KRŠIO MJERE

Uhvatili ga na druženju s prijateljima dok je imao koronu, kaznili s 10.000 kuna, a sad ga žele strpati u zatvor

‘Državno odvjetništvo smatra kako je novčana kazna neprimjerena za optuženika jer je tijekom pandemije ugrozio zdravlje većeg broja ljudi‘

Ilustracija

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Muškarac u dobi od 36 godina ulovljen je 26. siječnja prošle godine kako se u Murskom Središću druži s grupom prijatelja i poznanika iako je u tom trenutku imao zaštitnu mjeru izolacije i liječenja u kući jer je obolio od zarazne bolesti covid-19.

Nekoliko mjeseci kasnije Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podiglo je optužnicu protiv tog 36-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti iz čl. 180. st. 1. Kaznenog zakona, ali ga nije teretilo da bi pritom bilo koga zarazio nego da je "doveo u opasnost od zaraze sve osobe u čijoj se blizini našao".

Nadležni Općinski sud u Čakovcu optuženog je muškarca u međuvremenu proglasio krivim te ga je osudio na plaćanje novčane kazne u iznosu od 10.000 kuna.

No, državno odvjetništvo takvom sankcijom nije bilo zadovoljno te je podnijelo žalbu predlažući da mu se izrekne kazna zatvora.

"Državno odvjetništvo smatra kako je novčana kazna neprimjerena za optuženika jer je svojim neodgovornim ponašanjem tijekom pandemije ugrozio zdravlje većeg broja ljudi, ali i zbog drugih okolnosti istaknutih u žalbi. U žalbi je predloženo da se presuda preinači i optuženiku izrekne kazna zatvora", priopćilo je spomenuto tužiteljstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2022 18:06