SIVRO PROGOVORIO

‘Uhitili su me dok sam bacao smeće, a otkrit ću vam i zašto sam sve priznao. Klasična ucjena!‘

Denis Sivro je, inače, bivši djelatnik elitnoga MUP-ova Ureda za posebne poslove sigurnosti

Denis Sivro

 Boris Kovacev/Cropix

"Nisam počinio ta razbojništva. Specijalci su me uhitili u stubištu zgrade na Borovju dok sam išao baciti smeće. Spustili su me na pod potrbuške, stavili mi lisice na ruke, odveli me u Heinzelovu, rekli da sam uhićen, ali ne i zašto. Policajac zadužen za mene mi je rekao da sve imaju protiv mene i da mi je bolje da sam kažem što sam učinio. Rekao sam da ću se braniti šutnjom, da želim odvjetnika i da obavijeste suprugu Vedranu. Na što su mi rekli da je ona već tu, a moguće i da je uhićena. Pitao sam zašto, no policajac se samo nasmijao. Na stol je stavio fascikl pun spisa i na njemu je pisalo Artengo, što je bio naziv akcije vezane za razbojništva po Zagrebu i okolici. A to je inače marka odjeće koju je nosio počinitelj razbojništva i prodaje se u Decathlonu. Pokazivao mi je u spisu što je ukradeno, fotografije, govorio mi da za sve sumnjiče mene i Vedranu. Rekao sam da to nema smisla i ponovio da želim odvjetnika. Kazali su mi i da znaju da imam pištolje i odakle potječu, na što sam im rekao da su pištolji od Gorana Kneževića koji mi ih je dao da mu ih čuvam za 3000 eura" – rekao je u svoju obranu na Županijskom sudu u Zagrebu bivši zaposlenik MUP-a Denis Sivro (33), optužen za 19 razbojništava po metropoli ‘teških‘ preko 80.000 eura. Na to mu je policajac, kazao je dalje, rekao da taj "podatak o pištoljima zna ali da ga ne zanima i da će ih oboje teretiti za razbojništva".

image

Denis Sivro

Goran Mehkek/Cropix

- Pitao me i o odnosu s Vedranom i da li ja nju volim i hoću li ju ostaviti. Rekao sam da ju volim, da ju nikad ne bi ostavio i da brinem za djecu. Na to mi je kazao da imam izbor i da će nju izuzeti iz kaznene prijave ako priznam djela. A ako neću, da ćemo oboje u zatvor, a da će zbog djece zvati CSS da ih oduzmu. Kroz vrata sobe za ispitivanje, koja su se svako malo otvarala, vidio sam Vedranu. Policajac mi je ukazao da su je ‘dobro smjestili tamo‘ i pitao me jesam li razmislio o ponudi. Radio sam u policiji 10 godina, znam što policija radi, papir trpi sve što policajac napiše. Znao sam da mogu realizirati sve to čime prijete i iznuđuju. Na kraju bih priznao sve neriješene slučajeve samo da mi ne diraju suprugu i djecu. To su ugrubo razlozi zašto sam priznao, inače bih se branio šutnjom. Nisam retardiran, a ni malouman da sam sebi pucam u glavu i da sve priznam bez ikakvog razloga – branio se dalje Sivro.

Osvrnuo se i na pretrese doma, vozila i garaže na dan uhićenja. Tvrdi da policija nije oduzela sav novac koji su pronašli u pretresu stana već samo iznos koji je odgovarao zadnjem počinjenom razbojništvu u Kent banku na Radničkoj dok je ostatak ostavio kod kuće a dio ponio sa sobom u istražni zatvor. Otkrio je i da je u pretrazi auta policija pronašla i jedan plastični pištolj, repliku HS X9, no da su se na to samo nasmijali. Što se, pak, torbe sa šest ukradenih pištolja tiče, a za kojeg je prethodno kazao da ih je čuvao Kneževiću za novac, otkrio je da su isti bili pojedinačno zamotani i stavljeni u crnu sportsku torbu u garažu te da na njima nema nikakvih njegovih otisaka ni tragova jer da ih nije koristio.

image

Denis Sivro

Boris Kovacev/Cropix

Inače, osim Sivre saslušana su još i druga dvojica policajaca, a njihova ispitivanja su uslijedila nakon što su Sivrini roditelji i bivši odvjetnik ukazali da sumnjaju da je njegovo priznanje serije razbojništava bilo uvjetovano u zamjenu za Vedranini slobodu.

