‘NIJE BILO KRŠENJA‘

Ukinute mjere opreza za svih 38 Torcidaša uhićenih na Desincu: ‘Postigle su svoju svrhu‘

Sud je ukinuo mjere s objašnjenjem da su okrivljenici nakon mjesec dana pritvora dva mjeseca bili pod mjerama i poštovali ih

Mjesto sukoba policije i navijača kod odmorišta Desinec

 Ranko Suvar/Cropix

Županijski sud u Velikoj Gorici ukinuo je mjere opreza za svih 38 pripadnika Torcide koji su bili uhićeni krajem kolovoza nakon huliganskih nereda na odmorištu autoceste Desinec, jer nitko od njih nije prekršio izrečene mjere, potvrdila je Hini glasnogovornica suda Kornelija Kallay Blažeković.

"Sud je bio stava da se ukinu mjere opreza s obzirom da su mjere polučile svoju svrhu. Svih 38 okrivljenika su bili mjesec dana u istražnom zatvoru, a potom su dva mjeseca bili pod mjerama koje su poštivali. Sud nema podataka da je bilo bilo kakvih kršenja mjera opreza", kazala je Kallay Blažeković dodajući da je riječ o većinom dosad kazneno i prekršajno neosuđivanim osobama.

Glasnogovornica je dodala da su usvojene i četiri ustavne tužbe u odnosu na njihovo lišavanje slobode budući da je Ustani sud zaključio da su im pritvaranjem prekršena prava jer im krivnja nije individualizirana.

Navijačima Hajduka su mjere opreza bile određene kao zamjena za istražni zatvor, a bilo im je zabranjeno odlaziti na sva sportska natjecanja te su imali obvezu javljanja u policijsku postaju u određeno vrijeme.

Glasnogovornica suda je izvijestila i kako je tužiteljstvo tražilo produljenje mjera opreza, no taj zahtjev im je odbijen.

Zagrebačka policija je, nakon nereda koji su izbili 22. kolovoza na odmorištu Desinec prema Splitu, izvijestila da je više stotina navijača Hajduka napalo 16 policajaca, među ostalim i bakljama, nakon čega je policija reagirala kako bi spasila živote policajaca, zaposlenika benzinske postaje, ali i napadača.

U napadu je ozlijeđeno 20 policajaca i isto toliko pripadnika Torcide, izvijestila je policija dodajući da su policajci opravdano upotrijebili vatreno oružje te da je zbog kaosa, kojeg su izazvali izgrednici, autocesta između Zagreba i Karlovca bila zatvorena 12 sati.

Uhićenu skupinu se sumnjiči za izazivanje nereda u grupi, a još uvijek nije poznato tko je točno napao policajce ni kako je došlo do ranjavanja četiri pripadnika Torcide.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2024 23:36