POLICIJSKA AKCIJA

Uhićenja Boysa, kreće borba protiv izručenja: ‘Znate li zbog čega su mog klijenta priveli?‘

Trenutno je u grčkim zatvorima 105 hrvatskih državljana i prema grčkom zakonu maksimalna dužina pritvora za kaznena djela za koja ih se tereti je 18 mjeseci

Privođenje Boysa

 Goran Mehkek/Cropix/

NOVO: Uhićenom Bad Blue Boysu koji je doveden pred sutkinju istrage županijskog suda u Veliikoj Gorici određen je istražni zatvor do izručenja. Na tu odluku njegov branitelj Hrvoje Lukavec najavio je žalbu o kojoj će odlučivati izvanaraspravno vijeće.


Od deset "Bad Blue Boysa" čije uhićenje Europskim uhidbenim nalogom traži grčko pravosuđe, hrvatska policija uhitila je njih devet, dok se za jednom osobom sa popisa u subotu popodne još tragalo.

Petero njih uhićeno je tijekom petka i prvo dovedeno u sjedište krim policije PU Zagrebačke u Heinzelovu ulicu, a nakon toga su odvezeni pritvorskom nadzorniku na Oranice. Policija prema njima nije imala nikakvo krim istraživanje već je samo postupala po Europskom uhidbenom nalogu i obavljala formalnosti koje su tražile grčke vlasti.

Kako smo neslužbeno doznali u Europskom uhidbenom nalogu, grčke vlasti traže da im se hrvatski državljani predaju radi osiguranja procesuiranja kaznenog djela udruživanja u zločinačku organizaciju radi počinjenja kaznenih djela. Desetorica "boysa" targetirana su tako da su njihova imena nađena na popisu putnika koji su putovali u Grčku i koji su registrirani prilikom prelaska više graničnih prijelaza.

image

Privođenje Boysa

Goran Mehkek/Cropix/

Međutim, nisu navedeni nikakvi konkretni dokazi koji bi ukazivali da su oni sudjelovali u neredima i tučnjavi koja je izbila 7. kolovoza, večer uoči 2. pretkola Lige prvaka koja se trebala odigrati večer kasnije između AEK-a i Dinama. Sve to, podsjećamo događalo se u zoni oko OPAP Arene u atenskoj četvrti Nova Filadelfija, a u neredima u kojima je sudjelovalo više stotina navijača jednog i drugog kluba, kao i navijači Panathinaikosa smrtno je ranjen 29-godišnji navijač AEK-a Mikalis Katsouris (29), koji je iskrvario od rane koja mu je zadana nožem.

image

Privođenje navijača

/Cropix
image

Privođenje navijača

/Cropix
image

Privođenje navijača

/Cropix

Trenutno je u grčkim zatvorima 105 hrvatskih državljana i prema grčkom zakonu maksimalna dužina pritvora za kaznena djela za koja ih se tereti je 18 mjeseci, ali se ipak očekuje da će dio navijača biti pušten na slobodu. Međutim, sada Grčka traži još 10 "Boysa" i hrvatski sud odlučivat će o tome hoće li udovoljiti zahtjevu Grčke da ih se izruči radi vođenja postupka.

- Postupanje po Europskom uhidbenom nalogu (EUN) nije samo puka formalnost, kako se to prikazuje jer od 2016. godine države članice su odbile više od 300 EUN-a a najčešće iz razloga što nije bilo zajamčeno da će se u zemlji u kojoj će se voditi postupak poštivati ljudska prava osobe čije se izručenje traži. Protivit ću se izručenju svoga branjenika Grčkoj jer prema onome što mi je dosad poznato jedino na temelju čega se traži njegovo izručenje radi vođenja postupka je to što je njegovo ime nađeno na popisu osoba u vozilu rent-a-cara. Bez ikakvog drugog dokaza da je sudjelovao u počinjenju kaznenog djela - rekao nam je odvjetnik Hrvoje Lukavec, koji je angažiran od strane B. S., a još nekoliko kolega koji zastupaju udrugu "Bad blue Boysa" angažirano je za obranu uhićenih čije izručenje traži Grčka.

image

Privođenje navijača

/Cropix

- Mog branjenika ispitat će prvo u tužiteljstvu u Velikoj Gorici, a zatim će biti prepraćen sucu istrage tamošnjeg suda. Prema Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije sud može odbiti zahtjev, može odgoditi predaju našeg državljanina, tražiti dodatna jamstva od zemlje koja traži njegovo izručenje, a može uvjetovati i postupanje pod EUN da će osoba ako bude osuđena biti vraćena u matičnu državu na izdržavanje kazne - kaže odvjetnik Lukavec.

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova prošle subote izjavio je: - Što se tiče istrage, mislim da je ona pri završetku. Očekujemo u narednom razdoblju da će to biti riješeno. Neće se odvijati predugo - mjesecima, nego će biti nekoliko tjedana, kao što su rekle i grčke vlasti - rekao je ministar i naglasio da je fokus na tome da se utvrdi identitet počinitelja ubojstva, dodajući da 90 posto uhićenih ima čisti dosje. - Trebamo biti još malo strpljivi - dodao je Grlić Radman.

Oglasilo se i Ministarstvo

Nadležne službe Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova obavijestile su Ministarstvo pravosuđa i uprave o izdanim obavijestima grčkih tijela o deset europskih uhidbenih naloga, a po kojima je policija dužna postupiti, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave o uhidbenim nalozima. U priopćenju piše i ovo: Obavijest je Ministarstvu pravosuđa i uprave dostavljena na znanje. Hrvatska policija, sukladno proceduri, o tome je obavijestila Državno odvjetništvo Republike Hrvatske radi eventualnog postupanja mjera i radnji iz nadležnosti DORH-a.

Prema zaprimljenoj obavijesti nalozi su povezani s navijačkim neredima iz kolovoza o čemu nadležna grčka tijela, prema dostupnim informacijama, još uvijek provode istragu.

U postupcima europskog uhidbenog naloga, sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, Ministarstvo pravosuđa i uprave ne sudjeluje. Eventualnu odluku o postupanju sukladno izdanoj obavijesti odnosno mogućoj predaji donosit će nadležna pravosudna tijela.

Nadležna tijela nastavit će surađivati s grčkim tijelima, a Vlada Republike Hrvatske će, kao i do sada, u ovom postupku iz svojeg djelokruga nastaviti poduzimati mjere kako bi hrvatskim državljanima bila osigurana sva prava, kaže se nakraju priopćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. listopad 2023 21:09