Policajci su se prisjetili samog dana uhićenja i ispitivanja te posebnih dokaznih radnji tijekom kojih je kao osumnjičena obuhvaćena bila i Vedrana jer je s njezina mobitela jednom bio plaćen mu parking. Međutim, negirali su tvrdnje optuženikovih roditelja navodeći da nikakvih dogovora nije bilo oko uvjetovanog priznanja a kamoli oko puštanja Vedrane ili uplitanja djece u cijelu priču.

- Sivrini roditelji su došli u Sektor krima, tražili su razgovor sa mnom jer sam bio vođa grupe za razbojništva. Iznijeli su obiteljski život, odnos s Denisom i Denisov sa Vedranom te su ukazali na njegovo ponašanje i nebrigu za djecu i da je sve to napravio radi Vedrane. Tvrdili su da je Vedrana organizirala sva kaznena djela. O tom razgovoru sam napravio zabilješku i obavijestio ŽDO. Naime, Vedrana je bila obuhvaćena posebnim dokaznim radnjama. Ali nismo imali materijalne dokaze da to potvrdimo. A kako su roditelji ustrajali u toj tvrdnji, napisali su predstavku. Mi smo se očitovali i nisu utvrđene nikakve nepravilnosti – odgovorio je jedan od policajaca.

Predsjednicu sudskog vijeća je potom teoretski zanimalo da li bi se i dalje Vedrana obrađivala da se Sivro branio šutnjom, na što je kriminalist jasno odgovorio: "Mi i dalje ne bi imali ništa protiv nje. Neovisno o njegovoj obrani ništa se ne bi promijenilo. Mi smo Vedranu nakon obavijesnog razgovora na okolnost saznanja o kaznenim djelima, morali pustiti. A kako je ona bila i bračna družica, nije niti morala iskazivati."

Kako smo već pisali, Sivro je 2021. godine na vlastiti zahtjev napustio MUP zbog privatnih i poslovnih razloga te se bacio u poslovne vode s obje strane zakona. I dok mu je biznis s otvorenom tvrtkom štekao, serija razbojništava mu je išla kao po loju jer je od 24. veljače 2022. do 8. veljače 2023., sijući strah zaposlenicima odabranih meta, ukrao više od 80.000 eura.

Nije se obazirao na doba dana kad je maskiran dolazio do trgovina, poslovnica igara na sreću, pošti, ljekarni, banaka i poslovnica FINA-e. Ulazio je te uz prijetnju pištoljem i verbalno poput: "Otvori ladicu, nemoj se junačiti" ili "Otvorite trezor. Kaj se brinete kao da je vaše", krao.

Nakon izrečenih prijetnji, zaštitarima bi oduzimao službeno oružje i odnosio ga sa sobom, a isto je činio i s novcem koji su mu predavali zaposlenici u strahu za vlastiti život. Zanimljivo je da je u šest slučajeva bježao s plijenom na električnom romobilu s kojim se i dovezao, a od njega je u pretresima oduzeto šest pištolja, odjeća koju je koristio za maskiranje, romobil i nešto novca.

Za razliku od ispitivanja na policiji i u tužiteljstvu, kad je priznao sva redom kaznena djela, na početku suđenja početkom listopada dogodio se obrat jer je Sivro rekao: "Jasno mi je što mi se stavlja na teret i ne smatram se krivim!".

image

Denis Sivro

Goran Mehkek/Cropix

Kriminalisti su, podsjetimo, mjesec dana prije uhićenja počeli oko njega stezati obruč. Sivro pritom nije znao da ga njegovi bivši kolege tajno nadziru. Pa se tako iz posebnih dokaznih radnji može iščitati sadržaj telefonskog razgovora kad kaže: "Ništa nisam napravio. Vozim se. Imam ono sa sobom i napravit ću što treba. Ali ne treba forsirat jer po gradu je sve puno murije".

Na kraju se ipak odvažio, među ostalim, s pištoljem u ruci ušetati u posljednju, 19. metu, Kent banku na Radničkoj cesti, ali nakon toga nije daleko stigao. Jer mu je policija pokucala na vrata stana, točnije Služba općeg kriminaliteta sa specijalcima iz ATJ Lučko jer su znali da je Sivro opasan, vičan rukovanju oružjem i dobro naoružan s obzirom na to da je zaštitarima, prilikom pljački, otimao pištolje.

Sivro je, inače, bivši djelatnik elitnoga MUP-ova Ureda za posebne poslove sigurnosti (riječ je o Upravi za posebne poslove sigurnosti, odnosno jedinici Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske koja obavlja policijske poslove osiguranja i zaštite štićenih osoba, objekata i prostora; op.a).

image

Denis Sivro

Boris Kovacev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:09