VELIKI GAF

Ukinuta presuda za ubojstvo Karmelina Fistanića, Ringwaldu i društvu ponovno će suditi

Ako pak u narednih 8 mjeseci splitski Županijski sud ne donese novu osuđujuću nepravomoćnu presudu, sva trojica okrivljenika će se u nastavku suđenja braniti sa slobode

Stjepan Ringwald

 Ante Cizmic/Cropix

Visoki kazneni sud ukinuo je presudu splitskoga Županijskoga suda za likvidaciju Karmelina Fistanića (38), ubijenoga kraj Omiša početkom studenog 2019. godine, a kojom su Stjepan Ringwald (49) iz Šibenika, te Jerko Pirić (36) i Vlado Zolota (48), iz Omiša bili nepravomoćno osuđeni na ukupno 54 godine zatvora.

Svoj trojici, Ringwaldu koji je kao direktni izvršitelj bio osuđen na 19 godina zatvora, Piriću koji je kao navodni naručitelj bio osuđen na 18 godina zatvora, Zoloti koji je zbog pomaganja dobio 17 godina zatvora, Visoki kazneni sud je naložio ponovljeno suđenje, no produljio im je i istražni zatvor koji im može najdulje trajati do lipnja iduće godine.

Ako pak u narednih 8 mjeseci splitski Županijski sud ne donese novu osuđujuću nepravomoćnu presudu, sva trojica okrivljenika će se u nastavku suđenja braniti sa slobode.

Koje je razloge Visoki kazneni sud našao za ukidanje presude, za sada nije poznato, no izvjesno je da je utvrdio kako je u presudi počinjena najmanje jedan apsolutna bitna povreda zakona, odnosno gaf koji ne dozvoljava da presuda bude ili potvrđena ili preinačena.

Razlozi odluka VKS-a bit će poznati nakon pisanoga otpravka presude koji bi trebao uslijediti narednih dana. Ringwald, Pirić i Zolota su optuženi da su isplanirali Fistanićevo ubojstvo zbog neriješenih imovinskih odnosa koje je Fistanić imao s Pirićem, a Ringwald da je pratio Fistanića motociklom te u jednome trenutku kada se ovaj zaustavio pored ceste kako bi pojeo hranu koju je s djevojkom prethodno kupio u Fast Foodu, te se u jednom trenutku motociklom dovezao do Fistanićevoga automobila i kroz otvoreni prozor u njega ispalio 6 hitaca usmrtivši ga. Sva trojica okrivljenika na suđenju su odbacila krivnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:17