AFERA U SLAVONIJI

Uhićeni HDZ-ov župan Damir Dekanić uskoro na slobodi? ‘U stranci su ga prekrižili...‘

USKOK župana i ostale okrivljenike tereti da su zataškavali kako je prometnu nesreću prije godinu dana izazvao Dekanić

Damir Dekanić

 Vlado Kos/Cropix

Vukovarsko-srijemskom županu Damiru Dekaniću, njegovu rođaku Krešimiru Bičaniću, policajcima T. F. i M. P. i mještanki Cerne N. M. kao osumnjičenima u aferi zataškavanja i lažiranja službenog policijskog zapisnika o županovoj prometnoj nesreći od prije godinu dana, u nedjelju 16. travnja istječe jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke koji im je odredio sudac istrage Županijskog suda u Osijeku na zahtjev USKOK-a.

Hoće li oni do kraja ovoga tjedna izaći na slobodu ili će USKOK tražiti produljenje istražnog zatvora, još uvijek se ne zna. Petero ih je u zatvoru, dok se policajka M. S. brani sa slobode.

Dobro se drži

- Nadamo da će moj branjenik do kraja tjedna izaći iz istražnog zatvora. USKOK je dosad ispitao većinu od 20-ak svjedoka, a ostale, ako žele, mogu sve ispitati do kraja tjedna, nakon čega bi moj branjenik trebao biti pušten da se brani sa slobode - rekao nam je Davor Ćavar, Dekanićev branitelj koji nam se javio upravo nakon posjeta Dekaniću u osječkom zatvoru.

- U dobrom je stanju, nada se da će USKOK biti ažuran s ispitivanjem svjedoka i da će uskoro biti pušten na slobodu - dodao je Ćavar.

Naime, onog trenutka kada se ispita zadnji svjedok kojeg je sudac istrage prihvatio, u ovom slučaju prestaju važiti razlozi za zadržavanje osumnjičenika u istražnom zatvoru i tada ga se mora pustiti na slobodu. No, teoretski se može dogoditi da USKOK proširi istragu, predloži ispitivanje novih svjedoka i zatraži produljenje istražnog zatvora, ponovno zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. To se može tražiti bilo da je riječ o svjedocima koji bi trebali dati iskaz na nove okolnosti zbog proširenja istrage, bilo da je riječ o svjedocima koji su važniji ili jednako važni kao već prihvaćeni svjedoci, a čak se može dogoditi i da se isti, već ispitani, svjedoci sada ispitaju na neke nove okolnosti iz istrage.

U tom slučaju, najkasnije u petak, jer u nedjelju istječe istražni zatvor, mora se održati ročište na kojem bi sudac istrage odlučivao o tome hoće li prihvatiti zahtjev USKOK-a za produljenje istražnog zatvora. Na naš upit o tome kakva je situacija s ispitivanjem svjedoka, odnosno eventualnim proširenjem istrage i zahtjevom za produljenje istražnog zatvora, iz USKOK-a su poručili da nisu u mogućnosti odgovoriti na pitanja ‘‘imajući u vidu zakonske odredbe kojima je propisana nejavnost istrage, odnosno tajnost izvida.‘‘ Tako smo ostali i bez odgovora na pitanje o u međuvremenu anonimno podnesenoj kaznenoj prijavi protiv Dekanića zbog sumnje da je navodno iz zatvorske ćelije ilegalno pribavljenim mobitelom nazivao svjedoke.

Poziv načelniku

- Ne znam što USKOK radi po tom pitanju, ali znam da je to potpuna neistina. Moj branjenik nema mobitel niti je ikoga nazivao iz zatvora, pa tako niti svjedoke. Uostalom, on na svjedoke nije ni na koji način utjecao niti dok je bio na slobodi, pa ne vidim razloga da bi to činio sada kada je u najnezahvalnijoj poziciji u kojoj može biti - rekao je Ćavar.

Još uvijek se ne zna niti što je USKOK zaključio iz izlista poziva sa službenog mobitela donedavnog načelnika PU vukovarsko-srijemske Fabijana Kapulara, a prema kojem je utvrđeno da su on i Dekanić sporne noći u kojoj se dogodila prometna nesreća ostvarili telefonsku komunikaciju. Inače, Kapular nije prošao na nedavnom natječaju za novi mandat na čelu ove PU, a je li jedan od razloga tomu i ‘‘slučaj Dekanić‘‘, zasad se može samo nagađati.

U HDZ-u ga prekrižili, ali ostaje župan

Dekanić je i dalje na dužnosti župana, a kako doznajemo od ljudi iz njegova okruženja, o ostavci i ne razmišlja jer ostaje pri tome da nije učinio ništa pogrešno, pa nema razloga za ostavku.

Ćavar je rekao da njih dvojica o tome ne razgovaraju jer to nije dio kaznenog postupka. No, to će postati politička tema kada Dekanić izađe na slobodu.

Prema našim informacijama, u HDZ-u su ga već prekrižili u političkom smislu i očekuju da podnese ostavku, ali još uvijek nisu načisto bi li im više odgovaralo da Dekanić ostavku podnese već sada, što bi značilo da se mora ići na nove izbore za župana, ili da to učini nakon 2. lipnja 2023. godine, odnosno kada isteknu dvije godine i jedan dan na dužnosti jer se tada ne bi moralo ići na izbore, a dužnost župana obnašao bi sadašnji zamjenik Franjo Orešković.

Dekanić se, inače, može vratiti u Hrvatske šume na radno mjesto shodno stručnoj spremi koju ima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:28