SNIMLJENI RAZGOVORI

Uhićenog suca zvali su ‘gazda‘: ‘Malo ćemo viška uzeti, p...a mu materina. On će sve odobriti‘

Istražitelji su tijekom tajnog nadzora snimili telefonske razgovore u kojima neki osumnjičenici izravno govore kako su uzimali novac
USKOK je predložio, a sudac istrage prihvatio prijedlog da se osumnjičenom sucu Trgovačkog suda u Zagrebu Mihaelu Kovačiću odredi jednomjesečni istražni zatvor
 Zeljko Puhovski/Cropix

Od 13 ukupno uhićenih i osumnjičenih u najnovijoj aferi vezanoj uz stečajeve, USKOK je istražni zatvor tražio samo za četvero koje je osumnjičio kao vođe čitave operacije - suca Mihaela Kovačića, njegovu suradnicu Aleksandru Mažić i dvoje stečajnih upravitelja Branka i Ivu Petanjek. Sudac istrage danas je prijedlog USKOK-a i usvojio, odredivši Kovačiću pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, a upraviteljima i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Svi ostali osumnjičenici pušteni su da se brane sa slobode nakon što su ispitani u USKOK-u.

Rodbinski povezani

Je li bilo i "pjevanja", nismo uspjeli doznati, međutim to ne bi bilo iznenađujuće budući da iz zaključaka tajne istrage proizlazi da je izvlačenje novca iz stečajeva rađeno prilično sirovo, često direktnim nalozima, a to ostavlja puno tragova. Također, kako se da vidjeti iz identiteta osumnjičenika, od njih 13 gotovo svi su u rodbinskim vezama. Uz Kovačića su tako bili uhićeni njegova supruga Ivanka, nećak, šogor, brat, rođak... Slična je situacija i s njegovom suradnicom Aleksandrom Mažić, voditeljicom pisarnice na sudu. Uz nju, policija je uhitila njezina supruga, majku i brata. Ono za što ih USKOK sumnjiči vuče se još iz 2009., a radi se, zapravo, o optužbama za pljačkanje stečajeva na sve moguće načine - direktnim uzimanjem novca s depozita, direktnim kupovanjem nekretnina, takoreći s računa suda... Tek u manjemu se dijelu iz optužbi nazire da se pokušala namjestiti i neka dražba ili slično.

Po svemu sudeći, u cijeloj je akciji lavovski dio posla obavio tzv. porezni USKOK koji je napravio financijsku forenziku za sve tokove novca kroz mrežu stečajeva. No, nije podbacila ni policija, koja je uz nalog istražnoga suca od 22. rujna prošle godine provodila tajne mjere snimanja i praćenja osumnjičenika.

Snimljeni su tako, između ostaloga, razgovori samoga Kovačića, kojega je Iva Petanjek u razgovorima oslovljavala "šefe" ili "gazda" premda se radilo o sucu Trgovačkoga suda. Jedan od snimljenih razgovora, od 8. siječnja ove godine, nakon što je Baniju pogodio strašni potres, pokazuje da su neki od osumnjičenika prilično plašljivo gledali hoće li im se pred kućom pojaviti policija. Budući da oboje žive u Sisku te su im oštećene kuće u potresu, Kovačić je poslao osobe da pregledaju nekretninu Branke Rajković, majke Aleksandre Mažić, a ova se pak uplašila da bi to mogla biti policija. "Netko je tamo kod mame", kaže Mažić, a Kovačić joj odgovara da se ne brine, da su to od Nine. "Nemoj me presijecati tim stvarima, mislila sam da su oni zločesti", rekla mu je Aleksandra Mažić.

Pazio što govori

Kovačić je, izgleda, bio oprezan u telefonskim razgovorima, no zato su njegovi suoptuženici sve znali objasniti u međusobnim razgovorima. U razgovoru od 29. prosinca 2020. jedna od osumnjičenica pita Ivu Petanjek je li se čula s Mihom. "Jesam, imam i poklon za tebe od njega, i rekao je da ga ne zoveš iz sigurnosnih razloga", odgovara Petanjek. Njezin otac, Branko Petanjek, u razgovoru sa svojom majkom kaže da mu netko spočitava da uzima novac, ali, kaže, u pravu su.

"Svi razmišljaju, i što ispravno razmišljaju, da te novce sebi uzimam jer s tim novcem nema što raditi", kaže Petanjek. U drugom razgovoru svojem pomoćniku objašnjava da se vrlo jednostavno može doći do viška novca, samo treba uvećati troškove stečaja. Problem je nastao jer za jednu nekretninu nisu plaćene režije. "Malo ćemo viška uzeti, p...a mu materina, na ime toga. Uzet ćemo 1000 ili 2000 eura više novca, ukalkulirat ćemo u kupovinu i metnuti kao rezervu za plaćanje te garaže. Napravit ćemo veći prijedlog za trošak", kaže Petanjek i tvrdi da će mu sudac sve to odobriti. "Tak će i moj Miha napraviti."

Sudac Kovačić "zaradio" 1,35 milijuna kuna

Prema izračunu USKOK-a, najveću ilegalnu korist, što u nekretninama, što u gotovu novcu, u cijeloj je ovoj priči imao stečajni upravitelj Branko Petanjek, čak 2,37 milijuna kuna. Sudac Kovačić "zaradio" je pak 1,35 milijuna kuna.

Njegova supruga Ivanka 681.364 kune, nećak Ivan Prpić oko 350.000 kuna, šogor Krunoslav Haramustek 336.000 kuna. Kovačićeva dugogodišnja suradnica Aleksandra Mažić sa suprugom, majkom i bratom više od milijun kuna.

Međutim, to je ono čemu je USKOK, barem financijski, ušao u trag. Još najmanje 1,69 milijuna kuna nestalo je u podjeli između njih desetak. Novac se uzimao iz stečajeva niza tvrtki kojima su upravljali - najviše, oko 9,8 milijuna kuna, iz Željezare Sisak i oko 7 milijuna kuna iz Tempa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2023 16:45