOK je od DOV-a, a radi provjere navoda obrane njezina supruga, zatražio imovinsku karticu tužiteljice kako bi provjerio je li njihova bivša kolegica sporni novac unijela u karticu kao imovinu bračnoga druga. Kako smo tada doznali, novac nije bio unesen u njezinu imovinsku karticu.

"Ne postoji", bilo je navedeno u kategoriji "Novčana štednja bračnog druga/životnog partnera" bivše tužiteljice. Što se tiče udjela u društvima ili fondovima, poduzetnik je naveo da ima dionice Uniona d.d. vrijedne 482.600 kuna koje je naslijedio. Puklinov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković nam je tada u kratkoj izjavi rekao da ga ne čudi što supruga njegova branjenika nije navela novac u imovinskoj kartici "jer s obzirom na njihove specifične odnose, ona nije niti imala saznanja o iznosu novca svojega supruga".

Iz imovinske kartice Alerić Puklin tada je bilo vidljivo da Goran Puklin, koji mjesečno zarađuje oko 16.000 kuna, ima čak četiri kuće - tri u Zagrebu te jednu u Sukošanu, vrijedne ukupno oko 5,5 milijuna kuna. Za tri ove nekretnine Puklin je naveo da ih je stekao temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju, dok je za jednu od kuća u Zagrebu navedeno da ih je stekao darovanjem. Njegova supruga tada je navedena kao vlasnica stana u kojem je pronađen novac u Ulici Božidara Adžije, za koji je navela da je kupljen djelomično kreditom, a djelomično je očev dar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2023 18:45