20 GODINA ZATVORA

UKINUTA PRESUDA ZA DVOSTRUKO UBOJSTVO Bivšem kapetanu JNA i snajperistu HV-a opet će se suditi za brutalnu likvidaciju na parkiralištu hotela

 
 Nikola Vilić / Hanza media

Vrhovni sud je po drugi put ukinuo osuđujuću presudu Savi Pejoviću (56) od 20 godina zatvora za dvostruko ubojstvo kraj hotela Jadran u Segetu Donjem u travnju 2005. godine. Na Županijskom sudu u Splitu će se provest novo, treće po redu, suđenje za smrt Nenada Rakijara(19) i Nediljka Kozlice (23) koji su izrešetani s 11 metaka iz dva pištolja, piše Slobodna Dalmacija.

Od Dragana Mijoča, odvjetnika koji zastupa Pejovića saznajemo kako je bio na sjednici Vrhovnog suda kada se odlučivalo.

- Odluka je bila očekivana jer smo u žalbi ukazali na bitnu povredu kaznenog postupka zbog koje prvostupanjska presuda nije mogla opstati - kazao nam je odvjetnik.

Mladići su ubijeni u noći sa 21. na 22. travnja od 23 do 1 sat na parkiralištu hotela gdje je Nediljko Kozlica bio zaštitar, a Nenad Rakijar mu je pravio društvo. Kozlica je pogođen s osam, a Rakijar s tri metka, a na mjestu brutalnog smaknuća je nađeno 14 čahura. Savo Pejović, bivši kapetan JNA i potom snajperist HV-a, proveo je u pritvoru maksimalni rok nakon čega je 2008. godine iz Segeta odselio u Deanovac kraj Ivanić Grada.

Nikola Vilić / Hanza media

Nakon toga je u veljači 2013. godine osuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora jer je dobio po 11 godina za svako ubojstvo. U rujnu iste godine je Vrhovni sud ukinuo presudu, bez da je ulazio u procjenu dokaza na temelju kojih je okrivljen. Odluku su ukinuli zbog bitne povrede kaznenog postupka jer sin i kćer Save Pejovića nisu pozvani da svjedoče na suđenju nego su samo pročitani njihovi iskazi iz istrage. Bez obzira što su u istrazi oboje kazali kao ne žele svjedočiti, kako se radi o tzv. privilegiranim svjedocima zakonska obveza je pozvati ih pred sudsko vijeće da se ponovno izjasne.

Pred drugim sudskim vijećem je Savo Pejović ponovno osuđen 2015. godine na istu kaznu, ali i ta odluka je sada ukinuta i to ponovno zbog proceduralnih razloga, bez evaluiranja dokaza. Sporna je izjava jednog od svjedoka na koju se sudsko vijeće poziva u osuđujućoj odluci, a koji je saslušan na prvom suđenju, ali ne i na drugom, piše Slobodna Dalmacija.

Radi se o izjavi jednog poznanika Save Pejovića kojem je na upit što se dogodilo na parkiralištu Hotela Jadran, navodno odgovorio: "Tko ih j... to su i zaslužili". Pejović se navodno zatim ponudio svom poznaniku da će i njemu situaciju u Gračacu sa Srbima s kojima je imao neke probleme riješiti na način kako je riješio Rakijara i Kozlicu. Svjedok nije saslušan nego je samo pročitan njegov iskaz što je za Vrhovni sud nedopustivo. Stoga je ukinuo i drugu presudu te će priliku za odlučivanje o dvostrukom ubojstvu dobiti treće sudsko vijeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:28