AFERA REMORKER

Ukinuta oslobađajuća presuda Božidaru Kalmeti, bivšem ministru ponovno će se suditi

Uz Kalmetu će na optuženičku klupu opet sjesti njegov dugogodišnji suradnik te Stjepko Boban, Milivoj Milukić i Sandro Vukelić

Božidar Kalmeta

 Bozidar Vukicevic/CROPIX

Božidaru Kalmeti, bivšem HDZ-ovu ministru prometa, pomorstva i infrastrukture, ponovno će se suditi u kraku Afere Remorker gdje je već bio oslobođen optužbe da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Odlučilo je tako vijeće Vrhovnoga suda pod predsjedanjem suca Damira Kosa, a u ponedjeljak je ta odluka objavljena na stranicama Vhrovnoga suda. U toj aferi sudilo se i Kalmetinu državnom tajniku Milivoju Mikuliću, članu uprave Hrvatskih autocesta, koji je bio osuđen na tri godine zatvora, te Stjepku Bobanu, bivšem čelniku HAC-a i Hrvatskih cesta koji je bio osuđen na dvije godine zatvora, dok je nekadašnji član uprave Viadukta Damir Kezele bio osuđen na tri i pol godine zatvora. Njih trojica bili su u tom postupku osuđeni i prema presudi trebali su vratiti višemilijunsku dobit, a Boban je trebao ostati bez kuće u Vižinadi, dok je Kalmeta bio oslobođen optužbe.

Sad je Vrhovni sud odlučio u cijelosti prihvatiti žalbe Mikulića, Bobana i Kezelea te djelomično USKOK-ovu žalbu i ukinuti prvostupanjsku presudu pa tako i dio kojim je Kalmeta oslobođen optužbe pa će svima ponovno suditi, a odluka je napisana na 25 stranica.

Kalmetu je USKOK optužio da je organizirao grupu za izvlačenje novca, ali i za to da je Ministarstvo prometa kojem je bio na čelu oštetio za 600 tisuća kuna narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske" od marketinške agencije Fimi media. Kalmeta je od početka odbacivao te tvrdnje i tvrdio da je žrtva političkog progona, a "krunski svjedok" optužbe bio je financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je prvo bio osumnjičenik, a potom svjedok u postupku za kaznena djela koja su i Kalmeti bila stavljena na teret. Vrhovni sud odbacio je tvrdnje Mikulića i Kezelea u dijelu u kojem su tvrdili da je u postupku došlo do bitnih povreda procedure, kao i da je prvostupanjski sud izmjenom činjeničnog opisa prekoračio optužbu.

Međutim, prvostupanjski sud je pogriješio u tome što nije uvidio da se sadržaj Sapunarova iskaza ne slaže s onim dijelom gdje se on citira u obrazloženju presude i to znatno. Ono se odnosi na bitnu činjenicu tijeka novca i iznosa imovinske koristi koju si je navodno pribavio Milivoj Mikulić. To će se proturječje morati otkloniti u ponovljenom postupku. Boban i Kezele bili su u pravu, smatraju suci Vrhovnog suda, kad su tvrdili da se na nekonfronitranom iskazu jednog od svjedoka ne može temeljiti osuđujuća presuda.

Kad je riječ o razlozima zbog kojih je ukinuta oslobađajuća presuda Božidaru Kalmeti za film "Prometna renesansa Hrvatske", suci Vrhovnog suda smatraju da je pogrešno ustanovljeno činjenično stanje i morat će se ponovno utvrđivati, a prije svega "timing prikazivanja" filma za koji se tvrdilo da je naručen za predizbornu promidžbu.

Vrhovni sud potvrdio je oslobađajuću presudu samo u odnosu na bivše šefove HAC-a Juricu Prskala i Marija Lovrinčevića. Oni su se teretili za primanje mita vezano za projekte izgradnje vijadukta Kotezi i odobravanje tzv. vantroškovničkih radova na dalmatinskom dijelu autoceste.

S druge strane, vezano za optužbe za izvlačenje novca na izgradnji "Kalmetine" i luke Gaženica i primanje mita od Osijek Koteksa, Strabaga, Zagorjetehnobetona i Granita Skoplje, sljedi novo suđenje. Uz Kalmetu će na optuženičku klupu opet sjesti njegov dugogodišnji suradnik te Stjepko Boban, Milivoj Milukić i Sandro Vukelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 21:34