POLICIJSKA AKCIJA

Uhvaćeni dileri u Osijeku i Bjelovaru, drogu prodavali djeci, najmlađi kupac imao 12 godina

Ono što najviše zabrinjava jest da je dilao u neposrednoj blizini jedne škole na bjelovarskom području
Ilustracija
 Ivan Peric/Cropix

Više nije nikakva novost da su dileri sve mlađa populacija koja kupce opijata pronalazi i među djecom, u blizini škola i domova. Ni situacija s covidom-19 ih nije pokolebala, već naprotiv.

Pokazuju to posljednja, dva odvojena slučaja na području Bjelovara i Osijeka zbog čega su lisice na ruke stavljene 18-godišnjem dileru i tri godine starijem "kolegi".

Bjelovarsko tužiteljstvo pokrenulo je istragu protiv, tek netom punoljetnog mladića za kojeg je otkriveno da se u dilerske vode upustio još kao maloljetnik prije dvije godine. Sumnjiči ga se da je od srpnja 2018. pa do ljeta ove godine prodavao marihuanu, ecstasy i amfetamin. Kupci su mu bili djeca i odrasli, a zarada je očito cvjetala. Opijatima je trgovao za različite iznose te se prilagođavao budžetu kupaca. Činio je za konzumente i "dobra" djela jer je, sumnja tužiteljstvo marihuanu davao na uživanje većem broju djece i odraslih. I ono što najviše zabrinjava je da je trgovao u neposrednoj blizini jedne škole na bjelovarskom području.

U osječkom, pak, slučaju krimen 21-godišnjeg dilera otkriven je u svibnju ove godine i koji se ovih dana pretočio u optužnicu Županijskog državnog odvjetništva koje ga tereti za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama te za nedozvoljenu trgovinu.

Njegova marihuana je završavala u rukama maloljetnika točnije štićenika jednog osječkom doma od kojih je najmlađi imao 12 a najstariji 16 godina. Među kupcima od ožujka do svibnja ove godine bila je i jedna punoljetna osoba, a kako bi si podebljao zaradu tijekom lockdowna, otkriveno je da je 5. lipnja u svojoj kući u Osijeku, dopremio 30 kilograma rezanog duhana koji nije imao, sukladno čl.90. st.11 Zakona o trošarinama, označene duhanske markice Ministarstva financija RH. Od nabavljene količine duhana, uspio je prodati pet kilograma naplaćujući za pola kilograma 100 kuna. Ostatak duhana od 24,8 kilograma je, na njegovu žalost, oduzela policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:49