AKCIJA USKOKA I POLICIJE

Uhićeni zaposlenici Lepoglave: Dilali mobitele osuđenim ubojicama, doznali smo kome

Kako neslužbeno doznajemo, uhićena su dvojica zaposlenika, a riječ je o osobama koje su bili stručnjaci zaposleni u Odjelu tretmana kaznionice

Kaznionica u Lepoglavi, Amir Mafalani (lijevo) i Armend Musliu (desno)

 Cropix

Policija i USKOK uhitili su i osumnjičili više osoba zbog sumnji da su Amiru Mafalaniju, osuđenom zbog sudjelovanja u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića, te Armendu Musliuju, osuđenome zbog otmice i ubojstva sina direktora slovenskoga Petrola, Juraja Bajde, u zatvor u Lepoglavu dostavljali mobitele, SIM kartice i USB stickove.

Kako neslužbeno doznajemo, uhićena su dvojica zaposlenika zatvora u Lepoglavi, a riječ je o osobama koje su bili stručnjaci zaposleni u Odjelu tretmana kaznionice. Osim navedene dvojice, kao poticatelji su osumnjičeni i Mafalani i Musliu, ali i neki članovi njihovih obitelji koji su im, prema sumnjama policije, mobitele i SIM kartice preko dvojice službenika slali u zatvor.

U USKOK-u jučer nisu željeli ništa reći o kriminalističkome istraživanju, navodeći kako je u ovoj fazi ne mogu iznositi nikakve informacije. Amir Mafalani jedna je od ukupno šest osoba pravomoćno osuđenih za ubojstvo medijskoga izdavača i vlasnika Nacionala Ive Pukanića te njegova suradnika Nike Franjića, ubijenih u napadu eksplozivnom napravom u listopadu 2008. godine.

image

Amir Mafalani

Davor Pongračić/Cropix

Mafalani i Luka Matanić su zbog manje uloge u organizaciji ubojstva jedini dobili kazne manje od 20 godina, odnosno osuđeni su svaki na po 15 godina zatvora, a prema presudi njihova uloga je bila praćenje Pukanićeva kretanja po Zagrebu kako bi se izabralo mjesto likvidacije.

Organizatori

Osim njih za organizaciju ubojstva osuđeni su kum Sretena Jocića zvanoga Joca Amsterdam, Slobodan Đurović kao naručitelj na 23 godine zatvora, zatim direktni izvršitelj ubojstva, bivši pripadnik Crvenih beretki Željko Milovanović na 40 godina zatvora, njegov pomagač iz Srbije Bojan Gudurić na 30 godina zatvora te Robert Matanić na 35 godina zatvora.

Svi se nalaze na odsluženjima zatvorskih kazni u hrvatskim zatvorima, osim Milovanovića koji kaznu služi u Srbiji te Roberta Matanića kojemu je kazna prekinuta nakon što ga je u Lepoglavi napao drugi zatvorenik i teško ga ozlijedio.

Otmica i ubojstvo

Mafalaniju je nedavno Ustavni sud dosudio odštetu zbog dugotrajnosti postupka u kojemu je tužio državu zbog navodnoga policijskog premlaćivanja prilikom uhićenja. Armend Musliu se pak u Lepoglavi nalazi na odsluženju 30-godišnje zatvorske kazne zbog otmice i ubojstva Juraja Bajde, sina direktora slovenske naftne kompanije Petrol, kojega je zajedno s Vittoriom Vukdedovićem u lipnju 2007. namamio u Zagreb te ga oteo tražeći od njegova oca 200.000 eura otkupnine.

Nakon propale iznude, Musliu je nesretnoga Bajdu, kojega su držali zatočenog u vikendici u Moslavačkoj Slatini, zadavio plastičnom vrećicom, a zatim su tijelo zakopali u plitki grob u blizini vikendice. I Vukdedović i Musliu pravomoćno su zbog ovoga zlodjela osuđeni na po 30 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:28