PRAVOSUĐE

UKINUTA PRESUDA MONSTRUMU KOJI JE SILOVAO POKĆERKU Riječki sud ga poslao u zatvor na 12 godina, Vrhovni zahtijeva novo psihološko vještačenje žrtve

 Profimedia, Alamy

Muškarcu (60) koji je dvije godine seksualno zlostavljao svoju pokćerku kad je ona imala samo 10 godina, ponovno će se suditi. Njega je riječki sud osudio zbog čak 159 kaznenih djela spolne zlouporabe maloljetnice, a Novi list piše da je Vrhovni sud sada ukinuo tu presudu Županijskog suda u Rijeci, kojom je očuh osuđen na 12 godina zatvora.

Za takva je djela inače maksimalna predviđena kazna zatvora koja se može izreći 15 godina.

Djevojčicu je zlostavljao od 2011. do 2013. godine, kad je ona bila u dobi od 10 do 12 godina, a sve se događalo u obiteljskoj kući djevojčičine majke, njegove nevjenčane supruge, dok je ona bila na poslu. Djevojčicu je dirao po intimnim dijelovima tijela najmanje jednom tjedno, a ukupno u barem 156 navrata, a pritom joj je prijetio da to nikome ne smije reći kako on ne bi ubio nju, njezinu majku i sestru, piše Novi list. Najmanje tri puta je s njom imao i prisilne seksualne odnose dok ga je ona molila da to ne čini.

Na sudu se doznalo i da je djevojčicu tukao i na nju vikao dok je u drugoj prostoriji bila njegova kći.

Djevojčica se i danas liječi od psihičkih trauma koje su posljedica tog zlostavljanja.

On je tijekom prvog suđenja, na kojem je proglašen krivim, tvrdio da ga je djevojčica lažno prijavila na nagovor majke, a sve zbog imovine i kako bi se on iselio iz kuće. Tvrdio je i kako je on zaslužan za odgoj djevojčice i za njezine dobre ocjene u školi. U objavi presude je istaknuto kako sud smatra da nije riječ o lažnoj prijavi, te da je žrtva dala iskren iskaz.

Prema neslužbenim informacijama, presuda je ukinuta jer žrtva nije bila podvrgnuta vještačenju psihologa. Ona je nakon zlostavljanja išla psihologu i psihijatru, no utvrđeno je da ti iskazi nisu dovoljni na suđenju te da je bilo potrebno i vještačenje. Očuh zlostavljač će novo suđenje sa izmijenjenim sudskim vijećem čekati u pritvoru. Prvo ročište će biti održano krajem kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:16