NOVI OBRAČUN U SPLITU

Uhićenja zbog brutalnog obračuna pred popularnim klubom: Kiki naoružan pištoljem krstario gradom u Mercedesu, pao i Čuba

Mlatili su se pred očima gostiju i osoblja koji su ih gledali kroz staklene stijenke kafića te nitko od straha nije smio izaći vani

Josip Čubelić, Kristijan Stojanović

 Cropix

Zbog tučnjave ispred popularnog kluba "Moon Bar" na splitskim Gripama do sada su uhićene četiri osobe među kojima i Kristijan Stojanović (41) zvani Kiki i Josip Čubelić (35) zvani Čuba. Privedeni su na Općinski prekršajni sud u Splitu gdje je Stojanović proglašen krivim i osuđen na 62 dana zatvora dok je Čubelić oslobođen zbog nedostatka dokaza, piše Slobodna Dalmacija.

Prijavljeni su za sudjelovanje u tučnjavi u nedjelju 6. ožujka u 00.23 sati nedaleko od lokala. U sukobu su, prema policijskoj prijavi, sudjelovale dvije skupine s ukupno devet osoba koje su na naročito drzak način remetile javni red i mir.

Prevedeno na svakodnevni rječnik: mlatili su se pred očima gostiju i osoblja koji su ih gledali kroz staklene stijenke kafića te nitko od straha nije smio izaći vani. Zbog brutalnog prizora je kasije bilo problema s iskazima svjedoka koji nisu bili razgovorljivi, ali među dokaznom materijom su i snimke nadzornih kamera.

U nastavku postupka utvrđivanje krivnje ovisit će o vidljivosti svakog pojedinog prijavljenoga na snimkama priloženim sudu. Osim toga su na betonu ostali tragovi krvi, kose i zubi te su poslani na vještačenje.

I prije provedenih nalaza, policija smatra kako ima dovoljno materijala za optužne prijedloge u kojima su naveli tko je sudjelovao u tučnjavi te tko su predvodnici suprotstavljenih ekipa. Kristijan Stojanovića su presreli u ponedjeljak na ulici u osobnom automobilu Mercedes, a kod sebe je imao pištolj Bersa, kalibar 22 mm s mecima.

Nakon kriminalističkog istraživanja u utorak je priveden dežurnom prekršajnom sucu uz optužni prijedlog koji ga je teretio za tri nedjela: remećenje javnog reda i mira na naročito drzak način, neovlaštenu nabavu i posjedovanje oružja te streljiva. Policija je za njega tražila ukupno 90 dana zatvora, po 30 za svaki pojedini prekršaj.

Nakon privođenja je ispitan te je priznao krivnju i omogućio sudu da se odmah provede postupak i donese presuda. To mu je honorirano puštanjem na slobodu i za trećinu nižom kaznom nego li se tražila za njega s dodatnim benefitom da je sankcija izrečena u uvjetnom obliku.

image

Kristijan Stojanović

Cropix

Osuđen je na 62 dana uvjetnog zatvora uz rok kušnje od godine dana. U kaznu su mu uračunata dva dana koja je proveo od uhićenja u policiji do privođenja na sud po žurnom postupku. Oduzeti su mu pištolj i streljivo. U tijeku mu je postupak za ubojstvo Ive Stipetića (22) na Kočinjem brdu u prosincu 2010. godine, a osuđivan je za pokušaj ubojstva i dilanje.

Isti dan je uhićen i Josip Čubelić koji je također priveden uz optužni prijedlog za tučnjavu pred "Moonom". On je negirao krivnju te je u konačnici zbog nedostataka dokaza oslobođen, ali odluka je nepravomoćna te se očekuje da će se policija žaliti na nju.

On u dosjeu ima presudu za pokušaj ubojstva Aleksandra Dimitrova zvanog Aco Rus u travnju 2013. godine. Pokušali su ga prijaviti i za pucanje na Marija Bečića, bivšeg Mistera turizma u Srinjinama 2017. godine, ali nije bilo dokaza za pokretanje postupka.

Osim njih je preko vikenda uhićen boksač Abel Pešut, bivši policajac, koji je također priveden na prekršajni sud. Sa suda je direktno sproveden u Zatvor u Splitu, a njega se sumnjiči da je sudjelovao u sukobu na strani Josipa Čubelića.

Pošto nije priznao da je bio tamo, dežurni sudac je odlučio zadržati ga deset dana do sljedećeg ročišta. U međuvremenu će se pregledati video snimke i fotografije, a policija za njega traži 30 dana zatvora.

U dosjeu ima više kaznenih djela s obilježjima nasilja među kojima i obiteljsko, a za pojedine je procesuiran u vrijeme dok je bio u djelatnoj službi MUP-a zbog čega je i ostao bez posla. Kao pripadnik Čubine skupine je uhićen i Marin Jelić, koji je pušten da se brani sa slobode jer je djelomično priznao.

To bi značilo kako je potvrdio da je bio tamo, ali ikakav element nasilja u svom ponašanju negira. Policija za njega također traži 30 dana zatvora.

Nad njim je otprije vođen postupak zbog pucanje iz kalašnjikova prema Nenadu Nedjeljkoviću, poznatijem kao Neno Nevolja. Uzrok pucanja su navodno bili neraščišćeni računi oko kupnje motocikla Kawasaki, Nedjeljković je pogođen s više metaka, a Jelić je u konačnici oslobođen krivnje.

Kako je u činjeničnom opisu događaja na Gripama navedeno još osoba, očekuje se uhićenje još najmanje petorice pripadnika splitskog krim miljea: Tonći Čulić zvani Čuka, Ante Babić zvani Baba i Ante Rubić zvani Crv te Nandi Teklić, svi iz Splita i M.G.L. iz Solina.

Prva trojica, prema policijskoj prijavi, sudjelovala su u sukobu na strani Kristijana Stojanovića, a preostala dvojica na strani suprotstavljene ekipe. Od niza kaznenih djela u njihovim dosjeima, navest ćemo najteža.

Tonći Čulić osuđen je za pucanje na veterana Domovinskog rata i njegovog sina kojeg je i ranio u Krležinoj ulici u Splitu u ožujku 2019. godine. Tada je dobio deset mjeseci bezuvjetnog i deset mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Ante Babić uhićen je 2017. godine u Solinu s kilogramom heroina i kokaina, kada je na motociklu Suzuki pokušao pobjeći policiji. Već prije je imao u dosjeu uhićenje iz 2014. godine s tri kilograma amfetamina speed na Pujankama u Splitu. Oba puta je s njim bio isti suučesnik.

Ante Rubić je osuđen na deset godina zatvora za ubojstvo Denisa Tadića (24) na splitskom predjelu Lovrinac u ožujku 2008. godine. S druge strane je, prema optužnom prijedlogu, uz Čubelića bio Nandi Teklić, osuđen na osam mjeseci zatvora za premlaćivanje mladića kraj Poljuda u siječnju 2019. godine.

I prije je procesuiran za kaznena djela s elementima nasilja. S njim i Čubinom ekipom je bio i mlađahni M.G.L., koji nema kazneni dosje. Za sada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 03:01