IZRUČEN NIZOZEMSKOJ

UHITILI POSRNULOG PODUZETNIKA ZBOG NESTANKA NOVCA ZA OBNOVU CRKVE 'Imao je poslovnih, ali i ljubavnih problema. Inače je ljudina'

Nizozemac Frank Emil Hubert van Egmond u karlovačkom je istražnom zatvoru čekao gotovo sedam mjeseci samo da bi bio izručen svojoj domovini koja ga tereti da je od 2010. do 2014. godine počinio kaznena djela utaje, prevare, pranja novca i krivotvorenja isprava. Na temelju europskog uhidbenog naloga tužiteljstva Kraljevine Nizozemske izdanog u Haagu, izručenje je realizirano tek 17. ožujka.

Otvorio tri tvrtke

U Hrvatsku je taj nizozemski knjigovođa, kaže njegov nesuđeni poslovni partner, došao poslovno i u tri godine otvorio tri poduzeća, ali nijedno nije uzdigao na ozbiljniju razinu. S biznisom je krenuo 2012. godine otvorivši Multinational Trade, godinu kasnije pokrenuo je poduzeće Vila Amalka, no ubrzo je prenio poslovne udjele, a sjedište iz Zagreba prebacio u Karlovac, na adresu servisa koji mu je pružao usluge knjigovodstva. Istu stvar je učinio s poduzećem Antevorta iz Splita, koje je osnovao 2014. godine. Sudeći po djelatnostima, namjeravao se baviti poslovnim savjetovanjem, trgovanjem nekretnina i turizmom. Budući da je zaglibio u karlovačkom istražnom zatvoru, njegove planove, pa tako i poslove, preuzeo je jedan Karlovčanin, koji nam ih je većinu i otkrio.

- Mogu govoriti samo o onome što znam, a to je da je u Splitu kupio jedrilicu i gliser. Znam da se jedrilica trebala restaurirati, a gliser je iznajmljivao. Na području općine Vojnić kupio je kuću, počeo je obnavljati i planirao urediti kamp, no bez uspjeha. Ne samo zbog svih tih problema, nego je imao i problema u ljubavi pa se u sve razočarao i polako dizao ruke od svega. Mi smo se, osim kampom, mislili baviti ekoproizvodnjom voća i povrća - kaže Karlovčanin.

U Vojnić je stanovnik nizozemskog Leidena došao nakon što su tamošnju netaknutu prirodu otkrile dvije obitelji iz njegova grada s kojima se poznavao. Jedna od njih u Vojniću živi već četiri godine, no nisu željeli komentirati Franka.

Njegov poslovni partner kaže da mu je van Egmond još prije nekoliko godina rekao da ima problema sa zakonom u Nizozemskoj, ali da je nevin.

Otkrili ga poreznici

- Stvarno ne znam što je i kako radio, znam ono što mi je ispričao. Kad bih ga je procjenjivao, rekao bih da je ljudina i dobričina. Uglavnom, nigdje u Hrvatskoj nije imao prijavljeno boravište, a stalno je mijenjao lokacije pa su ga tražili na mojoj adresi do koje su došli preko poduzeća. Lijepo sam mu savjetovao da se javi. On bi samo ponavljao da hoće. I onda je napravio potez zbog kojeg su mu ušli u trag.

Nakon kupnje jedrilice zatražio je povrat PDV-a u iznosu od 100.000 kuna od Porezne uprave Karlovac. Njima je to bilo čudno pa su ga zvali na razgovor. Kada je došao tamo, a i ja skupa s njim, pozvali su policajce i uhitili ga. Otada, 29. srpnja, on je bio u pritvoru. Nekoliko puta sam ga posjetio dok mi nisu zabranili, jer su shvatili da bih ja mogao biti svjedok - rekao nam je Nizozemčev prijatelj.

Vodio knjige

Nizozemske vlasti terete ga da je pronevjerio, kaže nam Karlovčanin, dio od 1,6 milijuna eura za obnovu protestantske crkve u svojem gradu u Nizozemskoj.

- On je bio knjigovođa koji je s još dvojicom vodio taj projekt. Valjda su ta sredstva skupljali godinama sami mještani, a znate na kojoj je to razini bilo kad su i orgulje odlučili pozlatiti. Rekao mi je da se puno toga rješavalo u kešu, ali mi je tvrdio da on nije uzeo ništa. Možda mu žele smjestiti, tko će znati? - pita se vjerujući u Nizozemčevu nevinost.

Ustavni sud odbio je njegovu tužbu oko istražnog zatvora

Dok je ležao u pritvoru Nizozemac se žalio na sve moguće odluke Županijskog suda u Karlovcu Vrhovnom sudu, pa čak i Ustavnom. Smatrao je da je karlovački Županijski sud pogrešno primijenio odredbe Zakona o kaznenom postupku i tako mu povrijedio ustavno pravo, upozorio je da mu je u listopadu prošle godine produljen istražni zatvor, iako prije toga nije ni bio određen, odnosno da ne postoji valjana odluka koja pokriva njegov boravak u istražnom zatvoru od 29. listopada do 13. studenoga, a tamo gdje postoji, ona ne sadrži konkretne, dostatne i jasne razloge iz kojih proizlazi opravdanost primjene istražnog zatvora. Zaključuje da mu je istražni zatvor određen protuzakonito i protuustavno pa je osim činjenice lišavanja slobode, u zatvoru smješten u uvjetima koji ne osiguravaju poštovanje ljudskog dostojanstva.

No, Ustavni sud njegovu tužbu nije prihvatio, uglavnom, izrazio je stajalište da postupak predaje drugoj državi članici Europske unije nije kazneni, nego sudski postupak, kojemu je cilj omogućavanje provedbe kaznenog progona ili izvršenje presude u drugoj državi, članici EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:19