DETALJI AKCIJE

Uhićeni zbog mita za posao od 30 milijuna eura: ‘Snimali smo ih sedam mjeseci, evo što su radili‘

U Varaždinu su uhićeni predsjednik uprave GK grupe Robert Gotić, osnivač i vlasnik tvrtke ECOENERGY d.o.o. Stjepan Ptiček te bivši direktor Varkoma Željko Bunić

Željko Bunić

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Bivšeg direktora Varkoma Željka Bunića novinari koji su u četvrtak o njemu izvještavali tražili su na tri adrese.

Bunić, kojega zajedno s poduzetnikom Robertom Gotićem i Stjepanom Ptičekom europsko tužiteljstvo sumnjiči za pokušaj subvencijske prijevare te primanje i davanje mita za radove na izvođenju projekta dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, u vrijednosti od oko 30 milijuna eura, u Varaždinu posjeduje nekoliko nekretnina. Iako je živio u Kolodvorskoj ulici, Bunićeva službena adresa je Labinska ulica u Varaždinu, na koju prima i svu poštu.

Kuću u toj najljepšoj varaždinskoj ulici s pretežno starim austrougarskim vilama Bunić je stekao dok je bio na čelu Varkoma, a u istom je periodu sagradio i novu kuću na otoku Ugljanu. Na radovima rekonstrukcije kuće u Varaždinu viđani su radnici Varkoma, a kuću na Ugljanu, prema svjedočenju očevidaca gradili su radnici Gotićeve GK grupe. Željko Bunić za tada je aktualnu vlast, kao sudski vještak za financije, odrađivao i poslove procjene poduzeća.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Kako neslužbeno doznajemo, EPPO tereti Gotića da je podmitio Bunića zasad neutvrđenim iznosom kako bi njegov tvrtka dobila gradnju varaždinskog pročistača. Radilo se, kako doznajemo, samo o obećanju mita, na što je Bunić, sumnja EPPO, pristao, a novac mu je, navodno, trebao biti isplaćen kada Gotićeva tvrtka bude plaćena za obavljene poslove. Točnije, Bunić je trebao dobiti određeni postotak od posla koji je namjestio Gotiću.

Kako su to točno napravili?

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Gotić je, sumnjaju policija i EPPO, tražio od Bunića da angažira Ptičeka kao projektanta cijelog projekta, a Ptiček je, pak, svu projektnu dokumentaciju naštimao tako da upravo Gotićeva tvrtka dobije posao. Tijekom istraživanja ovog slučaja policija i EPPO su najmanje sedam mjeseci koristili tzv. posebne dokazne radnje, odnosno tajno snimali telefonske razgovore osumnjičenika uz nalog istražnog suca. Upravo iz tih snimki, sumnjaju tužitelji, proizlaze dokazi o podmićivanju, odnosno dogovoru Gotića i Bunića o podjeli dobiti od posla s pročistačem.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Inače, tijekom provođenja tih tajnih mjera istražitelji su došli do indicija da Gotić, osim prema Buniću, s nemoralnim ponudama ide i prema nekim državnim subjektima kako bi i s njima njegova tvrtka sklopila unosne poslove, no za sada se sumnje istražitelja nisu potvrdile.

Upravo zbog provjere ovih sumnji policija je po nalogu EPPO-a u četvrtak ujutro pretražila i urede u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a navodno su pretražni i stan i kuću bivšeg predsjednika Fonda Siniše Kukića u Istri i Velikoj Gorici. Konkretno, EPPO istražuje je li Gotić pokušao svojoj tvrtki namjestiti poslove sanacije jame Sovjak u Rijeci, što je posao težak 377,2 milijuna kuna.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:58