AKCIJA POLICIJE

Uhićeni preprodavači oružja, imali su puške i strojnice, snajpere i vojni eksploziv... Privođenje snimljeno dronom

retragom njihovih domova pronađeno je više komada vatrenog oružja i eksplozivnih tvari

Snimka privođenja

 screenshot MUP

Policijski službenici PNUSKOK-a u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom u Zlataru proveli su akciju uhićenja trgovaca vojnim i civilnim oružjem.

Kako je priopćilo Ravnateljstvo policije, privedeni su 61-godišnjak i 34-godišnjak zbog sumnje da su preprodavali razno oružje, prvenstveno puške i strojince. Uz odgovarajuće sudske naloge provedeni su pretresi kod osumnjičenih, ali i još niza drugih osoba koje se povezuju s nabavom ili legalnom kupnjom oružja te je zaplijenjen pravi mali arsenal oružja, streljiva i eksploziva.

"Operativnim radom policijski službenici su došli do saznanja da se osumnjičenici bave ilegalnom nabavom i prodajom vojnog i civilnog vatrenog oružja. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni 61-godišnjak na području Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije nabavljao, razmjenjivao i nudio drugima razno vatreno oružje, dok mu je 34-godišnjak pružao podršku u vidu promatranja prostora te mu je "držao stražu" da ne bi naišla policija ili je prodavao oružje umjesto 61-godišnjaka, kad bi on bio odsutan", priopćila je policija navodeći kako sumnjaju da su osumnjičenici "u točno neutvrđenom razdoblju neovlašteno nabavili više komada vatrenog oružja (razne puške i strojnice) s pripadajućim spremnicima te streljivo, a koje su tijekom 2022. godine, u nekoliko mjeseci, prodali za više tisuća kuna po komadu drugim osobama".

Pretragom njihovih domova pronađeno je više komada vatrenog oružja i eksplozivnih tvari i to: četiri ručne bombe, pušku s optičkim ciljnikom, četiri revolvera, šest pištolja, dva nastavka za pištolj za ispaljivanje raketa, optički ciljnik te 862 komada raznog streljiva.

"Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđen i veći broj osoba koje nude na prodaju vatreno oružje i kojima su osumnjičeni prodali oružje pa su tako policijski službenici PU zagrebačke, krapinsko-zagorske i varaždinske, u koordinaciji s policijskim službenicima PNUSKOK-a temeljem naloga proveli još nekoliko pretraga, kod više osoba, te je pronađeno još oružja i to: jedna puška s optikom i prigušivačem, dva pištolja, plinski pištolj, oko 300 grama plastičnog eksploziva, tri pušćane cijevi, dvije bajonete, 600 komada streljiva raznih kalibara te manja količina marihuane", izvijestila je policija.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je dvojicu osumnjičenika predala pritvorskom nadzorniku, te je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zlataru. Najavljeno je i da će protiv osumnjičenih kupaca i preprodavača također će biti podnijeta kaznena prijava nadležnim državnim odvjetništvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:02